Miljönytt

april 13, 2013 at 9:23 f m 4 kommentarer

Än finns det hopp för mänskligheten. (Trots att Margaret Thatcher gått hädan, och lämnat ett omänskligt tomrum efter sig, finns det ljusglimtar i mörkret.)

Miljöfrågor har, från att ha varit något tjatigt som bara ”miljöknuttar” ägnar sig åt, blivit ett begrepp att räkna med. Fler och fler inser att miljön måste komma i första rummet om det inte skall gå helt åt fanders. Insikten att allt inte går att lösa med teknik och innovationer griper kring sig. Vi skall låta Allvarlige Alvar komma till tals i miljöfrågor vid senare tillfälle. Vi vill idag bara peka på en liten glädjande detalj som visar att miljön tas på allvar även i kretsar där man minst anar. Vi har sen tidigare begrepp som eko-driving, eko-turism, ekologisk odling m.m. Nu noterar vi till vår glädje att det även finns ”eko-brottslingar”. Vem kunde ana att man hos detta förhärdade klientel kunde hitta ekologiskt tankegångar. Vi vet inte riktigt vad det innebär men man kanske kan gissa att det blir cykel till och från brottsplatsen. Kanske kommer man att fjättra sina offer med sisalgarn istället för buntband av plast och samma offer kommer uteslutande slås blodiga utomhus, så att man undviker de starka rengöringsmedel som krävs när blodfläckar skall bort från golv och tak. Hur som helst, en glädjande nyhet. Vi skall vid senare tillfälle kontakta vår man i branschen, f.d. yrkeskriminalist Ingvar Illegal för att få en fackmans kommentar.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , , .

Kulturyttringar och ytterligheter Lyriktävlingen

4 kommentarer Add your own

 • 1. edvinflastrom  |  april 15, 2013 kl. 1:15 e m

  Jo, om man vill vara Politiskt Korrekt, så ska man vifta med Miljöflaggan. Så är det. Sen kan man ta nästa plan till Thailand. Eller äta lite räkor som varit där och blivit ”miljövänligt” skalade (?). Men när våra styrandes miljösamvete inte är mer värt än att dispenser för gödsling på tjälad mark kan lämnas för åkrar som sluttar rakt ner i Snärjebäcken, och våra kära bönder inte förmår tänka själva, då får det nog vara med miljö för min del. Jag tror inte riktigt på den ”religionen”. Tjoflöjt! /Edvin

  Gilla

  Svara
  • 2. Anders  |  april 17, 2013 kl. 8:10 e m

   Bästa herr Edvin. Som du eventuellt själv har noterat har årets vinter varit lång. Detta har medfört att många gödselbrunnar blivit fulla. Det är då lämpligare att sprida gödseln än att brunnarna rinner över. Spridning på tjälad mark är naturligtvis alltid olämpligt eftersom man riskerar ytavrinning. (Här måste jag tyvärr ge dig rätt i att det inte låter bra om fältet lutar mot ett vattendrag). Naturligtvis anser du då att våra gödselbrunnar är för små, eftersom de blir fulla. De flesta bönder har dock fullständigt tillräcklig lagringskapacitet för att kunna sprida gödseln vid laglig tidpunkt men man väljer att sprida så lite som möjligt på hösten eftersom den spridningstidpunkten ger en större utlakning av växtnäring än vårspridning. De bönder som tvingats till att ansöka om dispenser har naturligtvis med facit i hand räknat för snålt, men de har gjort bedömningen att de klarar sig till en normal vår. Ur miljösynpunkt är det ett större problem om dessa bönder sprider för mycket gödsel på hösten för att vara säkra på att klara sig. För övrigt är det bedrövligt att du generaliserar en hel yrkeskår. Slutligen ifrågasätter jag din slutsats att du har rätt att skita i miljön. Om du och jag sutte i en läckande båt och du ger faan i att ösa skulle jag personligen slänga dig i sjön.

   Gilla

   Svara
   • 3. edvinflastrom  |  april 29, 2013 kl. 9:09 e m

    Anders. Jag skiter inte i miljön. Men jag tar mig rätten att tänka själv och sålla bland den klimatsmarta (jag hatar det ordet) propaganda som sprids, ja som gödsel. Ikväll rapporteras det på nyheterna att närproducerat livsmedel har liten effekt på miljön. Jag väljer att inte tro på detta, och följer hellre GK-redaktionens linje som förespråkar just närproducerat. Och vad gäller bönder så försvarar jag dem oftast. I fallet med den sluttande åkern vet jag att just denna bonden har andra åkrar att sprida på, än såna som ligger i anslutning till vattendrag. För övrigt tror jag tyvärr, att enskilda brunnar på landet kommer att vara ett minne blott inom ganska snar framtid, främst på grund av vårt behov av effektiv och lönsam odling. Här har jag ingen lösning tyvärr.
    Vad gäller dispens för gödsling på tjälad mark, så visade det sig att i min kommun fanns inte ens ett förbud. Bonden i fråga kunde alltså gödsla fritt. Märkligt, tycker jag.

    Gilla

 • 4. Anders  |  maj 4, 2013 kl. 7:39 f m

  Om du inte bor i en kommun som tillhör sk. känsliga områden så gäller att marken skall vara tjälfri till 10 cm djup för att gödseln skall kunna myllas på ett korrekt sätt. Nedmyllning skall ske samma dag som gödseln sprids.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

april 2013
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: