”Va va det jag sa?”

september 13, 2013 at 11:45 e m 1 kommentar

Att vara efterklok är ingen större konst. Det klara de flesta. Att vara ”förklok” är aningen svårare. Att kunna förutse skeenden och händelser är få förunnat.

En del är så korkade att de tror på diverse spågummor och liknande. Bedragare som lurar i folk att de kan se in i framtiden och tala om var tappade ringar finns, eller vad som hänt bortsprungna hundar. Någon enstaka gång gör slumpen att Saida och co har rätt. Detta blir omtalat. De 99 % av fallen där hon har fel är det ingen som noterar.

Jag känner en man vars tax försvann.  Av ren nyfikenhet ringer han Saida för att efterhöra var hunden kunde tänkas finnas. Saida svarar inte själv. Hon påstods vara bortrest, men taxägaren får framföra sitt ärende och lämnar adress och telefonnummer. Vad gör Saida nu? Jo hon kan, med vetskap om vistelseort, på kartan se att det går en större trafikerad väg i närheten, samt en å, inte heller så avlägsen. Vad har oftast hänt drivande taxar som försvinner? Jo antingen drunknar de eller blir ihjälkörda. (Numera riskerar de också att bli vargmat eller hamna i någon vildsvinskäft.)

Saida ringer upp, och under fingerad vånda värker hon fram något i den här stilen: ”Jag ser ett långt rakt band. Jag vet inte säkert men det kan vara en större väg. Jag ser också något silvrigt glittrande. Kanske en större bäck eller å.” Om nu hundägaren letar utefter vägen eller stränderna så är det inte uteslutet att han hittar sin hund drunknad eller överkörd. (Detta var innan hundarna rände runt med pejlhalsband. Detta djävulens påfund som Allvarlige Alvar skall få kommentera vid tillfälle. En funktion är dock bra. Man hittar sin döda hund.)

”Tänk va fantastiskt. Saida visste var min hund var!” Bullshit!

Nu kom vi lite vid sidan av ämnet.  Vi ville egentligen framhäva en av GK-bloggens starka sidor: Förmågan att förutse vad som skall hända och ske. Vi har inga övernaturliga gåvor utan bara ett sunt bondförnuft att luta oss mot. Det räcker långt och vi får i stort sett alltid rätt. Några exempel: När Luen med ”Fansådumt” skulle etablera sig söderut roade vi oss med att slå vad med ett stort antal personer. Vi påstod att det skulle skita sig medan ”motståndarna” var så blåögda att de satsade en hela Malt-whiskey på motsatt händelseförlopp. Samma sak med ”Häxparken”. Att få rätt där var lika enkelt som en straffspark från 2 meter, utan målvakt.

Nu skall vi sticka ut hakan och berätta vad som kommer att ske i ett antal kontroversiella frågor. Vi slår inte vad om någon Whiskey nu, för överkonsumtion går illa åt vår lever.

Första förutsägelsen: Debatten om vargens vara, eller inte vara rasar i riket. Från att det varit förenat med näst intill dödsstraff att bara titta lite elakt på en varg så ges det numera möjlighet att skydda sin egendom, får, hundar etc. Detta är högst rimligt. Men jägare och djurägare är fortsatt oroliga, vilket är förståeligt. Lugn. Det ordnar sig på sikt.

Vargpopulationen är nu så pass stor att tillväxten accelererar ganska så raskt till nivåer som blir minst sagt obekväma. Detta om inte politiker och myndigheter tänker om.

Vi påstår: Inom en icke avlägsen framtid, 3-5 år, har problemen blivit så stora att de flesta av vargens tillskyndare kommer att be, ja kräva, att jägarna skall ta sitt ansvar och skjuta vargar. Ungefär som när personer, som tidigare utmålat rådjursjägare som blodtörstiga barbarer, ropar på avskjutning om ”lilla Bambi” stulit någon tulpanknopp i deras trädgård. En god vän och före detta arbetskamrat yttrade de tänkvärda orden: ”Vänta tills att vargen etablerat sig innanför tullarna och små söta Chihuahuaor sticker ut som tandpetare i varggapet då blir det annat ljud i skällan.”

Det kommer det att bli. Då står vi där med klädsam självgodhet och myser: ”Va va det jag sa!”

Vidtala redan nu någon jagande god vän att lova hjälp er, när vargarna börjar bli för efterhängsna.

Vi återkommer med fler förutsägelser i andra ämnen.

PS.

Ett tillägg. Nu hade vi lite otur. Ovanstående skrevs för någon vecka sedan. Jag har tidigare erkänt att bloggen behöver teknisk support för att få det skrivna ut i ”etern”. Supporten har varit bortrest så därför hann framsynta politiker med Lena Ek i spetsen lägga fram ett förslag ang. rovdjursförvaltningen, som kanske gör att den ovan beskrivna populationsutvecklingen mildras. Bra Lena! Det märks att du härstammar från Hammarglo.

DS.

Entry filed under: Diverse, Jakt och viltvård. Tags: , , , , .

Valmanifestet: Militant feminism Gammal ”Termometer”

1 kommentar Add your own

  • 1. ”Va va det jag sa?” – Del 2 | Gröna Köpingen  |  november 4, 2013 kl. 10:05 e m

    […] Sist berörde vi vargen, och förutsägelse nr.2, gäller också djur: Vilt, och i synnerhet älgen. Här rasar en nästan lika infekterad debatt som när det gäller vargen. Jag träffade för ett tag sedan en skogstjänsteman, anställd på ett större företag som börjar på S. Han yttrade följande: ”Älgen borde utrotas. Hoppas vi får en massa varg som äter upp allihop.” Detta är snudd på tjänstefel. […]

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: