Entreprenöriellt tänkande

januari 29, 2013 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Ett reportage i TV:s ”Kalla fakta” har engagerat och upprört. En Entreprenör i skogsplanteringsbranschen, ”Skogs-Nicke” har enligt Kalla fakta lockat hit Kamerunska gästarbetare med hopp om god lön och dito arbetsvillkor. Lönevillkoren försämrades drastiskt när kamerunierna väl var på plats. Skogs-Nicke framstår som en synisk skojare av avsevärd grad. Vi är medvetna om att det är en sidas version som presenterades i programmet, men är det sant, så är det rent ut sagt för djäkligt.

Vi på bloggen blev aningen oroliga. Det är väl inte möjligt att något sådant skulle kunna försiggå här i GK med omnejd. Vi får tips om en entreprenör inom lantbruksnäringen ”Lant-Micke”, verksam i gränstrakterna västerut. Enligt samstämmiga uppgifter, en man med ett stort antal rävar bakom öronen.

Vi hittar Lant-Micke tillsammans med ett tjugotal gästarbetare vid en lada i en liten by söder om Västerort. Vi har inte avtalat tid så när vi svänger in på planen framför ladan försvinner alla skyndsamt till skogs. Nåja, det reder ut sig när Lant-Micke får klart för sig att vi inte är utsända från skattemyndigheten.

De utländska gästarbetarna är sysselsatta med att riva ett gammalt eternit-tak på en logbyggnad. Arbetarna är synnerligen flinka och deras raska arbetsinsats hindras inte av hämmande skyddsklädsel eller säkerhetsarrangemang. Jag får en pratstund med entreprenör Micke som sitter i en vilstol bakom logen med en back maltdryck inom bekvämt räckhåll. Jag berättar om reportaget på TV och förklarar att vi ville se så att något liknande inte äger rum i grannskapet till GK.

”Nej för böveln, här går allt lagligt och schysst till. Jag tar in anbud på ex. ett sådant här rivningsarbete där arbetarna garanterades 1/6 av anbudsbeloppet, en ersättning som omförhandlades till det dubbla, 1/12 eftersom utlänningarna tyckte att det lät mer. Jag kan ju inte rå för att de förbannade analfabeterna inte kan läsa, skriva och räkna.

Jag håller med husrum för vilket jag tar 100:- dygnet. Det är i dessa dagar lite unikt, och dessutom friskt och sunt, med kallvatten och utedass men jag tar inget extra för det. Mat håller dom med själva. Det blir för övrigt inte mycket mat dagtid. Vi har blivit tvungna att slopa alla uppehåll i form av lunch och kafferaster eftersom dom saknar uppehållstillstånd och lagbrott är mig främmande.

Vi har väldigt generösa arbetstider vilket kompenserar för de indragna rasterna. Nej, dessa arbetsskygga, otacksamma individer har det långt bättre än de förtjänar. Jag hade lite gurgel härförleden med ett gäng polacker som var missnöjda med att de, efter en månad med mager arbetsinsats, var skyldiga mig 1200:- per man. Det lugnade ner sig sedan jag ringt till Polen och hotat deras familjer med besök av personer med fysisk övertalning som affärsidé.

Nästa vecka har vi ett intressant och lönsamt projekt på gång. Utlänningarna skall handgräva ett skogsdike och de har fått förtroendet att själva förhandla med skogsägaren. Skogsvårdslagen är lite njugg när det gäller synen på nydikning så det är bäst att de själva står för det hela om det blir några rättsliga efterdyningar. Det är inte mer än rätt nu när det är dom som tar förtjänsten. De är lovade att få ta hand om dikesmassorna som ersättning för jobbet. Med lite tur kan dom sälja det som fyll till någon entreprenör i byggbranschen. Själv tar jag bara ut en symbolisk summa om 30:- /löpmetern per man som förmedlingsavgift.”

Vi försöker att få ett tillfälle att prata med någon arbetare i enrum men tillfället yppas aldrig. Micke är hela tiden närvarande så vi får anträda återtåget utan någon exklusiv intervju på tu man hand. När vi lämnar platsen står alla arbetarna och skanderar ”Micke micket brå Boss, Micke micket brå Boss. Micke micket brå Boss.”

Vi kan väl summera ungefär så här: Vi såg en del saker som väcker frågor, men det blir en sak för ”Kalla fakta-gänget” som skall få ett tips via mail.

Entry filed under: Betraktelser, Diverse. Tags: , , , .

Sensationell sportnyhet Visst har vi lärt oss något!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

januari 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: