Bonde söker fruar – del 1

januari 26, 2013 at 12:00 e m Lämna en kommentar

Vi presenterar, med början i dag, den nervpåfrestande kriminalrysaren ”Bonde söker fruar”. Händelsen utspelar sig i en framtid, efter valet 2014, på en mindre gård i utkanten av Gröna Köpingen. Gården brukas av Lantbrukare Sune Klöösing och hans fyra fruar. Familjerna har åtta barn i olika konstellationer. Ev. likheter med verkliga händelser och personer är slumpens skördar och utgör inte underlag för åtal i ärekränkningsmål.

Sune vaknar ovanligt tidigt denna lördag i början av maj. Näktergalen har kommit och det var nog dennes, i och för sig förtjusande, sång som väckt Sune. Normalt brukar reveljen utgöras av dammsugaren som hustrun med stor noggrannhet lotsar fram bland möblemangen. Denna vecka är det Elsa som gör sin plikt på Farmen. Elsa sover fortfarande och Sune ligger och beskådar den äldsta av hans fyra fruar. Täcket har glidit av hustrun och han låter blicken glida över en skapelse som vidimerar det gamla talesättet: ”Det var bättre förr”. Ett halvt sekel har inte gått spårlöst förbi och Sune ligger och försöker minnas vad det var som förr orsakade åtrå. Själv är han nyss 71 fyllda men fortfarande så vital att kroppen fungerar vid kontakt med lämpligt objekt. Hans övriga tre livskamrater är i fyrtioårsåldern och i hög grad ändamålsenliga. Sune ligger och låter blicken svepa över Elsas celluliter. Gryningsljuset silar in genom en glipa mellan gardinerna och och skapar en växlig mellan ljus och mörker i Elsas gropiga lår. Huden ser ut som ett kallt månlandskap. Men Elsa är allt annat än kall. Hon propsar allt som oftast på att Sune skall hörsamma hennes önskemål om fysiska övningar. Sune är lite kallsinning för han har häcken full med sina övriga, yngre och attraktivare fruar. En tanke börjar växa fram: ”Tänk om man skulle byta upp sig en årsmodell”. Sedan Centerns förslag om månggifte blivit lagtext har debattens vågor gått höga huruvida det var rätt att begränsa polygamin till fyra fruar. Nu är det som det är och Sune måste på något sätt bli av med Elsa för att kunna komma till stånd med en nyrekrytering. Nu undrar ni kanske: Varför måste Sune göra sig av med Elsa? Han kan väl som alla andra skaffa sig lite vänsterprassel om objekten inte duger eller räcker till. Det är så här. Allt som har med vänster att göra framkallar allergiska reaktioner hos Sune. Han blev i en forntid döpt, han konfirmerades i laga ordning och han har alltsedan dess, utan att för den skull hämmas av stark religiositet, försökt att leva hyggligt rättrådigt. Det skulle bl.a. aldrig falla honom in att ägna sig åt köttslig lusta utom äktenskapet. Lite gammeldags kan tyckas, men så är det.

Nu har Elsa masat sig upp och dammsugaren börjar tjuta. Den är så van och väldresserad att den drar igång så fort den hör Elsa hasa ner för trappan i strumplästen. Sune kan inte somna om så han går till kylen och hämtar sin frukost. En härligt kall Mariestad 5,2 och en stor bit flatrökt ål. Han återvänder till sänghalmen där han intar sin måltid. Nu är livet ganska gott och Sunes humör stiger i takt med att nivån i buteljen sjunker. Ljudet från dammsugaren gör att Sune inte kan släppa tankarna på Elsa och en bytesaffär på begagnatmarknaden. Efter ytterligare ett besök i kylskåpet övergår hans funderingar i ett beslut: Elsa skall bort. Frågan är bara: På vilket sätt?

Det är mitt i vårbruket och Sune sitter i sin John Deere och harvar för att få till såbädd för havren som förhoppningsvis så småningom skall växa välartat och till mindre än hälften bli vildsvinsmat. Det ensamma och aningen monotona jobbet ger tid till funderingar och problemlösning. Sune kan inte släppa tanken på att bli av med Elsa för att bereda plats för nya och bättre förmågor. Sune är i grunden en snäll och fredlig person och tanken på att undanröja henne på sätt som inte är förenligt med lagtexten ter sig främmande för Sune. Åtminstone när han är nykter. Nej, här krävs list och lämpor. Tänk om man kunde få Elsa att självmant lämna farmen. Inga juridiska tveksamheter i hanteringen och Sune kanske skulle kunna avkräva Elsa en slant i samband med skilsmässan eftersom det är hon som tagit initiativet. Hur skall nu detta gå till?

Nu överlåter vi till er, kära läsare att till nästa gång spekulera över fortsättningen. Då har ni något att syssla med och som skingrar tankarna så att väntan på nästa avsnitt inte blir alltför smärtsam och lång. Vi ses nästa lördag kl. 12:00.

Entry filed under: Deckaren. Tags: , , , .

Redaktionspresentation Sensationell sportnyhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

januari 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: