Lördag

september 7, 2013 at 12:54 e m 1 kommentar

Lördagsmorgon, och tid att bläddra igenom sistlidna veckas tidningsskörd, inklusive ”Termometern”. Att vi inte läser direkt beror inte bara på tidsbrist utan också på vår inställning att det mesta var bättre förr. Därför låter vi skrifterna ligga till sig lite. De blir på så vis äldre och bättre och man har haft tid att, via annan nyhetsförmedling, se om det skrivna stämmer med verkligheten. Det gör det oftast när det gäller ”Termometern” men aldrig det som står i s.k. ”Kvällstidningarna”.

Radion står på och jag förstår så småningom att det handlar om ”Ring så spelar vi”. Jag känner inte riktigt igen rösten. ”Det där är väl inte Lisa Syrén?” ”Jo” upplyser min hustru som nyttjar revaxör regelbundet och därmed borde vara trovärdig. Att jag inte kände igen Lisa berodde kanske på att den allra glättigaste, jobbiga  jargongen lyste med sin frånvaro.

Jag har tidigare kritiserat Lisa Syrén. I dag skall jag, tvärt om, berömma henne. Vid samtal med en hustru till en älgjagande man, någonstans norrut, påtalar hur hon bra, nyttigt, gott och ekologiskt oantastligt det är att äta viltkött. Hon pekar också på vilket bra liv viltet levt innan det var dags. Nu kommer naturligtvis någon och säger: ”Det hade väl varit ännu bättre om älgen fått leva.” Här har vi ett grundläggande och vanligt fel i tankegången. Livskvalitet handlar inte om volym utan om, just det, kvalitet. Vi skall ha det bra den stund vi fått oss tillmätt. Hur lång den blir spelar i slutänden ingen roll (Det gör i och för sig inte kvalitén heller). Varken för oss, älgen eller morkullan. Vi har sagt det förut. En dödande kula är den smärtfriaste död en älg kan få. Allt annat är plågsammare. Inte minst en vargattack mot en vuxen älg.

Ytterligare ett plus i kanten för dagens ”Ring så spelar vi” (vi hörde bara detta lilla avsnitt så vi reserverar oss för resten). Älgjägarhustrun hade den goda smaken att önska en skiva, av och med, Allan Edwall. Denne briljante skådespelare och geniale text och musikmakare. Fler borde lyssna på honom.  Kan man tänka sig någon annan i rollen som ”Karlsson” i Strindbergs ”Hemsöborna”? Nej.

Strindberg var också genial

Tryck här så får ni höra Edwalls ”Familjeporträtt”

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , , .

Kamratlig fostran Youtube

1 kommentar Add your own

  • 1. edvinflastrom  |  september 7, 2013 kl. 8:51 e m

    Jag hörde också det där. Lisa Syrén har en trevlig radioröst. Till skillnad från väldigt många andra påtända eterterrorister.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: