Svinaktigt

februari 11, 2013 at 8:00 f m 1 kommentar

GK-bloggen bad Allvarlige Alvar att skriva något om de nu så aktuella vildsvinen. Det gjorde Alvar och Bloggen har haft inlägget liggande för publicering vid lite stiltje på nyhetsfronten. Nu behövs ingen publicering. Det Jonny skrivit är i stort sett identiskt med den information som gavs i Blomsterhåla folkets hus vid en träff anordnad av bl.a. LRF. Välbesökt och trevligt. Vi tackar inblandade arrangörer.

Landshövdingen visade upp sig. En synbarligen trevlig och jovialisk typ som vi gärna svingar en bägare med vid tillfälle om han har vänligheten att komma med en inbjudan. Åke Rolandsson höll i tömmarna och gjorde det med sedvanlig bravur.

Åter till vildsvinen. Vi kan vid tillfälle ta med Alvars inlägg för att bevisa att de som framträdde i Folkets Hus har rätt. En liten reflektion bara som komplement.

Elaka tungor brukar göra gällande att bönder gnäller. Det är sällan sant, utom när det gäller vildsvinen. Det gäller inte alla men många. Lantbrukarnas bekymmer med grisarna är ställt bortom allt tvivel. Här finns all anledning till klagan och ”gnäll”. Bönderna jagar grisar intill utmattningens gräns. Natt efter natt. Vid åtlar och under skyddsjakt i mognande grödor. Man är så slut på grund av sömnbrist att man kanske somnar på tröskan och får uppbökade stenar i innanmätet (ja, på tröskan).

Då kommer det någon jaktintresserad yngling med den glada informationen: ”Jag kan hjälpa dej att jaga grisarna. Jag har jägarexamen och licens och tillgång till duktiga eftersökshundar.” Då ställer markägaren den sanslöst enfaldiga frågan: ”Vad betalar du för det?”

Han skall naturligtvis inte ha någon hjälp. Han kan sitta där själv som straff för att han spär på ett annat gammalt rykte som, utöver gnäll, påstår att bönder är snåla.

Är de drabbade markägarna sluga, så kan de få sina mognande grödor vaktade, varenda natt, av marklösa, intresserade och kunniga jägare utan att de själva behöver offra en enda timmes sömn, om de inte vill.

Gnäll inte, utan ta hjälp. Den finns.

Ps. Vid informationskvällen snuddade frågeställare vid andra ämnen. Exempelvis skogslagens produktionsmål kontra bevarandemålet. Reservat och stenmurar var också på tapeten. Vi skall be Allvarlige Alvar om en kommentar vid tillfälle. Ds

Entry filed under: Agrikultur, Betraktelser. Tags: , , , .

Deckare: Bonde söker fruar – Del 3 Svinaktigt igen

1 kommentar Add your own

  • 1. Anders  |  februari 11, 2013 kl. 9:38 e m

    Den enfaldiga lantbrukaren kanske har blivit missled av Jägareförbundets remissvar angående vilsvinsförvaltningsplan (2008 tror jag). Där man talar om vildsvinen som en ekonomisk resurs och en möjlighet till näringsutveckling på landsbygden.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

februari 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: