Köttsoppa

oktober 18, 2012 at 7:00 f m Lämna en kommentar

Livsmedel är ofta i fokus. Ibland är det brist. Nästa gång överskott. Konsumtionen stiger, konsumtionen sjunker. Importen ökar, importen minskar. Priserna stiger och nästa gång stiger priserna igen.

Mitt i allt detta famlar husmödrar bland varuhusens hyllor på jakt efter råvaror för lekamlig spis till rimligt pris. Prisvärt är för dessa husmödrar ofta synonymt med billigt.

Vi har full förståelse för detta. Den normala hushållskassan är inte den som spenderas på hummerpremiärdagarna, utan är nog oftast betydligt mer slimmad i formen och det krävs eftertanke och sparsamhet för att budgeten skall gå ihop.

Ett observandum! Detta gäller naturligtvis inte GK:s extremt välmående hushåll, utan randområden och utsocknes dito.

Enligt ovan har vi förståelse och kunskap, för och om, konsumentens vardag. Allmänhetens insikt om producentens verklighet är dock i bästa fall knapphändig, men allt som oftast obefintlig.

Därför skall vi i en serie reportage försöka spegla en bondes verklighet under ett års skiftande förutsättningar. Vi känner ett starkt behov av detta för att i någon mån försöka nyansera den bild som TV ger av livet på landet.

Till vår hjälp har vi lantbrukare Agne Ahgraar som skall lotsa oss runt på åker och äng på jakt efter den sanna bilden av svenskt lantbruk.

Agne har ett förflutet som kommunpolitiker och föreningsman. Denna sociala skolning har gjort att han ”talar med bönder på bönderna sätt men med lärde män på latin” för att citera Norrälvs gamle jobbarkompis E. A Karlfeldt. Såväl Ahgraar, Karlfeldt som Norrälv fanns med på den tiden när ”Centern” hette ”Bondeförbundet”. Detta jordiska arv gör att agrara frågor känns angelägna i vår centraliserade kommun.

Vi vågar, tack vare vår kompetente ciceron, lova er intressanta och lärorika reportage.

Apropå hushållkassor och priser så har det i dagarna avslöjats att ungerska och argentinska köttexportörer laborerat med fläsk- och oxfiléer på så sätt att färgat och på annat sätt preparerat svinaktigt kött sålts som oxfilé, bl.a i Sverige.

Antingen var Nils Norrälv osedvanligt synsk eller också förekom denna form av falsarium redan i början av 2000-talet. Vi har nämligen hittat en efterbliven Limerick daterad 2004 som lyder:

På gård utanför Örebro
Finns fint kött, fast dyrt, må du tro
Men om du stillar hungern
Med kött ifrån Ungern
Blir du lurad, för So har blitt´ Ko
 

Entry filed under: Diverse. Tags: , , , , , .

Kockvinnarna Budgetnytta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: