Ironmän

augusti 26, 2013 at 9:37 e m 1 kommentar

Ett sportevenemang i en stad söderut har skapat uppståndelse och braskande rubriker i media. Män och kvinnor har i stort antal simmat, sprungit och cyklat en avsevärd sträcka i en tävlingsform som benämns ”Triathlon” och går under namnet ”Ironman”. Horder av åskådare har kantat gator och torg för att betrakta spektaklet och heja fram eventuella anförvanter med överskottsenergi. Efter ett knappt dygn stapplade de flesta i mål, utmattade, men förhoppningsvis nöjda och glada. När kramp, träningsvärk och ljungeld gått över sov de förmodligen gott.

Vi har inget emot detta. Vi lever i ett fritt land. Vill någon slita ut sig i onödan så är det fritt fram. Vad vi vänder oss emot är övertoner som: Bragd, heroiskt, hjältar m.m.

I vår värld är det ”heroiskt” när ex. liten skolgosse räddar en vuxen person från att drunkna. En hjälte är en brandman som med fara för eget liv går in i en övertänd byggnad och släpar ut medvetslösa människor etc. Inte en frisksportare som frivilligt sliter ont i 16 timmar. Det är duktigt, men inte en heroisk bragd.

För staden ifråga, är otvivelaktigt effekterna av tillställningen positiva. Hotell, restauranger m.m. har, förmodar vi, haft gyllene tider. Nu börjar vi här i Gröna köpingen att snegla på konceptet, och det fanns planer på att utlysa en tävling där förslag om aktiviteter som skulle skapa positiva vibbar i GK skulle premieras.

En genial idé har redan landat på reds. bord. Så genial, att vi redan nu kan avlysa vidare tävling.

Gemene man i GK är nog genomgående inte så intresserade av att slita ont i överkant, därför verkar förslaget från intresseorganisationen MU (motorburen ungdom) att passa som hand i handske. Idén går ut på att deltagarna, i för ändamålet lämpligt fordon, iklädd typisk beklädnad från 60-talet, skall mötas i en ädel kamp benämn ”Najlonman”. Detta blir inte en Triathlon utan en ”Tiatlon”, efter antalet ingående moment. Deltagarna är ganska fria i sitt val av utstyrsel och andra attribut men det finns ett oavvisligt krav: Svart skinnväst och nylonskjorta. Eller ”Najlonskjorta” som man sa under denna, raggarnas glansepok.

Vi redogör lite översiktligt beträffande de moment som ingår i tävlingen och som bedöms av en sakkunnig jury. Utöver detta utdelas ett ”folkets pris” till de ekipage som föll åskådarna mest i smaken. Det kan naturligtvis bli samma som juryns val.

Deltagarna, förare plus två passagerare, skall i hög hastighet färdas en längre sträcka där åskådare och jury kan bedöma deras färdighet i de ingående momenten. De delar som bedöms är följande:

Klädsel. Här ger ex. gula marmoreringar under armarna pluspoäng liksom nätbrynja under den obligatoriska ”najlonskjortan”.

På lämpligt ställe efter färdvägen skall passagerarna moona. Naturljud ger bonuspoäng.

Där objekt finns att tillgå skall föraren tvärnita, hoppa ur bilen och helt oprovocerat slå ner någon pensionär. Offrets ålder och fysiska status påverkar bedömningen. 60-talets gentlemannaprincip, att aldrig sparka ett offer som redan ligger, tillämpas fullt ut.

Under hela färden bedöms kvalitén på fylleskrål och hur tonsäkert man framför valda delar av Eddie Medusas rika repertoar.

Burköl konsumeras under hela resan och vid mål räknas tomburkarna. Stor konsumtion premieras.

Kvalitén på Brehäng och Burn-outs granskas av juryns kritiska ögon.

I det kanske helt avgörande momentet skall baksätespassageraren förföra någon tonårs-tös som raggats upp på vägen. Akten skall präglas av resolut handlingskraft men vara fri från grövre våld. Tvekan och romantiska tendenser ger kraftigt poängavdrag.

Slutligen skall man vid tävlingens slut uppskatta förbrukad bränslemängd. Ju större förbrukning desto högre poäng.

Vi på redaktionen tror att detta kan bli en formidabel succé. Förmodligen kan man räkna med lika stort deltagarantal som i ”Triathlonloppet” och åskådarleden borde bli minst lika täta. Det skvallras om att såväl lågprishotell ”Dalen” som ”Öremunken” planera utbyggnad och ökat antal bäddar. Kanske blir trycket så stort att det till och med hittar ut någon till ”Regnbågen” på Ökno. Det återstår att se.

Vi skall titta lite närmare på Ökno och Regnbågen vid senare tillfälle.

Entry filed under: Diverse. Tags: , , , , .

Kalhygge Valmanifestet: Skatt och bidrag

1 kommentar Add your own

  • 1. edvinflastrom  |  augusti 29, 2013 kl. 8:39 e m

    Jag skulle vilja opponera mig lite mot detta inlägg. Åtminstone inledningen. Att utstå ett halvt dygns ”ljungeld” borde väl kunna betraktas som en heroisk insats. Dessutom tycker jag det är på sin plats att GK-redaktionen i ett eget blogginlägg reder ut begreppet ”ljungeld”. Jag är inte helt övertygad om att hela läsekretsen är på det klara om vad det handlar om. Så jag förväntar mig en utförlig beskrivning om vad ”ljungeld” är, hur, när och varför det uppkommer, vad man kan göra för att förhindra det. Hur ser forskningen på fenomenet? Vad står det i FASS?
    Hälsningar Edvin

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

augusti 2013
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: