Deckare: Bonde söker fruar – Del 4

februari 16, 2013 at 12:00 e m Lämna en kommentar

Nu är Hulken ur världen för en tid och Sune tycker att det är dags att uppvakta Beda lite intensivare. De nykära tu träffas i smyg på olika platser. Oftast flanerar dom längs den folktomma Storgatan. Alla affärer är nu nedlagda och det finns inte längre något att titta på sedan även Modesta fastigheten rivits för att ge plats åt en efterlängtad parkeringsplats för de besökare som inte längre kommer. Observera att detta hade beslutats inna GAS kom till den kommunala makten. Sune och Beda vandrar fram längs det förr så livaktiga ströget. De stannar framför tomma skyltfönster och försöker erinra sig det stoj och glam som fordomdags präglade gatulivet i GK. Man minns hur överförfriskade personer raglade ut från systemet efter att ha blivit nekade livsnödvändig handel. Glada damer gör förmånliga inköp av korta varor i ”Klänningsboden” och modemedvetna herrar väljer och vrakar bland Dressman-kallingar hos ”Pitts Mode”. Nu är tomt och öde.

Nu grips plötsligt Sune av starkt agg till fjärdehustrun Elsa. Hon tillhör nämligen dem som gärna åkte utomsocknes för att handla sådant som förut fanns i GK:s butiker. Följaktligen är Elsa medskyldig till att kommersen i köpingen havererat. Tankarna smälts samman till en orubblig förvissnig om att Elsa måste bort. Så fort som möjligt och helst för alltid. Sunes aversion övergår allt mer i något som nog kan betecknas som hat. ”Kärringdjävlen måste röjas ur vägen.”

Sune och Elsa fortsätter ostörda sin promenad. Lite dystert att se alla tomma butiker men Sune gläds trots allt åt att miljön i övrigt inte hotas, nu sedan GAS besitter maktens boning. Trots att affärslokalerna tjänat ut finns ingen risk för rivning och torget lär få förbli i sitt nuvarande skick. Nu klickar det till i Sunes hyggligt välmöblerade huvud: Torghandel! Torget i GK har allt sedan hedenhös varit platsen för en välbesökt Höstmarknad, första lördagen i oktober. Folk från när och fjärran kommer för att några timmar trängas och förlusta sig med krimskrams, sockervadd, kroppkakor och stånd. Marknaden förgylldes av ambulerande nöjesfält där svartmuskiga, lite spännande tivoliarbetare utövade lockelse på en del av de kvinnliga besökarna. Det vore kanske något som kunde påverka Elsa i rätt riktning. Bort från äktenskapets hamn in i ett spännande, kringflackande, sorglöst liv.

Varför inte en permanent torghandel, varje dag, året runt? Trevande försök har gjorts på lördagar då lokala grönsaksproducenter med varierande framgång sökt sälja sina varor. Gårdsbutiker har startat här och var, där hugade spekulanter kan köpa närproducerat kött, ost och andra nyttigheter till bra pris. Detta koncept har varit framgångsrikt och nu ser Sune framför sig hur handeln tar ytterligare ett steg mot allt bättre och färskare varor. Varför inte en kreatursmarknad där köttet kan köpas s.a.s. ”På rot” för efterföljande amatörslakt i lugn och trivsam hemmiljö. Ett myller av biffiga stutar, pensionerade mjölkkor, kalvar, får, höns, kaniner etc skulle skänka liv och rörelse åt torget med omnejd. Ett kompletterande betalningssystem i form av byteshandel kunde införas så att bildningshandikappade från grannkomunerna kunde deltaga i kommersen. En prisbild där en kossa motsvarar 12 slaktsvin i gott hull plus 30 vita leghorn i moms är lättbegripligt för alla och envar som annars har lite svårt med matematiken. Nu känner sig Sune upprymd men humöret sjunker snabbt igen när de tu passerar ett Apoptek som vägg i vägg inrymmer ett s.k. GYM. Svettiga, flåsande människor exponerar sina kroppar i fönstren allt medan de sliter och jobbar med fåniga rullband och roddapparater. Sune tycker nog att man kunde gjort något nyttigt istället. Man kunde i alla fall låtit bli att visa upp dumheterna. ”Man får vara glad så länge det inte är ett GYN” tänker Sune samtidigt som han i ögonvrån noterar en medelålders, lite satt fotograf med bakvänd keps, som hastigt tar några bilder och sedan försvinner norrut.

Vi vill erinra om en dramatisk fortsättning nästa lördag kl. 12:00

I texten omnämda kreatur kan kanske inspirera till en rikt marmorerad entrecote till vilken ni tär en helflaska Bolgarello Rosso Sangiovese till det facila priset 75:- En god, ljus lager är självfallet också comme il faut. Framför brasan kan vi rekommendera en försvarlig Ardberg vars rökiga toner harmonierar med en handrullad El Rey del Mundo som förtjänstfullt camoflerar stekoset.

Entry filed under: Deckaren. Tags: , .

Häxkonster Skandaler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

februari 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: