Gymnasiestorm

november 27, 2012 at 8:10 e m 1 kommentar

Tack Jonny, Mönsteråsbloggen. Du besparade oss en hel del arbete. Red. hade precis satt sig vid tangenterna för att kommentera turerna kring Katarina Harrison Lindbergs föreläsning på John Bauer Gymnasiet. Dessförinnan kollade vi din blogg och till vår glädje fann vi: ”Vad göras skall är redan gjort”. Vi måste nog erkänna att vi inte sagt det bättre själva. Vi skriver under till 100 %. Tack! Vi vill tillägga att vi inte vet exakt vad föreläsningen innehöll med det är i sammanhanget egalt. Åhörarna skall naturligtvis, som ett utslag av vanligt folkvett, sitta still och hålla käften oavsett om man tycker det är intressant eller inte.

Vi vill av försiktighetsskäl här flika in en Brasklapp. Våra åsikter är baserade på lekmannens syn på folkvett, pedagogik och lärande och vi skall som en ren säkerhetsåtgärd konsultera vår kulturguru Lillgull A-sson B-sson Nilsdotter Persson och förhöra oss om henne åsikter i den aktuella frågan. Förutom den kulturella kompetensen anser sig Lillgull ha viss kunskap och framför allt åsikter i frågor som rör uppfostran, utbildning och genusrelaterade spörsmål. Lillgull har ingen egen praktisk erfarenhet av undervisning men det har däremot Lektor Hektor Poundus som vi också skall rådfråga. Hektor kan se tillbaka på 35 års framgångsrik verksamhet i katedern vilket indikerar att hans ord väger tungt.

När vi uppsöker Lillgull hittar vi henne i vävstugan sittande i en korgstol där hon skakande av indignation kämpar för att få luft. ”Hur är det fatt Lillgull? Är du sjuk?” Lillgull dröjer med svaret men efter en stund har ansiktet återtagit sin normala färg och käkarna börjar röra sig. ”Nej, jag är inte sjuk, bara upprörd. Men dessa människoföraktande, vidriga föreläsare är naturligtvis inte friska. Hur kan man uttala sig på det viset om några stackars missförstådda, känsliga elever? Att utlova pålning av förtjusande ungdomar bara för att dessa finner en föreläsning ointressant och som ett utslag av deras charmiga ungdomliga kreativitet sysslar med annat, är fruktansvärt. Upplever dom det hela som trist och tråkigt så är det väl ett sundhetstecken att dessa alerta tonåringar visar sitt förakt, så att föreläsarna förstår att deras framträdande är urdåligt. De stackare som sov behövde säkert sin vila för att med friska krafter kunna delta i andra och intressantare aktiviteter. Heder åt rektor och föräldrar som tar de stackars missförstådda och misshandlade ungdomarnas parti.”

Här lämnar vi Lillgull och beger oss istället till Lektor Hektor Poundus som tar emot oss i sitt trivsamma och ombonade hem. Även Hektor skakar lätt men inte av upphetsning utan på grund av en släng av Parkinsons. ”Nå Hektor. Hur ser du på det inträffade? Tycker du också att det är förfärligt?”

”Visst är det förfärligt. Att inte föräldrar och skola lyckats inpränta lite folkvett och hyfs i ungarna under barndom och skolgång är inget annat än skandal. Skolan är i många stycken en egendomlig värld. Här och var ute i landet sitter det pedagogikkreatörer som, ofta efter en misslyckad karriär i katedern, skall hämnas och hitta på djävulskap. Det ena bravurnumret efter det andra lanseras och en lättledd, okritisk lärarkår reser sig samfällt och ropar ”Halleluja”. Är dessa nymodigheter bra? Nja, det vet man inte, men det är NYTT. Allt som är nytttror de aningslösa är bra. En del hallelujagenererande nymodigheter har med tiden bleknat och fallit i glömska. Mängdlära är ett belysande exempel. PBL (Problembaserat lärande) torgförs inte lika frekvent längre som ett universalmedel för såväl begåvade som motsatsen m.m. m.m. Det är lite komiskt när representanter för skolvärlden lite yrvaket kliar sig i huvudet och undrar: ”Varför har det blivit så här. Varför är betygsnivån så låg?” Ni pedagogiska makthavare behöver inte fundera längre. Rannsaka er själva och finn att daltet gått överstyr. Inför hyfs, ordning och reda, åtminstone i nivå med vanligt folkvett. Beivra förnedrande och ärekränkande agerande gentemot lärare. Ni som tycker att det är OK att en elev kallar en lärare ”Hora” utan påföljd kan höra av er så skall vi ta en djupare diskussion. Ge lärarna befogenhet att ex. stoppa ett slagsmål utan att riskera åtal och avstängning för misshandel. Ni alla rektorer ute i landet. Visa lite stake! Ställ upp på era lärare och fall inte undan för föräldrar som lever i den vanföreställningen att ”min lille Kalle har alltid rätt” och som kräver lärarens huvud på ett fat om lille Kalle fått sig en välförtjänt åthutning. Återinför krav på den ömsesidiga respekt som kommer att tarvas i ett framtida arbetsliv.”

Nu skakar lektor Hektor i ökad grad och vi vet inte om detta orsakas av upprördhet eller besvär med Parkinson. Hur som helst så tackar vi för oss och åker hem för att smälta intrycken. Spontant, utan djupare analys, tycker vi nog att Lektor Hektor verkar mest trovärdig. Vi vill inte avfärda Lillgull som en blåögd dilettant, men det ligger ganska nära till hands.

Ps. Ögonblicket innan vi lät detta inlägg gå i tryck hittar vi ett nytt livstecken från vännen Jonny. Det krävs en kommentar och tillrättaläggande.

Nej. Vi har ingen koppling till fritidspolitik, men vi skall få efter valet 2014. Nej. Vi anser inte att MB ägnar sig åt ”hitte-på-skandaler”. Var i texten hittar du ordalydelser som indikerar detta? Nej. Vi är inte nöjda med allt, men påstår att det kunde vara faen så mycket värre. Nej. Vi visste faktiskt inte att du ställde upp i förra valet med regristerat parti. Det lovsjunger vi gärna. Bra initiativ. Valutgången har vi ingen aning om men konstruktiv kritik borde genererat en ansenlig mängd väljare. Här öppnas kanske en möjlighet till gagnerikt samarbete. Vi attraherar den nöjda skaran och du får med de mindre nöjda på din linje. En GK-MB allians skulle sopa banan med Åke och grabbarna. Hör av dig så kan vi diskutera ett upplägg över en pilsner.

MVH. GK-bloggen

Entry filed under: Politik och samhälle, Skola. Tags: , , , .

CNP – Nytt politiskt parti Lantliv del 2

1 kommentar Add your own

  • 1. Jonny Nilsson  |  november 27, 2012 kl. 8:27 e m

    Tack för aftonens skratt! Apropå politiken så är jag givetvis inte sur på riktigt, och absolut inte omöjlig.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

november 2012
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: