Vad är konst?

oktober 2, 2012 at 12:00 e m Lämna en kommentar

Med anledning av den gåva som nyligen förärades vår vördade konung och som av upphovsmannen klassades som ett konstverk lovade GK-bloggen att återkomma under rubriken: Vad är konst?

Vår lokale kulturgigant Lillgull A-sson B-sson Nilsdotter Persson lyckades trumma ihop ett extremt starkt startfält till ett symposium i skriftställarhemmet i Hembygdsparken. Här finns alla våra stora lokala representanter för bildkonst, poesi, musik m.m. samlade under samma tak. Det som höjde tillställningen utöver det vanliga var ett efterlängtat gästspel av litteraturfantomen Björn Danelid som föreläste under rubriken: ”Finns det någon större författare än Jag? Nej!”

Bildkonstnärlig gäst från kultureliten var rektorn på Konstfuck Anders Granman som besvarade frågan ovan med det gamla ordspråket: ”Konst är något man inte kan, för kan man är det ju ingen konst”.

Vi kan lugnt påstå att åsikterna om vad som är konst skapade debattvågor av tsunamikaraktär. Det bär för långt att här försöka sammanfatta, utan vi nöjer oss för tillfället med att kort berätta vad som står på programmet nu i höst, vinter och vår. Allt inspirerat av våra inhyrda kulturgiganter. Det ger nog en ganska klar bild av vad expertisen betraktar som konst. Vi vanliga dödliga kanske inte håller med i alla stycken men det berättar vi inte för då framstår vi som akterseglade idioter i experternas ögon.

Konsthösten inleds med en fotografiutställning med bilder på döda djur inspirerad av Nathalia Edenmont. Utställningen går under namnet ”Har du sett min lille katt han är vit och platt” och pågår hela oktober.

Nästa evenemang har också djuriskt tema. Konstföreningen skall i samarbete med Scan hänga upp julskinkor på utställningsväggarna. Även detta projekt bär stänk av plagiat och man tänker här på den enorma begåvning som för några år sedan ställde ut, från början, färskt hästkött till beskådan. Temanamn: ”En utställning för alla sinnen”. Här kan besökarna greppa om fasta och fina skinkor samtidigt som dom kan se och även lukta på föremålen. Utställningen öppnar efter jul. Omfattningen beror på mängden utställningföremål som blivit över i julhandeln och pågår ända tills att konstverket även kan avnjutas akustiskt i och med nedbrytarnas entré i salen.

Åven vårens tillställningar bär spår av tidigare kulturella mästerverk. En av eleverna på Konstfuck, Onna Adell, skall iscensätta en happening där ett antal frivilliga skall uppträda mentalt störda och psykotiska. För att underlätta castingen har man vänt sig till grannkomunerna för att ragga statister.

Eftersom det finns många som skulle vilja uttrycka sig i bild men inte kan skall en annan Fuckelev bjuda in ett antal konstnärligt obegåvade personer för att spraya ner en rälsbussvagn. Bägge dessa konstverk har naturligtvis kort live-tid men kommer att filmas och kunna ses på biblioteket när detta öppnar om ett par år.

Slutligen ett litet bakslag. En av våra konstnärer och hantverkare hade planerat att slå in Godsmagasinet i papper, också detta efter känd förebild. Tyvärr revs denna byggnad i dagarna men vår konstnärsvän har planer på att svepa in hela vår kyrka i wellpapp istället och byter på så sätt godsmagasin mot gudsmagasin.

Detta med att klä in byggnader i papper m.m. verkar vara förenat med bekymmer. I en av våra grannkommuner skedde i samband med nybyggnation av ett konstmuseum en konstnärlig happening då byggnaden ifråga, som utslag av konstnärligt skämtlynne, kläddes in i mörka fiberplattor. Dessa sitter fortfarande kvar och vi väntar på den dag då byggnaden slutligen skall avtäckas och exponera en tilltalande extriör som väl hamonierar med slott och byttor.

Vi har ett spännande kulturellt år att se fram emot.

Entry filed under: Betraktelser, Kultur. Tags: , , .

Kontaktproblem Limerick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: