Valmanifestet: Motarbeta enfaldig jämlikhetssträvan i hushållsarbetet

september 26, 2013 at 8:51 e m 2 kommentarer

Äntligen. Säsongens första frost har tonat bilrutan. Det är alltid lika härligt att känna svalkan mot fingertopparna när rutan skall skrapas, med den skrapa som aldrig finns tillgänglig. Men det går bra med en tändsticksask eller plastmugg också.

Slutet av september och mindre än ett år till nästa val. Det har varit mycket annat nu så det är hög tid att fortsätta redovisningen av vårt valmanifest. Vi anser väl, i och för sig, att valsegern redan är i hamn, men vi känner ett behov av att presentera manifestet i sin helhet för väljarna.

Vid presentationen av stolparna i GAS valmanifest poängterade vi att dessa presenterades utan rangordning efter politisk vikt. Naturligtvis väger olika delar mer eller mindre tungt, och en av de allra tyngsta som GAS skall lägga stor möda på att vrida rätt är det som faller under rubriken ovan.

Människor har olika förutsättningar beroende på medfödda och förvärvade gåvor. Här spelar könet en inte oväsentlig roll. Oavsett vad högröstade feminister och vilsegångna genuspedagoger förfäktar, är det skillnad på hon och han. Med könet följer också fallenhet för verksamhet av skilda slag.

Jag bevittnade för några år sedan ett TV-program där en forskare redogjorde för resultatet av studier hos något naturfolk som aldrig sett ett uns av civilisation, än mindre hamnat i klorna på någon genusekvillibrist. Studier av små, oförstörda barn, visade att gossarna ganska tidigt ägnade sig åt lekar som ex. att kasta sten och brottning. De lika opåverkade flickebarnen ägnade sig åt lekar präglade av vårdbeteende. Observerade att det handlade om så små individer att de ännu inte förstod att det var pappa som var ute och jagade och att mamma skötte sysslorna i hyddan.

Vart vill vi komma med detta? Naturligtvis till den enkla och oantastliga slutsatsen att vi har olika förutsättningar beroende på kön. Därav följer den kristallklara konklusionen att den som är mest lämpad skall göra den uppgift som faller sig naturligt att ta på sin lott.

Vi tänker oss en barnfamilj i en mindre ort på landet. Man, hustru, tre mindre barn, egen villa, bil, hund och en katt som sällan är hemma. Bägge föräldrarna förvärvsarbetar. Villan värms upp genom vedeldning och hunden, en stövare, motioneras lämpligen genom jaktutövning.

Låt oss titta lite närmre på de sysslor som skall utföras för att hemmet skall fungera.

Kvinnor ogillar att frysa. Det skall vara varmt och gott när termometern hasar neråt och nordan tjuter. För att en vedpanna skall fungera krävs det ved. Vem skall lämpligen hantera denna? Naturligtvis mannen i kraft av sin fysiska styrka. Varför skall en späd liten kvinna tampas med motorsåg och vedklampar? Jag har sett prov på denna styggelse. En övning som skulle fått en rullstolsbunden, åldrig mansperson att se flink och rask ut vid en jämförelse.

Även en proper och renlig familj genererar en del smutstvätt. På den gamla goda tiden, som i det här fallet kanske inte var så god, låg kvinnorna vid någon klappbrygga och slet ont. I dag trycker man på en knapp, sätter sig tillrätta i fåtöljen med en ask praliner inom räckhåll och Svensk Damtidning i synfältet och inväntar att tvättmaskinen skall ha gjort sitt. Detta är inget att orda om jämfört med slitet med vinterveden. Sedan skall visserligen tvätten torkas och vikas ihop vilket innebär en mindre arbetsinsats. Detta arbete skulle reduceras märkbart om man agerade rimligt rationellt. Så är tyvärr inte fallet.

På en tvättlina, full med klädnypor, skall tvätten placeras. Först skall nyporna flyttas, plaggen skall plockas upp ur en korg på marken och sedan skall klädnypan återplaceras. Tacka tusan för att det tar tid och upplevs som jobbigt.

En normalbegåvad mansperson gör naturligtvis så här: Tvättlinan är ren från klädnypor. Tvätten ligger i en korg placerad på en vagn i bekväm arbetshöjd. Klädknäppena förvaras i en påse eller korg som står på vagnen eller bärs i en rem runt livet. Denna tvätt kommer på plats på halva den tid som det tar med den kvinnliga metoden. Jag utmanar härmed alla och envar på en duell som bara kan sluta på ett sätt. Nu säger naturligtvis någon. ”Ja men sköt tvätten då, du som är så duktig.” Visst skulle jag kunna göra det men det finns något som heter rättvis arbetsfördelning. Jag har veden att hantera och så skall hunden rastas. Vad är det för vits med att hustrun skall skala runt på byvägarna med jycken i koppel och en bajspåse i handen när hunden kan få så mycket bättre motion genom att jag motvilligt kravlar mig ur bingen i morgonväkten, hakar ner bössan och tar en tur till skogen. Hunden trivs och med lite tur kan hustrun till helgen få laga till ”Tells hargryta”.

Städning är ett speciellt kapitel. Inte särskilt arbetsamt, om än en smula monotont. Jag skulle mycket väl tänka mig att byta veden mot städning om det inte vore för ett rent kriminellt förnedrande inslaget i renhållningsarbetet.  ”Visst, lilla gumman. Jag kan städa köket idag”. Dammsugaren tjuter. Disken plockas i och ur diskmaskinen. Golvet svabbas och slutligen sjunker man ner i fåtöljen, med en kall pilsner som belöning, efter väl förrättat värv. Då. En iskall blick sveper över köket och sen drar det igång. Dammsugaren tjuter på nytt. Disktrasan virvlar över diskbänken som nyss fått sig en samvetsgrann polering. På glasen hittas obefintliga tumavtryck som skall putsas bort, osv. Kort sagt. Hon gör om allt. Det är förnedrande och fullständigt onödigt. Varför bjuda till när inget duger?

Det finns hur mycket som helst att orda om, och för den delen också förändra och förbättra. Kvinnor är i vissa stycken rent sjukligt orationella. Man hasar på i gamla invanda spår utan att lyfta blicken och fundera. ”Hur kan jag göra detta bättre och enklare?”

Vilken normalbegåvad mansperson skulle lägga en kritvit matta på golvet i köket?  Tacka faen för att det behöver tvättas. En grå-svart camouflagemönstrad matta skulle reducera behovet av tvätt med 90%.

Hur många män skulle köpa vita kalsonger och strumpor? Nej, vi väljer leopardmönstrad bomull. Inte bara för att likna Tarzan. Vi vill ha en kulör som är lite resistent.

Varför skall det städas en hel vecka innan det kommer ett gäng goda vänner på besök? Dessa struntar högaktningsfullt i om det finns någon dammtuss på toaletten bara de får en bit mat med passande dryck. För en festfixande man kommer drickat i första hand. Inte städningen

Listan kan göras hur lång som helst. Det skall vi inte göra. Däremot kan vi lova att det vid GAS makttillträde skall tas krafttag mot osund jämlikhetssträvan i hem och hushåll. Den som är bäst lämpad skall göra det aktuella arbetet.

Vi påstår visserligen att mannen i de flesta fall, i kraft av sin rationella läggning, är mest lämpad för det mesta, men det finns något som heter: Rättvisa. Hemarbetet skall delas lika. Inte som det är nu med stark slagsida mot det maskulina hållet.

Rösta på Grön AnSamling. Vi vill bekämpa orättvisor och stärka mannens ställning i hemmet.

Entry filed under: Valmanifestet. Tags: , , , .

Gammal ”Termometer” Valmanifestet: Förbud mot ”privata trafikpoliser”

2 kommentarer Add your own

  • 1. Mönsteråsbloggar´n  |  oktober 4, 2013 kl. 5:19 e m

    Fantastiskt! Ni har min röst!

    Gilla

    Svara
  • 2. Gröna Köpingen  |  oktober 5, 2013 kl. 11:13 f m

    Vi tackar för det. Sprid gärna budskapet så blir vi ännu flera och starkare

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: