Deckare: Bonde söker fruar – Del 10

mars 30, 2013 at 12:00 e m Lämna en kommentar

Sune har det inte lätt på kåken. Manspersoner som burit hand på kvinnor står inte högt i kurs innanför murarna och Sune sitter på egen begäran mestadels isolerad för att slippa spö av medfångarna. Sune sköter sig exemplariskt under sin utrymmesbegränsade vistelse och efter halva strafftiden blir han en fri man.

Sune tar en taxi hem till gården där han förväntar sig en glad mottagningskommitté bestående av tre fruar och Elsa. Det är tyst och öde. Inte en katt. ”Vad är nu detta” tänker Sune med gråten i halsen. På köksbordet hittar han fyra brev där lika många kvinnor tar avstånd från en våldsverkare och kvinnodråpare. Sune förstår att han är övergiven och går omedelbart in i en djup depression. Nu brakar allt samman. Sune tar som många andra till flaskan och allt rasar. Sune glömmer att ge hundarna mat och snart ligger tvenne stövare döda i hundgården. Han äter inte och han är så slut att han inte orkar åka och panta tomglasen vilket gör att kassan sinar. Sune är pank. Ingen sprit. Ingen öl.

Det är vinter och en pinande nordan och intensivt snöfall förvandlar naturen till ett kallt, vitt inferno. Det är lika kallt inne för veden är slut sedan länge.

Den observante iakttagaren, som av egendomlig anledning kunde haft vägarna förbi i ovädret, hade under en kort tid kunnat se fotavtryck som stod ställda ut mot sjön. Vind och snö sopar raskt igen spåren och vid iskanten ser en flock skrak och några knipor hur en sälliknande kropp försvinner i vattnet när isen ger vika i närheten av renvattnet.

När brevlådan inte tömts på en tid anas det oråd och efterforskning beträffande Sune inleds. Man kontaktar krogar och bordeller för att efterhöra om Sune varit synlig. Inte ett spår. Man ger upp och det är för övrigt inte många som bryr sig.

På vårkanten hittas Sune ilandfluten i en vik i ytterskärgården. Naturen har gjort sitt och räv, korp och kråkor har sett till att jordfästningen blir en lätthanterlig procedur. Sune vigs till sista vilan utan gråt och tandagnisslan från en obefintlig vänkrets.

Ett liv till spillo till ingen nytta? Ja, säg inte det. Sensmoralen, andra till varnagel blir: Strunta i gamla förlegade normer som förbjuder sex innan äktenskapet. Hade Sune nonchalerat sådant trams hade han förmodligen fortfarande levt i högönsklig välmåga med fyra hustruar och en fager älskarinna. Centerpartiet kan också dra lärdom av det timade. Hade man inte släppt fram figurer som Federley hade det förödande förslaget om månggifte aldrig kommit till. Historien belyser också vådan av att släpa med fruntimmer på så pass allvarstyngd verksamhet som stövarjakt på räv.

Slutligen: På en blogg med anknytning till orten presenteras Elsas hädanfärd under rubriken. ”Golfbanan, den perfekta platsen för våldsbrott.” Bloggaren är anonym med det viskas om att det förmodligen rör sig om en aningen undersätsig man med bakåtvänd keps, solglasögon och en ljusblå Volvo. Mannen har en Instamatic Powershot dinglande i en rem runt halsen.

Entry filed under: Deckaren. Tags: , , .

Biologisk mångfald Frida Klingberg, igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: