Fina fisken

juni 1, 2013 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Fisk för konsumtion är föremål för delade meningar. Många älskar fisk, inte minst vi här på bloggen. Andra tycker illa om densamma. (Inte bloggen, utan fisken). Barn och ungdomar intar av någon anledning ofta en skeptisk hållning. Man förkastar fiskrätten utan att ens ha smakat. Vad det kan bero på är inte så lätt att utreda men en gissning är att man förknippar fisk med de panerade ”torskbitar” som man smakat på i skolbespisningen. Det är oftast inte torsk utan snarare stekt panering med antydan av fisksmak. Stackars barn som aldrig fått uppleva en inkokt ål. En välstekt strömmingsflundra, stekt i smör, inte margarin. En bit gravad östersjölax. Med eller utan dioxin. Stuvad abborre. Ungstekt gädda. Stekt salt sill med välstekt lök. Matjessill. Och inte minst: Inkokt, kall ort (Id) med dill och färsk potatis Därtill kall pilsner och tvenne Piratens besk. Detta är så nära det kulinariska himmelriket man kan komma.

”Ort. Går det att äta?” undrar den fåkunnige. Naturligtvis. Orten är en missförstådd delikatess som förtjänar att lyftas fram i rampljuset.

Det är bland pålästa köttkonsumenter ett känt faktum att kött som tillagas med vidhängande ben blir smakligare än det oskick som frekvent grasserar där köttdetaljerna befrias från allt vad ben och fett heter. Det som hade kunnat bli en delikat sadel eller saftiga kotletter skärs rena och blir ett smaklös elände som kallas ”ytterfilé”. Att kalla renskuren kotlettrad för filé är osmakligt bedrägeri, i dubbel bemärkelse. Nej. Fram för mer ben. I alla former. Överallt.

I fisk finns det mer eller mindre ben. Oftast mer, vilket ger fiskköttet en förnämlig smak. Iden, eller Orten, som vi säger här på orten innehåller en riklig mängd smakförhöjande ben vilket gör den till råvara för de allra förnämligaste maträtter. Njutningar som tyvärr inte så många fått upp ögonen för, ännu.

Vi skall i kommande artiklar belysa ”Ortfiskeföreningen” som under ett stort antal år kämpat för den tätposition för Orten som den så väl förtjänar.

Entry filed under: Diverse. Tags: , , , .

Grönt vågspel – del 4 Fest i valtider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

juni 2013
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: