Ju mer förr, desto bättre

september 2, 2013 at 5:00 e m 3 kommentarer

Skall man reta upp någon riktigt ordentligt så finns det en osviklig metod. Den fungerar rent kusligt effektivt. I synnerhet på individer som skall vara lite ”på”. Strebertyper som skall vara på bettet och visa hur duktiga och framåtsträvande de är. ”Nu måste vi se framåt. Glöm det gamla. Tänk progressivt.” Hur många anställningsansökningar innehåller inte det krystade och inställsamma: ”Förändringsbenägen person som inte fastnat i gamla fåror utan ser framåt och söker nya utmaningar. Jag ser inga hinder. Inget är omöjligt.” Fy faen vilket dravel. Det finns hur mycket som helst som är omöjligt. 9,30 i stavhopp. 5,3 sekunder på hundra meter(löpning) osv. Bara en så utomordentligt enkel sak som att få en i övrigt god hustru att inse att en Snookermatch mellan O’Sullivan och Selby är viktigare än ett avsnitt av Downton Abbey är fullständigt utsiktslöst. Nästan allt är vid närmre granskning mer eller mindre omöjligt.

Det som retar folk till vansinne är det gamla hederliga uttrycket: ”Det var bättre förr”. Yttrat i fel sällskap får man en iskall blick och man har genast klart för sig vilken äckligt reaktionär usling man är.

Allt var naturligtvis inte bättre förr. Inte allt. Men mycket. Exempelvis var man yngre förr, utan dåliga knän och förkrympta biceps. Lite tråkigt att det så småningom drar ihop sig till ”Gammal fäbodspsalm från Dalarna”. Sen skall man ju vara död så otroligt länge. Till nästa istid, ja faktiskt ända tilldess att solen slocknar vilket den lär göra om ca 4 miljarder år. Sett i det perspektivet är det väl en Guds nåd om man slipper det som utlovas, av diverse trossamfund: Ett evigt liv, som belöning för ett dygdigt leverne.

Digerdöd, hungersnöd, pest och kolera var förmodligen inte så kul. Det slipper vi nu och vi har turen att se att dessa fenomen numera grasserar på annat håll i världen. Charmen med loppor, vägglöss och stampade jordgolv kan också diskuteras. Men detta fanns å andra sidan i hus som var välbyggda och inte möglade bort efter något decennium. Vägglössen har fått en renässans. Detta är en effekt av detta förbannade resande som vi inom ”Grön ansamling” (GAS) skall sätta stopp för när vi kommer till makten. Vägglöss och gas är en tragisk kombination. Det kostade livet för en av våra mest begåvade diktare. Dan Andersson. Han dog på ett illa vädrat hotellrum där man gasat vägglössen med cyanväte. Men detta vet ni redan. Dan Andersson är unik. Eller var. En diktare som tilltalar de flesta. Både vi vanliga bondtölpar med enkel smak och alla de som gör anspråk på att vara lite exklusivt kulturella. Ja inte alla. De riktigt svåra, sorgmodiga konsumenterna av obegriplig lyrik tycker naturligtvis att Dan Andersson verk är poetisk pekoral. Hans dikter rimmar och det är inte fint. Det var inte detta det skulle handla om.

Vi skulle kunna räkna upp ytterligare saker från förr. Exempelvis korstågen, där stridsmän drog kring och slog ihjäl folk för att lära dem bli kristna. Det finns mer tveksamheter men det är oändligt mycket lättare att hitta det som var bättre förr. Mycket bättre.

Om någon hade sagt till undertecknad när man som liten parvel satt vid bryggan och metade abborre att fisken nästan skulle försvinna hade man ruskat på huvudet och konstaterat: ”Där står en idiot.” Det fanns mängder av fisk. Abborre, gädda, mört och snorgärs. Att ro ut och kasta eller meta och bli utan fångst fanns inte i tankevärlden. Ej heller idiotin att kroka en gädda, landa den och sedan sätta tillbaka. Jo, för små naturligtvis. (Vi skall vid tillfälle be Allvarlige Allvar kommentera catch and release.)

Vindstilla sommarnätter kunde man få följa med en välvilligt inställda vattenägare och stöja ål. Vattnet var kristallklart och när man lärt sig beakta vattnets brytning kunde ett antal ålar få sätta livet till. Otroligt trevligt. Idag är siktdjupet obefintligt och vattnet är, som det kanske skall vara i Gröna köpingen, grönt. Klart, rent vatten tycker vi nog var mycket bättre.  Det fanns det förr.

GK hade på den tiden ett hygglig framgångsrikt bandylag. Nöjesutbudet var kanske inte så stort så hade man inte frusit tillräckligt på någon rävjakt så gick man och tittade på matcherna. På naturis. Man lyckades för det mesta genomföra seriespelet på Gröna Viken, vid Ökno eller annorstädes. Så småningom spolades det en landisbana. Av ett gäng övernaturliga entusiaster, med Mats D. i spetsen som kunde maka till is när det var plusgrader. Vart vill vi komma med detta? Det var riktiga vintrar förr. Det var bättre.

Ganska tidigt började intresset för det motsatta könet att spira. Söta småskoleflickor fick hjärtat att klappa hastigare. (Det är bäst att påpeka att vi var jämnåriga så inga missförstånd uppstår.) Av dessa blev det vackra tonårsflickor och på den vägen är det. När man idag möter någon gammal tonårsförälskelse ser man att åren gått. Det gör förmodligen hon med. Hur som helst. De var snyggare förr. Mycket snyggare, och det var bättre.

Tågen höll tidtabellen. Tågen höll och tålde snö och kyla. Torbjörn Fälldin var statsminister och det fanns roliga och trevliga sossar. Gunnar Sträng var en skojig prick och hans klassiska: ”Varför använda så mycket krångliga ord när det finns en adekvat Svensk vokabulär” är, just det, klassisk och fyndig. Sossarna var roligare förr.

Sist men inte minst. Sträckjakt på morkulla var tillåten. Det var gott om skogshare i marker som nu endast hyser den bruna Tyska kusinen (eller Fältharen om man så vill). Det fanns inga vildsvin. Svin som bökar och förstör den övriga jakten. (Hur många grisrena älghundar hittar man idag?) Hundarna var bättre förr.

Vi skulle kunna hålla på så här i det oändliga och peka på mängder av saker och företeelser som försämrats med tiden. Det skall vi inte göra utan sluta med en uppmaning: Titta bakåt. Av det som är, och framför allt av det som varit, kan vi dra lärdomar och ändra vårt beteende till det bättre. Ja inte vi på bloggen. Vi har inget som behöver ändras. Det är bra som det är.

Vad kan vi lära av framtiden? Av något som vi inte vet något om. Inte ett dugg.

Bort med alla hurtfriska, bredkäftade typer som orerar om progressivitet, framåtblickande och annat tjafs. Nej, se tillbaka och gläds åt alla goda minnen från en tid som var så mycket bättre.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , , , , .

Ljungeld Kamratlig fostran

3 kommentarer Add your own

 • 1. En i övrigt god hustru..  |  september 2, 2013 kl. 9:34 e m

  Downton Abbey utspelar sig ju förr. Borde det inte per definition då vara bättre än direktsänd snooker, eller låt säga premier league-fotboll?

  Gilla

  Svara
  • 2. Halvar Enstraale  |  september 2, 2013 kl. 10:15 e m

   Mycket skarpsynt kommentar du i övrigt goda hustru!
   Egentligen borde man inte se någon sport eller annan televisionssändning direktsänt överhuvudtaget, utan istället ”banda” sändningen och se det om ca 20 år då det har blivit från förr och därmed så mycket bättre.

   Gilla

   Svara
 • 3. Gröna Köpingen  |  september 3, 2013 kl. 6:32 e m

  Kära ”En i övrigt god hustru”. En romantisk kostymfilm kan aldrig bli bättre än en snookermatch. Oavsett hur gammal filmen är. Du drar den förhastade slutsatsen att vi tittar på direktsändningar. Aldrig i livet. Vi gör precis som Halvar Enstraale så skarpsynt påtalar. Vi bandar men har inte tålamod att vänta 20 år. Redan efter 5-10 år tar nyfikenheten överhand. Dessutom har vi inte nerver att se O’ Sullivan mot Selby i direktsändning. Vi håller på Sullivan och tycker illa om Selby därför vill vi förvissa oss om att Sullivan vinner så vi inte i onödan ser något som frestar gallan.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: