Är Monarken ute och cyklar?

november 4, 2012 at 3:16 e m Lämna en kommentar

Det är inte utan än att man börjar tycka lite synd om vår käre Landsfader. Ja, vi menar inte Reinfelt utan vår vän Carl-Gustav med fäderneärvt ämbete.

Besöker han inte fel diktaturer så dricker han kaffe på fel ställe. Ibland glömmer han att belöna någon Greenpeaceaktivist och nästa gång får han skit för att han inte kan stava.

Nu senast meddelas det med viss indignation att Monarken har åt helsike för mycket pengar. Man förtäljer i media att Konungen har en privat förmögenhet på ca. 300 milj. Till detta kommer ett apanage på dryga 100 milj. Detta är en ansenlig mängd pengar men vi har svårt att bli riktigt upprörda. Konungen har betalt för att representera riket och det kostar en slant. Han bör vid representation bjuda på anständigt käk, ett gott vin och vara hel och ren på kroppen. Numera anses det visserligen comme-il-faut att gå omkring med T-shirt och söndertrasade jeans även på bättre tillställningar men en alltför lättklädd monark skulle kanske få det att börja klia i fingrarna på Camilla Henemark igen. Nej uniform eller frack är nog rätt och dessa plagg är inte billiga.

De privata 300 miljonerna då? Det är oss obekant hur han kommit i besittning av denna rundliga summa, men vi förmodar att det är pengar som kommit honom till del på lagligt sätt.

300 miljoner? Än en gång. Mycket pengar. Men… Detta är belopp som inte så sällan figurerar som avgångsvederlag till ex. bankdirektörer och näringslivets toppfigurer. Och värst av allt:

De får dessa summor även om dom varit så komplett odugliga att dom fått sparken.

När styrelsemedlemmar konfronteras med dessa missgrepp försvarar dom sig med: ”Vi måste erbjuda sådana villkor annars försvinner kompetensen utomlands.” Låt dom åka. Dom är snart tillbaka. Man får foten även i omvärlden om man är tillräckligt inkompetent.

Låt Monarken ha sina pengar ifred. Han har nog rikets tråkigaste jobb. Ett jobb som han inte valt själv. Käre läsare. Rannsaka ditt inre och svara ärligt: Skulle du vilja byta? Nej, jag tänkte väl det.

Apropå Monark så hörde vi på TV att cyklismen antas öka lavinartat. Det kanske inte är så dumt men det blir väl inte obligatoriskt?

Här erinrar vi oss en av Nils Norrälvs efterlämnade Limerickar tillkommen på 50- talet när den s.k. Haibyaffären var het i media. Bakgrunden var att en person vid namn Kurt Haiby anklagades för att pressa kungahuset på pengar för att inte avslöja en påstådd homosexrelation med dåvarande Konung V. Hur det egentligen låg till med den saken blev väl aldrig riktigt klarlagt.

För länge sen på Stockholmsk mark
Cyklar Kurt Haiby i Hagapark
Men han tog det rätt lungt
För det gick ganska tungt
När han red på en gammal Monark
 

Entry filed under: Betraktelser, Ekonomi och näringsliv, Politik och samhälle. Tags: , , , , , .

Replik: Jonny, Mönsteråsbloggen Frågespalt S&S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2012
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: