Fisk på lut?

november 2, 2012 at 9:30 f m 1 kommentar

GK-bloggens matpanel vill idag, den 2/11, i all välmening erinra om att dags dato firas en av årets främsta högtider. Lutfiskens Dag. Initiativ till denna dag, till åminnelse av en enastående kulinariska fullträff, togs för några år sedan av ”Lutfiskens vänner”. Ett sällskap som en gång startades av mästerkockarna Tore Wretman, Christer Lingström m.fl.

Man kan nog påstå att inställningen till lutfisk är en smula ambivalent hos allmänheten. Personer med väl fungerande gom älskar denna delikatess medan andra har en, på okunskap och bristande erfarenhet baserad, negativ hållning. Vi tycker det är tragiskt att gammal hederlig, god, nyttig och närande husmanskost kommit att stå i skuggan av allsköns nymodigheter av tveksam natur.

Lutfisk, Isterband, kroppkakor, salt sill med lök, Jansons frestelse, kåldolmar, matjessill, kokt ål, rökt ål, stekt ål, luad ål, halmad ål, pressylta, rullsylta, ärtsoppa, kokta grönsaker, rotmos med fläsklägg, inlagd gurka, stuvad abborre… Listan kan göras hur lång som helst men nu vattnas det i munnen så till den grad att tangentbordet äventyras.

Salivflödet reduceras dock raskt om man istället tänker på de rätter som ersatt husmanskosten på folkhemmets bord: Aioli, pesto, ravioli, calzone, kebab, vitlöksmarinerade oliver, bulgur, sushi, nudlar, tapas, zucchini, ruccolasallad m.m. Och så denna förb….de tatziki som skall vara med överallt. Snart kommer någon stackare sate med förtvinade smaklökar och serverar tzatzikin till ärtsoppa. Ve och fasa.

Vi vill slutligen uppmärksamma den näst intill kriminella bespisning som pågår i stort sett dygnet runt ute i riket. Köttfärsplattor, tillredda av spill från charkuteriindustrin, bakas samman och omsluts av ett degbakt, intetsägande vitt bröd och sedan saluförs skapelsen med beteckningen ”Hamburgare” med för ungdomen aptitretande förnamn som ”Mac”och ”Big” i olika varianter. En mängd dressing, smaklösa tomatskivor, rostad lök m.m. fullbordar skapelsen, som det dessutom anses legalt att äta med fingrarna. Sover hälsovårdsnämnden?

Lutfisk har sedan tidigt 1500-tal varit älskad fetsmat, i slott och koja, året runt. Vi på bloggen kan slå vad om att en Cheesburgare med dubbelmeny inte kommer att inneha samma särställning efter lika lång tidsrymd.

Närmre eftertanke säger oss att det blir knepigt att utröna vem som har rätt, men man vet aldrig. Eftersom lutfisk är så himmelskt gott kanske det ges möjlighet till en sittning i högre boningar om en handfull sekel.

Köp lutfisk! NU, medan tid är. Vem vet när snusförbuds-EU kommer och sneglar även på detta njutningsmedel.

Nils Norrälv skrev under en period på 90-talet under pseudonymen Nils Österälv i fackorganet ”Ortfiskenytt”. Där har denna Limerick publicerats tidigare men vi tycker att den passar så vi kör ett dacapo.

En fiskare från Mörbylånga
Till lutfisk blott torskar vill fånga
En Sej bara Stör
Smakar ej som den bör
Och man kommer till korta med Långa
 

Entry filed under: Mat och Gastronomi. Tags: , , .

Sex och samlevnad Replik: Jonny, Mönsteråsbloggen

1 kommentar Add your own

  • 1. Matpanelen « Gröna Köpingen  |  november 19, 2012 kl. 9:04 f m

    […] inlägg med erinran om ”Lutfiskens dag” har mottagits så enastående positivt att vi rörda till tårar konstaterar att GK:s invånare är […]

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2012
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: