Jämställdhetsgnäll

mars 14, 2013 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Nu skall vi gnälla lite igen. Men bara lite. Så där lagom så att det piggar upp magsyran. Vi skall också ta risken att bli ovänner med hela den feministiska rörelsen. Uppkäftiga bloggare brukar bli mordhotade, men vi tar risken och sätter vakthunden i alarmberedskap.

Det har smugit sig in ett irriterande oskick bland ansvariga för sportsändningar på TV och radio.

Man sitter och dricker kaffe i allsköns ro när ett hurtfriskt meddelande når våra halvslött lyssnande öron. ”Nu kör snart fotbolls-EM igång och då skall det bli intressant att…” Man var upp som en stålfjäder och spiller kaffet i knät. ”Vad i hel……? Har jag sovit några år? EM i fotboll? Va fasiken!? Det spelades ju i fjol.” Nu spetsar vi öron och kan ganska snart, till vår lättnad, notera att det handlar om Damfotboll. Gud så skönt. Man trodde sig för ett ögonblick vara drabbad av allvarlig förvirring. Damfotboll! Tack gode Gud. Ja, inte tack för damfotbollen utan för en plausibel förklaring. Nu kommer vi till gnället. I misspinkad jämställdsträvan försöker man nu med alla medel att få damidrott, av skilda slag, att framstå som likvärdig med sport utövad av män. I sportsändningarna kommer resultatet från damallsvenskan, ibland, före utfallet från den manliga dito. Man säger inte längre Damallsvenskan utan kort och gott; Allsvenskan, sedan får lyssnarna gissa vad det gäller. Har en spelare vid namn Kickan gjort mål så kan man naturligtvis med visst fog tro att det rör sig om damfotboll. Ser man tillställningen på TV skvallrar spelkvaliten ganska omedelbart om vad det handlar om.

Vi på bloggen missunnar naturligtvis inte kvinnor att idrotta. Tvärt om. Motion av skilda slag håller kroppen i trim till glädje för såväl innehavaren som manliga betraktare. Ibland även kvinnliga när det handlar om damfotboll. Den dagen kvinnliga målgörare börjar slita av sig tröjan a.la Zlatan och co skall även vi sitta på läktaren och hoppas på målrika matcher.

Vart vill vi komma egentligen? Svar: Rättvisa. När damfotboll drar lika mycket åskådare som manlig fotboll skall naturligtvis damvarianten få lika mycket pengar, resurser och uppmärksamhet. Den dagen då Damlandslaget spelar jämt mot Herrlandslaget har dom gjort sig förtjänta av samma exponering i media. Som det nu är spöar ett halvtaskigt pojklag i lägre division skiten ur damlandslaget. Skall man då röna samma uppmärksamhet som herrarna? Nix. Det är inte rättvist.

Man hör ibland företrädare för idrotter som ex. orientering, rytmisk sportgymnastik och konstsim klaga över orättvisor när det gäller fördelning av pengar och andra förmåner. ”Varför skall tennis och fotbollspelare tjäna så astronomiska summor när vi knappt får ett öre?” När dessa hedervärda sporter drar lika många åskådare som ex. ett Formel 1-race så kommer pengarna med automatik. Bloggen hade någon gång på 70-talet förmånen att hyra ett hus som låg ett stenkast från starten av VM i skidorintering. ”Gud va spännande att få ett VM utanför husknuten.” Vi såg med viss bävan fram mot publikrusning och trafikkaos. När starten gick fanns deltagarn och ett tjog funktionärer på plats. Dessutom räknade vi in femton (15) åskådare och en reporter från Dalademokraten.

Vi är inte ute efter att göra oss roliga på dessa lite udda sporters bekostnad. Det är säkert alldeles utomordentligt trevlig sysselsättning som engagerar och bringar motion och hälsa åt utövarna, men det är lite naivt att ropa på krav om jämställdhet med ”publiksporter”.

Det är publiken som betalar. För det man vill se. Man vill se herrfotboll, tennis, golf och formel 1. Inte skidorientering och konstsim.

Entry filed under: Sport. Tags: , , , .

Kunglig glans Häxkonster igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

mars 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: