Visst har vi lärt oss något!

januari 30, 2013 at 11:00 f m 6 kommentarer

Bloggarbroder Jonny undrar i ett inlägg, där man ser hur grävskoporna tuggar i sig bl.a. den Rydvallska fastigheten, om vi har lärt oss något. Visst har vi det. Både Du och jag, Jonny, har sedan länge vetskap om att man skall vara aktsam om vårt kulturarv i form av bl.a. gammal trivsam bebyggelse. Problemet är att makthavarna inte alltid har eller har haft den kunskapen.

Rivningen av Rydvallska huset är naturligtvis inget som vi kan lägga nuvarande regim till last. Det är väl Viktor O’ Sund eller hans efterföljare som får ta på sig detta.

Vi på GK-bloggen är kanske aningen oense om det var vandalism att riva Mekan. Vi erkänner reservationslöst att vi inte är hundraprocentigt pålästa i fallet och sålunda inte fullt ut kan bedöma det kulturella värdet. Vår åsikt baserar sig på det estetiska. Byggnaden var kanske inte så exteriört fulländad och jag tror mig veta att många GK-bor delar den uppfattningen. Det är ett betydligt större antal som sörjer Godsmagasinets frånfälle. Nåja. Skulle allt bero på utseendet vore vi inte många som blev skonade.

Eftervärldens dom beror på vad som kommer i stället. Det är kanske redan klarlagt, fast det är GK-bloggen obekant. Skulle Mekan ersättas av något Italieninspirerat stilbrott med runda fönster, felvinklade plåttak och annat krimskrams så vinner vi valet 2014 utan större ansträngning.

September 2014 slår vi våra kloka valurnor ihop och går ut under gemensam paroll: ”Var rädda om vårt kulturarv”. Spara våra gamla förnämliga kulturbyggnader och riv istället nytt, undermåligt skit som ändå inte är resistent mot tidens tand. Riv allt felkonstruerat djävulskap med platta tak, eller ännu värre, inverterade sadeltak där vattnet förväntas rinna uppåt. Det lär bli svårt och inte ens med hjälp av EU-lagstiftning kan vi, som Anders Johansson förtjänstfullt påtalade i ett inlägg, hindra regnvattnet från att söka sig nedåt. Som en nödlösning brukar innovativa arkitekter kompletterat de felvända taken med en inkapslad ränndal. Som alltid är täppt. Hus med felaktig fasadfärg behöver man inte bry sig om. Dom river sig själva. Samma sak gäller byggnader med liggande panel, sågat ur frodvuxet, sommaravverkat virke.

Sätt arkitekter och byggmästare i omskolningsläger där de får undervisning i elementär estetik, materiallära och funktionalitet.

Rösta på GAS och handla lokalt!

Entry filed under: Betraktelser, Diverse. Tags: , , .

Entreprenöriellt tänkande Uppdrag granskning: Svenska skolan – Huvudmännen

6 kommentarer Add your own

 • 1. Jonny Nilsson  |  januari 30, 2013 kl. 12:48 e m

  Alltid intressant att läsa inlägg i frågan. Kan bara göra en timid påpekan att det estetiska sällan har någon större betydelse när man ska värdera ett hus eller ett områdes kulturhistoriska värde. Att sedan folk har åsikter om en byggnads utseende är en helt annan fråga. På 1950- och 1960-talen rev man i huvudsak 1800-talets kulturarv. Det var ofta vackert och därför blir man idag upprörd. Idag river man 1900-talets minst lika värdefulla industriella kulturarv. Det är för de flesta inte lika vackert, och därför blir det inte samma protester. Men det kulturhistoriska värdet är jämförbart. Därav min undering kring om vi har lärt oss något. Hoppas jag lyckades förtydliga min poäng från mitt inlägg.

  Gilla

  Svara
  • 2. Gröna Köpingen  |  januari 30, 2013 kl. 6:13 e m

   Det ligger nog en hel del i vad du säger, Jonny. Vi böjer oss för sakkunskapen och medger med böjda huvuden att vi kanske var lite snett ute.
   Våra huvuden förblir i denna ställning eftersom vi är lite slokörade och tungsinta över att du inte kommenterade vår invit till samarbete inför valet. Nu förstår vi hur panelhönorna kände sig när dom trots idoga anstängningar inte blev uppbjudna till dans i Blomsterhålas Folkets hus.

   Gilla

   Svara
   • 3. Jonny Nilsson  |  januari 30, 2013 kl. 6:36 e m

    Det var hemskt förargligt att er invit har gått mig förbi. Jag ska läsa på bättre och återkomma med ny kommentar i aktuellt inlägg.

    Gilla

  • 4. Anders  |  februari 2, 2013 kl. 9:19 e m

   Jag har följt den senaste tidens korståg mot ett antal aktuella rivningar. Jag saknar på intet sätt intresse för kulturhistoria men jag anser faktiskt att det estetiska värdet har betydelse för en byggnads värde. Jag anser också att man måste förnya bebyggelsen så att den uppfyller dagens behov. Om vi inte bytt ut gamla bostäder mot nya skulle vi fortfarande tvingas bo i grottor med synnerligen tvivelaktig rumstemperatur och komfort. Som gammal byggnadstekniker noterar jag att grottorna mycket väl uppfyller ett antal byggnadstekniska krav t.ex. låga underhållskostnader och goda hållfasthetsegenskaper. Likväl har jag under åren lärt mig att en bra bostad är en sådan som folk vill bo i. En bostad som folk inte vill bo i, är en dålig bostad oavset dess tekniska status. Hus med tillräkligt stort kullturhistoriskt eller arkitettoniskt värde skall naturligtvis bevaras, men historia skrivs även i vår tid och allt kan inte sparas.

   Gilla

   Svara
 • 5. Jonny Nilsson  |  januari 30, 2013 kl. 7:32 e m

  Jaha, ni menade inviten i detta inlägg angående kulturarvet. MDT är alltid öppna för samarbete; både valtekniskt samarbete och i enskilda frågor där våra linjer mötas. Frågan är om MDT behövs nu när GAS stormat in på den politiska scenen.

  Gilla

  Svara
 • 6. Jonny  |  februari 4, 2013 kl. 5:37 e m

  Anders: Man kan givetvis modernisera äldre bostäder. Om viljan finns. Så det är ju inget argument för att riva äldre bostäder. Sedan vidhåller jag att estetiken inte spelar någon större roll vad gäller det kulturhistoriska värdet. Vad människor tycker är fint skiftar dessutom över tid. Som väl är har man på olika håll i landet allt mer börjat ta tillvara 1900-talets ”fula” industribyggnader. Tyvärr har denna tanke inte nått Mönsterås.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

januari 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: