Mönsteråsbloggen, igen

mars 15, 2013 at 2:00 e m 3 kommentarer

Vi har tidigare harangerat Jonnys förmåga att leta rätt på gamla fina bilder och kuriosa. Fortsätt med det. Nu senast var det ett foto på en punchflaska med ursprung Råsnäs Herrgård. I likhet med Jonny hade vi på bloggen ingen aning om denna historik. Bilden sätter sprätt på fantasin och det är trevligt att försöka frammana bilder från en svunnen tid. Intag av iskyld punch förknippas ofta med högreståndsmiljöer. I gamla svartvita ”Pilsnerfilmer” utmålas en punchkonsument oftast som en voluminös, välsituerad grosshandlare eller godsägare som i skuggan, under en parasoll, med välbehag åser bodknoddens respektive drängar och pigors slit för brödfödan, allt medan punchen värmer gott och cigarröken skapar hemtrevnad i bersån.

Om det gick till så vid Råsnäs herrgård vet vi inte men med lite fantasi kan vi se hur hur hjonen i vördnad stryker sina solkiga kepsar av hjässan vid närkontakt med godsägaren. Det kanske inte alls var så, men det skapar en trevlig bild av det tidevarv då det var lite ordning på torpet. Ja, inte på torpet utan på herrgården. Hjonen visste sin plats och den punchdrickande överklassen hade ungefär samma status som Gud fader. Bägge resultat av likartade mekanismer. Ja, det var en härlig tid. För de som hade rätt position på samhällsstegen.

Vi kan i detta sammanhang inte låta bli att sprida lite av vår kunskap om sprithaltiga drycker. Sötsliskigt dricka är normalt inget för normalbegåvade manspersoner utan bör reserveras för syjuntor och tupperware-partys om kvinnfolk vill bli lite rödmosiga och pratglada. Punch utgör ett undantag. Punch är gott, nota bene, om den intas varm, som är den ursprungliga avsikten. Punch skall inte vara iskall. Varm! Gärna i samband med ärtsoppa. Dock inte den överreklamerade burksoppan ”Soldatens”. Den är sönderkokt och jolmig. Koka gärna själv. Av råvor som ni inhandlat, lokalt, här i Gröna Köpingen.

Entry filed under: Betraktelser, Historia. Tags: , , , .

I överkant? Deckare: Bonde söker fruar – Del 8

3 kommentarer Add your own

 • 1. Stellan F. Hamrin  |  mars 15, 2013 kl. 7:12 e m

  Är dock inte helt säker på att den med tiden äldre dam som ägde Råsnäs verkligen drack punch. Men jag kan lova att under den tid min farfar hyrde herrgården på 30-talet dracks ingen punch alls. Han var aktiv nykterist och tillät senare som landshövding i Jönköping inte ens kungen att intaga alkoholhaltiga drycker under ”sitt” tak. Vilket majestätet åtlydde under vissa protester.
  ”Felix i Kråkebäck”

  Gilla

  Svara
 • 2. Jonny  |  mars 15, 2013 kl. 11:01 e m

  Eftersom drycken såldes på Systembolaget via Vin & Spritcentralen så vill man ju tro att produktionen var relativt omfattande. Det borde finnas personer som vet mer om detta.

  Gilla

  Svara
  • 3. Gröna Köpingen  |  mars 16, 2013 kl. 8:47 f m

   Vi var tydligen helt skevt ute. En äldre kvinnlig ägare och en helnyckter bebyggare ligger ganska långt från den bild vi målade upp. Det var tur att vi garderade oss genom att påpeka att det inte var sanningen utan en tänkbar bild från en svunnen tid som vi presenterade.Som Jonny påpekar måste produktionen varit ganska stor. Systembolaget åkte knappast runt och köpte upp starkvaror i källaren hos någon hembrännare. Det var tur att det var dåvarande Konung som drabbades av torrläggning i din farfars boning. Det hade nog orsakat mer protester om det gällt vår nuvarande Monark. Vi har ingen aning om Carl- Gustavs dryckesvanor utan gör en bedömning utifrån uttalande och handlingar under åren. Det verkar orimligt att detta tillkommit på nykter kaluv. Men det är måhända fel. Han kanske i själva verket är hedersmedlem i NTO. På livstid, det också

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

mars 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: