Uppdrag granskning: Svenska skolan – Huvudmännen

januari 31, 2013 at 8:30 f m Lämna en kommentar

Vi utlovade ett nytt reportage om Svenska skolan, signerat vår gästbloggare Allvarlige Alvar. Alvar har varit lite upptagen. Snäll som han är har han haft semester åt en kompis som fick det lite snärjigt och hamnade i tidsnöd. En fin gest som han lärt sig av Carl-Axel Thernberg.

Här kommer Allvarlige Alvars analys av skolornas huvudmannaskap av olika slag.

1975 överlämnade staten ansvaret för skolan till kommunerna. Vi har länge undrat varför. Då drar vi oss till minnes att Godsägare Göran Persson var skolminister vid den tiden och då har vi plötsligt en förklaring till tilltaget. Men vi vet fortfarande inte varför.

Gudarna skall veta att blogg. red. inte är vänner av förstatligande men en del verksamhet skall nog i demokratins och rättvisans namn staten trots allt ha hand om. Förutsatt att det sitter skickligt folk vid rodret. Vi har oerhört svårt att se att ett statligt huvudmannaskap inte skulle skapa större rättvisa vid fördelning av nödvändiga resurser för skolornas drift.

Har vi förstått saken rätt så kan de kommunala penningpungarna uppvisa ganska stor variation vad gäller innehåll. Då är det kanske inte alltför naivt att misstänka att det skiljer en del på satsningen på skolan. Så skall det naturligtvis inte vara. Alla skall ha samma förutsättningar antingen man går i en skola i GK eller i Västerled. Vi har lite hårresande exempel på vad kommunal överhöghet kan leda till. Yrkesvägledare har i några fall, av kommunala företrädare, ”förbjudits” att rekommendera elever att söka något av de dyrare gymnasieprogrammen. Detta måste vara tjänstefel och skäl för avsked.

Det sorgligaste kapitlet i skolvärlden är utan konkurrens ”friskolorna”. Det finns alldeles utmärkta varianter som väl fyller sin funktion. Jättetrevliga och bra lärosäten som gör ett fantastiskt jobb. Det finns tyvärr också motsatsen. I överflöd. Redan år 1968 landade första människan på månen. Naturligtvis till ingen nytta med det var onekligen en teknisk bedrift att lyckas med dåtida datorkraft. Med dagens teknik måste det vara en barnlek att kunna förutse hur stora elevkullarna är när de ett visst år står och klappar på ex. gymnasieporten. Kan man förutse en dipp i kundunderlaget är det väl ganska korkat att tillstyrka start av nya friskolor med allehanda tveksamma inriktningar. Som det nu är så slåss ett för stort antal skolor om ett elevunderlag som inte räcker till. Enorma summor läggs på marknadsföring för att lille Kalle skall välja just den eller den skolan så att skolpengen kommer i ”rätta” händer.

En hel del friskolor har avkastningskrav innebärande att ägarna skall ha en rundlig del av kakan. I de mest flagranta fallen handlar det om s.k. ”Riskkapitalister” som mjölkar skolorna på pengar som sedan hamnar i tveksamma fickor. För att förbättra ekonomin när elevunderlaget sviktar tar man till kontraproduktiva sparmetoder. Man lever på rost och röta och underhåll av byggnader och materiel sätts på undantag. Det håller naturligtvis inte i längden. En del aktörer ger sig in i skolbranschen i tron att skolpengen skall räta upp ekonomin i annan verksamhet som av olika skäl går lite halvknackigt. Värst av allt är försöken att skära ner på kvaliten på utbildningen genom att medvetet och samvetslöst slimma verksamheten till anorektiska nivåer. Det finns exempel på lycksökare som startat utbildningar utan att ha tillgång till egna, ändamålsenliga lokaler. Det är självfallet bra om näringen kan hjälpa till med utbildning i yrkesämnen men det är nog mycket begärt att dom skall dra hela lasset. Viljan att hjälpa till är nog också i hög grad konjungturbetingad.

Sen har vi detta med alla specialinriktningar. En 16- åring har inte alltid sin framtid utstakad. Man vet inte vad man vill ägna sig åt i en hägrande framtid. Ibland tror man sig veta men ändrar sig under resans gång. Det är inget fel att en elev kan välja någon specialinriktning och under att par år få syssla med sånt som intresserar honom eller henne. Bara dom får en bred grund att stå på som duger gott oavsett vad dom till slut väljer. Man har en känsla att detta med specialinriktning gått lite över styr och att det ibland får dominera, till men för annat, kanske nyttigare. Vi ser med viss bävan fram mot den tid då det kommer att utarbetas gymnasieprogram med inriktning mot slungboll, dragkamp eller frigörande afrikansk dans. Det kanske redan finns. Då har det definitivt gått för långt.

Lägg ner ett antal undermåliga friskolor. Förstatliga skolan igen. Snarast!

Jag skall, i egenskap av glad amatör, med glädje vika mig för övermakten om någon vill ha godheten att via en kommentar övertyga mej om att jag har fel och att det är en välsingnelse med aktörer inom friskolorna som tar ut höga vinster och stoppar i egna, redan svällande fickor. Det kanske finns någon, för en vanlig dödlig, helt obegriplig finess. Tills så sker tar vi oss friheten tycka att det är för djäkligt. Det finns till yttermera visso många som håller med.

Vi tackar Alvar för detta inlägg och om vi inte är felinformerade tror vi att han är sugen på att nästa gång kasta sig över grepp och missgrepp inom pedagogiken.

Entry filed under: Diverse, Skola. Tags: , , , , .

Visst har vi lärt oss något! Kommunal Nationalhymn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

januari 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: