Frustration

augusti 18, 2013 at 7:22 e m 1 kommentar

Knappt hade stolparna i Grön ansamlings valmanifest presenterats förrän redaktionens dator kraschar med en smäll. Vi slungar inte ut några anklagelser men det ligger nära till hands att misstänka sabotage från politiska meningsmotståndare. Det får vara hur som helst med den saken men efter ett tidsödande och kvalificerat reparationsarbete är vi på banan igen. Red. tackar supportteknikern för all hjälp.

Under frånvaron från sociala medier har det enligt rykte hänt ett och annat som borde kommenterats. Håkan Juholt har givit en intervju i en secondhandaffär i Norrstad. Detta inger farhågor. Vi vill poängtera att allt gammalt knappast lämpar sig för återanvändning. En slutavverkning i Vänorten, Mönsterås skärgård, har väckt irritation. Vi skall be Allvarlige Alvar att kommentera detta vid tillfälle. Alvar är påläst i skogliga frågor så man kan räkna med att han kommer att lägga ett och annat tillrätta.

Datorkraschen har haft en positiv effekt. Tusentals brev har nått oss på redaktionen där oroliga medborgare undrat vad som hänt. Vi tackar för detta. Vi kan inte besvara alla bl.a. det enkla skälet att postdiligensen lämpat all post vid sidan av brevlådan vilket haft effekten att breven blivit oläsliga av allt regnande. F.ö. samma taktik som tillämpas av tidningsbudet om brevlådan vid enstaka tillfälle skulle innehålla något kvarglömt när morgontidningen skall levereras.

Några brev har varit läsliga bl.a. ett från Beda Fjösing i Blaskhult. Tack Beda för ditt erbjudande, men tyvärr är jag lyckligt gift och med ålderns rätt är inte orken längre vad den en gång varit. Lolita Gunnarsdotter i Kråkehage har skickat en liten trevlig bild på sig själv. Kära Lolita. Om du vid nästa val röstar på GAS garanterar jag att du skall få det så mycket bättre ekonomiskt att du får råd att köpa nya kläder istället för de minimala tygbitar som nu knappast skyler det nödvändigaste.

Det enorma brevflödet har enligt rykte haft effekten att postverket nu funderar på att åter öppna ett postkontor i Gröna Köpingen. Detta är lite tveeggat. Som det nu är, med postverksamhet bland charkuterier, beredes möjlighet till hälsobefrämjande impulsköp av feta ädelostar och rökt ål.

Vi poängterade vid presentationen av stolparna i valmanifestet att dessa radats utan rangordning efter politisk vikt. Frånsett vårt första krav: Återinför sträckjakten på Morkulla. Nu säger den fåkunnige. ”Detta är väl ett särintresse utan vikt för den breda allmänheten. Detta är otaktiskt och ger inga röster”. Helt fel. Fel, fel, fel. I Sverige finns ca. 300000 jaktkortslösare. En rimlig gissning är att 250000 av dessa jagar regelbundet. Alla dessa vill ha tillbaka sträckjakten och vips har vi på riksplanet ett väljarstöd i paritet med de mindre riksdagspartierna. Efter att vi förklarat hur det ligger till med Morkullejakten får vi rimligtvis ytterligare 50000 sympatisörer.

Det förhåller sig så här: Vi går inte in på Morkullans liv och leverne i detalj utan nöjer oss med att denne lilla polygama vadare från och med sin ankomst i mars – april fram till slutet av juni, sträckflyger kvällstid (och till viss del också i tidig gryning), på jakt efter parningsvilliga honor. Sträcket går utefter en ganska bestämda bana och med vetskap om denna kan jägarna posta på lämpligt ställe. Morkullan är talrik, finns spridd över stora delar av Europa, och är på intet vis hotad. Endast hanfågel sträcker och det polygama levandet resulterar i att en bortskjuten hane gör tillvaron så mycket trevligare för de kvarvarande. Jakten hotar på intet vis reproduktionen.

Nu några vanliga invändningar mot jakten: ”Ingen skottlossning i naturens barnkammare. Det stör det vilda”. Alla med erfarenhet av jakt och skottlossning vet att ett skott inte stör ett skvatt. En koltrast som sitter och sjunger gudomligt vackert i någon grantopp gör ett litet kort avbrott i musicerandet men är snart i full gång igen. Han bryr sig inte ett dugg. Inte heller rågeten, räven, tjädern etc. Ett skott stör inte. Skulle så vara fallet så borde vildsvinsjakten på vår och sommar omvärderas. Det smäller ganska frekvent numera, året om, men inte tusan skrämmer det livet ur den övriga vildnaden. Jag kan ge ett självupplevt exempel: För ett antal år sedan satt jag en augustikväll i ett torn och väntade på att någon råbock skulle visa upp sig. På rådjurets nästan övernaturliga sätt att ta sig fram obemärkt, står en bock plötsligt där. En hygglig gaffelbock har från ingenstans dykt upp på ca 60 meters håll. Jag gör mig ingen brådska så innan jag makat studsaren till kinden lägger sig bocken ner. Örnbräken skymmer bogen och skott i halsen tillämpas bara av idioter i diverse Jaktprogram på TV. Jag sitter och studerar bocken i kikarsiktet. Rådjur är fantastiskt vackra och väntan på att bocken skall resa sig blir inte långtråkig. Plötslig smäller ett skott från grannmarken. Inte mer än ca 100 meter bort. När skottet smället studerar jag bockens huvud i kikarsiktet. Skottet orsakar inte en blinkning. Inte en ryckning i hela kroppen, ingenting. På ren svenska, sket bocken i skottlossningen. Han reste sig så småningom men i en vinkel som omöjliggjorde skott.

Ett annat vanligt argument mot jakten lyder: ”Den är ju så liten. Det är väl inget att äta”. Det är det visst det. Morkulla är fantastiskt gott om de får hänga en tid. Eftersom det oftast är äldre fåglar som skjuts behöver de några dygn i kylen innan anrättning. Vad gäller mängd mat per avlivat djur vill jag påpeka att det äts ett antal ton kräftor varje år i riket. Kräftan är betydligt mindre. Självmordsbenägna personer slafsar i sig ostron, sniglar och annat tveksamt krafs där det går åt ett stort antal liv för att få till samma vikt som en morkulla. Nej. Ät morkulla. Den behöver nödvändigtvis inte anrättas enligt gammalt recept där endast ögonen och klorna avlägsnas. Resten steks och efter denna procedur tas inälvorna ut och mosas till någon form av paté som serveras till fågeln.

Morkullan var fram till 1959 (tror jag) lovlig mellan 16 och 31maj. Sedan har det växlat mellan förbud och jakttid vid olika tidpunkter. Senast kullan var lovlig för sträckjakt började den första måndagen efter midsommar. Nu är den lovlig mellan 21 augusti (när sträcket upphört) och 30 november. Den som är så lyckligt lottad att han äger en stående hund som lämpar sig för morkullejakt kan under flyttningen på hösten komma till skott på en och annan kulla. Övriga flyger ner till kontinenten där de jagas flitigt och skjuts i stort antal. Vore det inte klokt att även vi i Sverige fick chans att ta vår beskärda del av detta fantastiskt trevliga vilt.

Vår- och sommarjakt på Morkulla är inte förenligt med EU:s fågeldirektiv säger motståndare till jakten. Se här en utsökt anledning att lämna denna enfaldens sammanslutning. EU skall ge fan i hur vi jagar. De skall också låta bli vårt snus och strunta i hur gurkorna är krökta. Ett exempel inom jakten som belyser idiotin och osmidiga regelverk: Korpen är fridlyst i Sverige, eftersom den är ovanlig i ex. Tyskland. Vad är detta för trams? Korpen har från att varit ganska ovanlig fram till ca 60-70 talet fullkomligt exploderat till numerären. En oerhört effektiv predator som tillsammans med mården lägger beslag på 90 % procent av alla skogsfågelägg. En normal stam av dessa skulle ge skogsflanören rika tillfällen att njuta av tjäderflog vid bärplockning eller välfyllda spelplatser till glädje för de som orkar upp i ottan en vårmorgon.

Rösta på” Grön Ansamling” så har du snart sträckjakten tillbaka!

Entry filed under: Jakt och viltvård, Politik och samhälle. Tags: , , , .

Gas valmanifest Saknad

1 kommentar Add your own

  • 1. Anders Johansson  |  augusti 25, 2013 kl. 7:29 f m

    Jag är tveksam till teorin om att politiska motståndare kan ligga bakom de tekniska haverierna. Jag bygger denna tveksamhet på antagandet att GAS valmanifest knappast kan ha några motståndare. För övrigt är prioriteringen i manifestet självklart helt korrekt.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

augusti 2013
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: