Valmanifestet: Förbud mot ”privata trafikpoliser”

september 27, 2013 at 6:00 e m 3 kommentarer

Denna punkt kommer en bit ner på manifestlistan men som tidigare meddelats har detta inget med rangordningen att göra. Vi tar denna punkt idag för vi vill göra det lite lätt för oss. Vi hänvisar helt enkelt till Edvin Flåströms blogg där han på ett utmärkt sätt redogör för svensk trafikkultur eller snarare brist på sådan.

När GAS kommer till makten skall alla idioter som tutar, blinkar, svär och domderar och ger sina medtrafikanter fingret, om de av misstag råkat bete sig fel, lagföras och straffskalan skall bestämmas efter vilken typ av fordon de färdas i. Mercedes, Audi, BMW ger höga bötesbelopp medan en rostig Volvo slipper lindrigare undan.

En positiv bieffekt är att polisen får en uppgift som de sannolikt klarar av.

Vi skall i förbigående ägna Edvin Flåström lite uppmärksamhet. Edvin är en vaken yngling och hans inlägg är oftast läsvärda och underhållande. Han har rätt i det mesta med ett undantag: Miljöfrågor. Alla larmrapporter om ex. klimatförändring är enligt Edvin ett verk av konspiratoriskt begåvade personer från WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace m.fl. Jag är ingen vän av förgrundsgestalterna i div. natur och miljöorganisationer. De är ofta enögda och har en enastående förmåga att trampa omgivningen på tårna. Jag skulle kunna tänka mig att stödja Naturskyddsföreningen om de hade en annan framtoning i jaktliga frågor och annat folk i ledningen. Så långt är vi nog överens, Edvin.

En liten fundering: Vem har mest ekonomiska muskler att driva en tes som gynnar de egna intressena? Multinationella giganter inom oljeindustrin, kemikaliefabrikanter, etc. eller representanter för ”Miljörörelsen”?  Det finns säkert en och annan klimatprofet som skaffar sitt levebröd genom att åka kring och föreläsa om stigande havsnivåer och smältande glaciärer. Men det är betydligt fler som skor sig på att olja, kemikalier, kraftindustri får flöda och rulla på som vanligt.

Jag hoppas innerligt att du har rätt. Men jag tror tyvärr att du har fel.

Vi på bloggen har svårt att tro att man under bråkdelen av en sekund, sett i ett perspektiv som speglar jordens utveckling, kan förbränna alla fossila bränsle som tagit årmillioner att ”skapa”, utan negativa konsekvenser för vår planet.

Det finns många djävligt jobbiga ”miljönissar”. Det råder ingen tvekan om det. Det kan gälla allt från vargar, skarvar till fästingar. Men. Vi på bloggen är så ödmjuka att vi kan konstatera att en del faktiskt hade rätt. Ett exempel: Rachel Carson skrev på 60-talet en bok som hette ”Tyst Vår” och som pekade på bekymret med bl.a. DDT i naturen. ”Jävla miljöfjant” sa alla som ville fortsätta att pudra rapsen med DDT eller beta sitt utsäde med metylkvicksilver. Det blev stopp för detta och tur var det. Annars hade vi nog haft just en ”Tyst vår”. Det är ingen som ifrågasätter dessa förbud idag. Då lät det annorlunda. Carson blev stämplad som hysterisk: ”Om vi skulle följa fröken Carsons läror skulle vi återvända till medeltiden och insekter, sjukdomar och ohyra skulle åter ärva landet.” Vem sade så någon gång på 60-talet? Robert White Stevens, talesman för kemiindustrin i USA.

Under samma epok sprutades icke önskvärt lövuppslag på hyggena med Hormoslyr. Vi behöver inte redogöra närmare. Alla vet hur det gick.

Ozonhålet var en skrämmande hot för ett antal år sedan: Freon gavs skulden och hade det nog också. Freonerna förbjöds och nu kan man nog skönja en ljusning när det gäller ozonhålet.

Under 70- och 80-talet duggade larmrapporterna tätt om skogens sviktande hälsa på grund av försurning. Kronutglesning, försämrad vitalitet och i värsta fall döda träd var nog inget påhitt från miljörörelsen. Inte heller fisk och kräftor som tog stryk i försurade sjöar.

Än en gång. Jag hoppas du har rätt och att alla larmrapporter angående klimatförändring bara är hjärnspöken hos forskare och miljöaktivister. Om inte. Tänk om du har fel? Konsekvenserna är så hisnande att det enda rimliga är att försiktighetsprincipen bör gälla. Insatsen är för hög för gambling.

Ha det bra Edvin, och fortsätt ditt förtjänstfulla bloggande, hälsar Bo von Bloghster.

Entry filed under: Energi och miljö, Valmanifestet. Tags: , , , , , , .

Valmanifestet: Motarbeta enfaldig jämlikhetssträvan i hushållsarbetet Miljö och klimathotet

3 kommentarer Add your own

 • 1. edvinflastrom  |  september 27, 2013 kl. 7:21 e m

  Hej Bosse, och tack för uppmärksamheten. Nu är jag ju inte helt emot att förbjuda rena miljögifter. De ”forskare” som förespråkade dessa på 70-talet, hade uppenbarligen fel. Vad får dig då att tro att dagens forskare har mera rätt, och vi inte förkastar dagens sanningar om 30 år? Det är ”till 95 % bevisat att den globala uppvärmningen berodde på människan”, sa de idag på radion. 95% räcker inte för mig. Som du säger, insatsen är för hög för gambling. //Edvin

  Gilla

  Svara
 • 2. Leif  |  september 27, 2013 kl. 8:53 e m

  Rimligt att tillämpa försiktighetsprincipen? Vad betyder det konkret? Får vi inte pröva det oprövade och chansen att utvecklas och bete oss bättre?

  Gilla

  Svara
 • 3. Regional tyckarpanel kan avgöra klimatfrågan « Edvins Kängor  |  september 27, 2013 kl. 10:01 e m

  […] von Bloghster på GK-redaktionen bemöter min kritik mot klimathysterin. Som Bosse skriver är vi överens om det mesta, men han […]

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: