Ortsnamn m.m.

februari 20, 2013 at 8:00 f m 1 kommentar

Vi noterar med visst vemod att Jonny tänker trappa ned på bloggandet. Vi hoppas att det inte blir permanent. Vi hade tänkt fråga Jonny om han, eller någon annan, har vetskap om vad som kan anses som korrekt uttal när det gäller några ortsnamn.

Vi får väl erkänna att vi på red. har lätt för att reta oss på sådant som kan betraktas som bagatellartat. Bl.a. retar det oss, när företrädelsevis utsocknes, exempelvis från hufvudstaden, skall prata om Em, detta förtjusande vattendrag utan motsvarig i riket. Man säger inte EM-ån utan E-mån. Det är ju för bövelen en Å och då borde det väl rimligtvis heta EM-ån. Eller, har vi trots allt fel? Vad är rätt? Det retar oss alldeles extra när ”Fiskeexperten” William Moberg-Faulds säger E-mån i sina program, där en meditativ sysselsättning förvandlats till gapande, skrikande och trams. Det anses dessutom numera kriminellt att ta livet av en fisk. Är det inte fiskets innersta mening och berättigande att då och då ta upp en fisk för konsumtion? Detta var en parentes.

Gröna köpingens grannort, Mönsterås, är också föremål för varierat uttal. Utsocknes säger Mönster-ås med betoning på Mönster medan vi, inomskärs, säger Mönster-ås. Vad är rätt?

Med Blomstermåla och Långemåla är det tvärt om. Här faller det sig naturligt med betoning på första stavelsen. Rätt eller fel?

Det finns säkerligen ett stort antal ortsnamn med samma problematik och vi tillstår ånyo att det inte är så mycket att bråka om, men, icke förty, ganska intressant. Vore trevligt med någon som ev. kan bringa lite ordning och reda.

Vi kan väl avslutningsvis vara ense om att ”Förlösa” kräver betoning på första stavelsen.

Entry filed under: Diverse. Tags: , , , .

Popultik Landsbygd och lantliv

1 kommentar Add your own

  • 1. Jonny  |  februari 20, 2013 kl. 8:17 e m

    Är inte språkexpert, men det ni skriver håller jag spontant med om. Vad gäller Mönsterås får man tänka sig (med moderniserad stavning) Mölstads ås och då hamnar vad jag förstår betoningen där vi sockenbor lägger den idag.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

februari 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: