Ljungeld

september 1, 2013 at 8:49 e m 4 kommentarer

Vår bloggande kollega Edvin Flåström efterlyser, i en kommentar till vårt inlägg om ”Ironmän”, en utförlig förklaring vad som menas med ”Ljungeld”. Han vädrar farhågan att hela läsekretsen inte är bekant med begreppet. Edvin efterlyser också forskningens syn på problemet och undrar ävenledes vad det står i FASS. Vi skall med viss tvekan hörsamma hans vädjan.

Vår tvekan grundar sig i att vi tidigare, med all rätt, ifrågasatt ”Morgonpasset” i P3, där ca 80 % av programtiden handlar om vad som händer och sker i, runt och från denna kroppsdel, med omgivning, som är utsatt för ljungeldsangrepp. Resterande tid ägnas åt gapflabb åt egna lustigheter. Vi vill egentligen inte figurera i sådana tveksamma sammanhang.

Läsare med anlag för snabba slutsatser har nog redan fattat vad det rör sig om. Ljungeld, eller Gångsirka alt. Fisbrand är helt enkelt vätskande skavsår mellan sittmusklerna. Smärtsamt och i de flesta fall helt onödigt eftersom det i stort sett bara drabbar de som springer, går eller cyklar helt i onödan.

Om man nu självförvållat drabbats. Finns det bot och bättring? Ett gammalt klassiskt knep är att stoppa en fläskbit på lämpligt ställe. Potatismjöl är också gångbart liksom en dekokt på groblad.

Edvin undrar hur långt forskningen på området kommit. Ljungeld har under senare tid blivit föremål för omfattande studier, detta som en följd av det tilltagande intresset för löpska aktiviteter. Medicinska fakulteten i Fagerhult planerar ett internationellt symposium där problematiken skall lyftas fram under rubriken: ”Ljungeld, en del av vardagen?”

Vissa vetenskapsmän hävdar att det redan är färdigforskat. Deras kristallklara slutsats lyder: Ge fan i att gå, springa eller cykla. Åk bil.

Vad det står i FASS vet vi inte. Senaste utgåvan från FASS (Förstörda Arsels Sydsvenska Sektion) har ännu inte kommit i vår hand men vi antar att de till fullo ställer upp på forskarnas rekommendationer.

Ta bilen till valurnorna i september 2014. Lägg din röst på ”Grön Ansamling” så är snart allt onödigt lidande ett minne blott. Vi kommer, vid makten, att starkt begränsa omotiverade, ljungeldsframkallande aktiviteter.

Vi skall kanske tillägga att ljungeld också kan vara en blixt.

Entry filed under: Kropp och hälsa. Tags: , , , , , .

Valmanifestet: Skatt och bidrag Ju mer förr, desto bättre

4 kommentarer Add your own

 • 1. Anders Johansson  |  september 2, 2013 kl. 8:31 e m

  När det gäller medicinsk behandling av ljungeld skall man vara mycket varsam. I min ungdom förleddes jag av en kamrat att cykla Vätternrundan. Till vår hjälp hade vi några enkla medikamenter: druvsocker för invändigt bruk, tigerbalsam till ömmande muskler samt vasselin till den likaledes ömmande ändalyckten. När vi, ganska medtagna efter 25 mils cykling, pausade i Askersund ägnade vi oss åt lite medicinsk omvårdnad. Tyvärr råkade min kamrat i sitt lite förvirrade tillstånd ta fel på vasselinburken och den som innehöll tigerbalsam. Resterande 5 mil avverkade han stående.

  Gilla

  Svara
  • 2. Gröna Köpingen  |  september 3, 2013 kl. 6:38 e m

   Detta får jag, motvilligt, trots allt betrakta som en bedrift. Tigerbalsam är bra, men inte överallt. Framför allt inte i Askersund.

   Gilla

   Svara
 • 3. edvinflastrom  |  september 3, 2013 kl. 6:44 f m

  Jag tackar för att GK-redaktionen hörsammade min vädjan. Om jag inte är helt felunderrättad så uppträder Ljungeld ofta på golfbanor, hos de som envisas med att utöva detta (högst onödiga?) gående dagarna i ända. Dessutom tackar jag för tipset om fläskbiten som förebyggande medel. Jag hörde en gång en historia om en som fick rådet att stoppa en lagom grov avbarkad granpinne på avsedd plats i samma förebyggande syfte. Dock missades informationen om att granpinnen inte fick vara färsk. Detta blev ödesdigert, eftersom kådan liksom ”lierade sig” med kroppsbehåringen på det onämnbara stället. Ljungelden hade nog i det här fallet varit att föredra, jämfört med den smärtsamma ”operationen” att frigöra granpinnen, som liksom ”satt där den satt”.

  Gilla

  Svara
  • 4. Gröna Köpingen  |  september 3, 2013 kl. 6:50 e m

   Edvin är en pålitlig kommentator vilket gläder oss.. ”Onödigt gående dagarna i ända var fyndigt.” Vi uppskattar eleganta ordvitsar. Det är mig obekant om ljungeld grasserar frekvent i samband med golfspel. Oftast föregår övningarna i ganska makligt tempo så jag tror inte att golfare är överrepresenterade bland konsumenter av vaselin eller potatismjöl.
   Det där med granpinnen låter mera vådligt. Personen ifråga hade kanske lyssnat på ” Peta in en pinne i brasan” av någon gammal svensktoppsmurvel som jag glömt namnet på. Lyssna på sådant är av flera skäl en aning vådligt

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: