Lantligt liv

januari 18, 2013 at 7:45 f m Lämna en kommentar

Trots att GK har begåvats med ett icke ringa antal välartade invånare så får väl GK anses tillhöra det som man brukar kalla landsbygden. Motsatsen är större städer som ex. Stockholm, Göteborg och Malmö. Kalmar, Oskarshamn etc. är någon form av mellanting.

Vi som bebor GK är lyckligt lottade. Här finns allt. Nytt bibliotek, konstgräsplan, simhall, varuhus, trivsamma mindre butiker, skola, sjukstuga, ålderdomshem, badplatser, rekreationsområden i Tysk ägo och inte minst en vacker natur utanför knuten.

Ett litet exempel som åskådliggör landsbygdens förträfflighet. Tänk er ex. en stackars storstadsbo som drabbas av begär efter en egenhändigt plockad kantarell. Det blir många mils bilresa, och när man väl kommer fram törs man inte gå till skogs i tron att någon vildsvinsgalt skall känna begär efter smalbenen. Därför får man åka tillbaka med oförrättat ärende och försöka köpa smaklösa burkkantareller på något köpcenter där det tar 25 minuter att hitta en parkeringsplats. Vi på landsbygden cyklar några minuter och har snart en korg full av skogens gula guld. Utan de okunnigas rädsla för vilda svin. Att bo på landsbygden, ex GK, det är livskvalitet.

Bloggen har tidigare gjort besök hos Lantbrukare Ahgraar här i GK för att skildra livet på landsbygden. Vi har också besökt lantbrukare Helge Hembrygd i Västerled för att utröna om det finns skillnader i jordisk verksamhet beroende på vilken sida om kommungränsen man befinner sig. Här kommer ett referat från ytterligare ett lantligt, utomkommunalt besök i Bondeby.

När vi anländer håller Helge på att slakta upp en vacker älgtjur, säsongens tredje vuxna älg av en licens omfattande två stora och tre kalvar. Lite märkligt kan tyckas, men matematik är kanske inte bästa gren i den här delen av landsbygden. Dessutom tror vi oss veta att vuxna älgar inte är lovliga i januari. ”När slutar älgjakten undrar vi vetgirigt” ”När, kan väl variera, men den slutar oftast i Tingsrätten” blir Helges något kryptiska svar. Vi berör inte frågan vidare sedan vi blivit presentade ett generöst stycke förstklassigt ytterlår.

”Nå Helge. Hur reagerar du på att ni lantbrukare genom div. TV-program framställs som lite efterblivna och tafatta i jämförelse med ex. grabbarna kring Stureplan?” ”Det skiter väl jag i. Jag vet vårt värde.” svarar Helge kort.

”Vi bönder är trots allt de enda som producerar något vettigt och som gör verklig nytta i samhället. Vi producerar mat. Något som alla måste ha. Självbevarelsedriften är trots allt starkast, t.o.m. starkare än sexualdriften, trots att min hustru betvivlar det ibland. Viljan att hålla sig vid liv gör att man förr eller senare måste äta oavsett vilken aktivitet det inkräktar på. En sjukligt hängiven dataspelsmissbrukare överger skärmen när tolvfingertarmen kräver en Cheeseburgare. Gästerna på Sturecompagniet vill ha chips till Whiskyn. Chips görs av potatis. Även det mest förökningsbenägna hankön lämnar tillfälligt Maja Gullros massageinstitut för ett besök vid korvkiosken, när energidepåerna sinat.

Mat måste alla ha! Alla andra varor och tjänster är strängt taget onödiga. Bönderna tillhör den närande sektorn, alla andra den tärande. Vad gör ex. en lärare för nytta? Det enda ungar på landet behöver lära sig är att köra traktor så att de kan delta i livsmedelproduktionen. Detta kan vi lantbrukarföräldrar lära ut själva. En lärare är således fullständigt onyttig. För att inte tala om en rektor. Denne, som kanske basar över tjoget lärare, blir med enkel matematik 20 gånger onyttigare.

Samma sak med sjukvården. Lite frisk luft på landet, hårt kroppsarbete, salt sill, fett fläsk och en kall avrivning håller kropp och själ i trim och gör allt landstingskvacksalveri fullständigt onödigt, ja nästan kriminellt.”

Vi tackar Helge för denna analys med tillhörande oväntade utvikning och återvänder till redaktionen, en hel del levnadsvisdom rikare.

Entry filed under: Agrikultur, Ekonomi och näringsliv. Tags: , , , .

Önskelista 2013 Åke Rolandsson tiger om framtiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

januari 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: