Prövningar

september 17, 2012 at 9:15 f m Lämna en kommentar

Till mångas glädje är vinprovarsäsongen igång igen efter sommarlovet.

Dryckesprovning är en populär företeelse här i GK. Det finns whiskyklubbar och vinprovarsammanslutningar. Det finns också ölhävarklubbar och föreningar för snapskryddare. Det senaste tillskottet är en samling deckarentusiaster som inspirerade av Tv-serien ”Beck” bildat Calvadosklubben ”Munstänkarna”.

Den vanligaste prövningen är fortfarande vinprovning, en hobby som i stor utsträckning tycks attrahera det kvinnliga könet som på detta sätt kan komma i åtnjutande av ett rus utan att framstå som oanständigt begivna. Genom att sniffa, smutta, vrida och vända på kupade glas får man sitt rusdrycksintag att framstå som en beundransvärd forskargärning. Och ve den amatör som fattar glaset med handen om själva kupan och därigenom med kroppsvärmen äventyrar den temperatur om 16,0886 grader Celcius vid vilken rödvin endast är drickbart enligt förståsigpåarna.

Den i GK som har överlägset störst erfarenhet av dryckesvaror är förtidspensionären och etylentusiasten, tillika ordförande i GIFFF (GK:s Intresseförening För Fri Fermentation), Astor Määsk. Vi hittar Astor tillsammans med övriga Giffare på en bänk i hamnen. Giffarna mönstrar i dag sin starkaste uppställning, A-laget. Här är det eftersträvansvärt att bli bänkad. Vi efterhör om Astor är förtrogen med den så populära dryckesprovartrenden. Jo då, Astor är väl bekant med fenomenet men förnekar att det rör sig om en nypåkommen modetrend.

”Nej, nej! Vi har på den här, för ändamålet så lämpliga plats, under lång tid testat det mesta i dryckesväg, möjligen med något förenklade rutiner. Vi har skippat smuttandet men i övrigt är gången vid provningarna snarlik, frånsett oskicket att ibland spotta ut provsubstratet. Det tycker vi är direkt stötande och oetiskt.

Vi tittar om vätskan är grumlig eller klar, luktar huruvida halten finkel är påtagligt störande och sedan avslutas provningen med ganska så rejäla klunkar. De flaskor som uppvisar för höga halter finkel ställs åt sidan för vidare provning om en bristsituation skulle uppstå.

Temperaturen är inga problem. Den blir med automatik byxljummen, vilket motsvarar en temp på ca 20 grader, en temperatur som inte förändras trots att vi håller plastmuggen med bägge händerna för att förhindra spillning”.

Vi lämnar Astor och hans studiekamrater samtidigt som dom, under glada tillrop, avslutar provningen med dagens absoluta höjdpunkt: En sjuttiofemma Explorer -12, katalognummer 3 till det facila priset av 188:-. Ett prisvärt alternativ till Falukorv, såväl rå som stekt.

Entry filed under: Diverse. Tags: , , , .

Modenytt Ledaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2012
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: