Valmanifestet: Stäng gränserna för onödig transport av varor och tjänster, kors och tvärs

oktober 2, 2013 at 8:00 f m 5 kommentarer

Det är ett helvetes resande. Folk, och även fä, åker kors och tvärs över nationsgränser. ”Det är väl trevligt att man kan få komma ut i världen och vidga vyerna.” Det är det säkert, men medaljen har en baksida som med råge överglänser det positiva.

Den kanske allvarligaste effekten av ett onödigt resande och transport av varor är att förut isolerade ekosystem, som det tagit årtusenden att utveckla, utsätts för påfrestningar genom import av div. kalamiteter som inte ”passar in”. Det kan handla om sjukdomar, insekter och djurarter som ekosystemen inte har försvar mot och inte kan hantera. Exempel är ”mördarsnigeln”, ullhandskrabba, dvärgbandmask, kräftpest, almsjuka, askskottsjuka m.m. Tallnematoden påstås nu finnas i riket, importerad genom infekterat pallvirke från Portugal och när denne lille krabat i maskopi med ett varmare klimat får fäste skall ni få se på skador som kommer att få ”Gudrunstormar” och älgbetning att framstå som en mild västanfläkt. Rabies lurar bakom hörnet och det är inte frågan om, utan när, någon idiot som skall spela djurisk Florens Natingale smugglar in någon ”stackars” gatuhund fullproppad med rabies.

Nygammalt elände har fått en renässans. Om folk numera kliar sig i huvudet behöver det inte betyda att de är betänksamma. Det kan också vara huvudlöss, som nog inte krupit över Öresundsbron för egen maskin. Även vägglöss och kackerlackor går en ny vår tillmötes i svenska hem.

Är det rim och reson att slaktdjur skall fraktas hundratals mil, ofta under tveksamma förhållanden, för att sedan i dött tillstånd skickas tillbaka till utgångspunkten?

Är det inte kvalificerat vansinne att mineralvatten skall exporteras ut i Europa och samma lastbil tar returfrakt med vatten med annan etikett?

Är det förenligt med sunt förnuft att svenska räkor transporteras till ex. Marocko och Tunisien för att där skalas av flinka, billiga fingrar och sedan skickas tillbaka Sverige?

Är det vettigt att lastbilskonvojerna skall fungera som mobil lagerhållning. Gods som skulle kunna skickas på järnväg med stora miljövinster som bonus?

Det finns en hel del ytterligare att peka på, men vi stannar där.

Det måste bli ett slut på detta miljöfientliga flackande jorden runt för folk, varor och tjänster. Oskicket att flyga är särskilt förödande och kommer dessbättre att vara en relativt kort parantes i mänsklighetens historia. Med GAS vid makten kommer nödvändig omställning att snabbas på.  Nedan några exempel på åtgärder som följer i spåret av en valseger för GAS.

 • Införandet av en sund protektionism. Förbud för import och export av livsmedel.
 • Stäng Öresundsbron, starta upp färjetrafiken igen  och öka tullens kapacitet med 800%. På färjorna har tulltjänstemännen lite tid på sig att avslöja försök till smuggling av ditt och datt. (”Detta har vi inte råd med” säger kanske någon. Det har vi visst det om vi i kronor och ören räknar på vad vi vinner på att hålla sjukdomar, ohyra, illegala vapen m.m. i schack.)
 • Förbud för energislukande flyg och stark begränsning av bilism och annan diesel- och bensinslukande verksamhet. Vi åker själva bil, men vid ett förbud måste alla rätta in sig i ledet och skaffa en rask varmblodig springare och rulla ut åkvagnen ur vagnsskjulet. Vi vill uppmana alla ägare av gamla fina vagnar, droskor och giggar att ta vara på sina åkdon. Oskicket att ställa ut dem i trädgården, för att fulla med blomsterarrangemang sakta murkna ner, är inte bara ett estetiskt bekymmer.
 • För den som har knän och benhinnor i skick kan cykeln vara ett transportalternativ som komplement till hästen.
 • Begreppet ”Globalisering” skall  framgent betraktas som ett invektiv.

Vi vill med kraft poängtera en sak: Det handlar inte om införande av någon ”Järnridå”. Den som har synnerliga skäl skall få resa utomlands men vid hemkomsten är det karantän och avlusning som gäller. Vad vi vill komma åt är det onödiga, miljöfientliga resandet och bilåkandet.

Än en gång hör vi hur det mullrar ute i folkhemmet. ”Jag vill ha min frihet att resa hur jag vill och vart jag vill. Jag vill ha ’livskvalitet’.”

Vi skall för den fåkunnige förklara vad livskvalitet egentligen är.  Äkta livskvalité är exempelvis:

 • Rent vatten i hav och sjö, fulla av fisk
 • Förmånen att få vistas i skog mark med uthållig produktionspotential, beskogade med friska, inhemska träd.
 • Att få äta inhemskt producerade livsmedel från i möjligaste mån giftfri odling.
 • Att få njuta av, och kanske jaga på, skogs- och jordbruksmark med livskraftiga och talrika viltstammar.
 • Att kunna huka sig ner och repa en handfull blåbär utan att riskera att drabbas av dvärgbandmask.
 • Förmånen att kunna bli biten av en ilsken hund utan att riskera drabbas av rabies.
 • Att sitta i skog, på åker och äng, hav och sjö, och kunna lyssna på tystnaden och inte störas av mopeder, fyrhjulingar, snöskotrar, snabbgående motorbåtar och dessa förbannade vattenskotrar.

Vi kan hålla på i det oändliga men vi slutar här med det ultimata exemplet på livskvalité. Tänk att än en gång få plocka hagelgeväret ur vapenskåpet och i den allra skiraste lövsprickningen, i skymningen, få vandra ut till det gamla invanda passet för att vänta på någon sträckande morkulla. Denna fantastiska fågel som saknar motstycke i fågelvärlden. Vi kanske inte skulle skjuta, men att bara få möjligheten är gott nog. Utan inblandning av EU och andra förståndshandikappade organisationer.

Slutligen en förklaring till vad vi menar med ”försiktighetsprincipen”. En förklaring efterlyst av signaturen Leif. Han skriver: ”Rimligt att tillämpa försiktighetsprincipen. Vad betyder det konkret? Får vi inte pröva det oprövade och chansen att utvecklas och bete oss bättre”

Vi menar så här: En alldeles utmärkt strategi i de flesta sammanhang är att använda metoder, materiel och material som man av erfarenhet vet fungerar. Hade inte samvetslösa krämare och hantverkare lurat på folk material och metoder som inte fungerar hade vi inte stått med en massa fukt- och mögeldrabbade byggnader. Om man istället för vattenbaserat skräp hade använt linoljefärg hade ett stort antal fasader räddats åt eftervärlden. Vi kan här också nämna allergiframkallande flytspackel och badrum med klinkergolv som läcker. Material och metoder som inte testats tillräckligt innan storskalig användning.

Nästan dagligen berättar media om negativa effekter av kemikalier, plastmaterial och läkemedel m.m. Effekter som kunnat avslöjas med mer långtgående tester innan lansering. Bisfenol A i nappar och gamla glassförpackningar som avger giftiga ämnen vid upphettning i mikron är färska exempel på sådant man inte räknat med. Syntetiskt östrogen från P-piller har visat sig orsaka feminisering hos fisk som uppehåller sig i anslutning till reningsverken. Det finns mycket mer. Vi menar så här: Inget skall släppas ut för storskalig konsumtion eller användning innan man är övertygad om dess harmlöshet för miljö och hälsa. Leif undrar: ”Skall vi inte pröva det oprövade?” Det är precis vad vi skall göra. Pröva. Pröva, pröva, pröva. När vi vet att det är ofarligt, först då, tas det ”i drift”.

Det som vi vet är skadligt skall naturligtvis försvinna eller åtminstone minska. Hit hör växthusgaserna!

Entry filed under: Energi och miljö, Politik och samhälle, Valmanifestet. Tags: , , , , , , , .

Lokalhistoria Höstkänning

5 kommentarer Add your own

 • 1. lasse jarvison  |  oktober 2, 2013 kl. 8:47 e m

  håller med till fullo i allt!!

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  oktober 3, 2013 kl. 6:04 f m

  Jag visste väl att invånarna i Elmhult,( eller skall det kanske heta Älmhult) har gott förstånd

  Gilla

  Svara
 • 3. edvinflastrom  |  oktober 3, 2013 kl. 8:31 e m

  Jo, idag stod Lena Ek och ”trodde” att vi skulle kunna hejda den globala uppvärmningen…ett bra första steg vore ju att lagstifta om att all ”offentlig” mat ska vara närproducerad. Men vågar man det? Troligen icke. Det skulle bli ”för dyrt”. Även om det snart skulle vara ”självbetalande” i form av ökade skatteintäkter i kommunen, från en högre sysselsättning inom matproduktion och lokalkök.

  Gilla

  Svara
 • 4. Mönsteråsbloggar´n  |  oktober 4, 2013 kl. 5:18 e m

  Närproducerat betyder i dagsläget inte alltid korta resor eller billigare. Ibland får man exempelvis inte handha lokalt odlad potatis utan speciella tvättanordningar som lär kräva en del i investeringar, utan den måste först skickas ett antal mil för tvättning etc innan den får återvända till ortens skolor och äldreboenden. Minns inte var jag läste det. Men jag håller annars med GK i det mesta här.

  Gilla

  Svara
 • 5. Gröna Köpingen  |  oktober 5, 2013 kl. 10:20 f m

  Lugn Edvin! När GAS kommer till makten införs den lagstiftning du efterlyser. Vi går ett steg längre. Det blir förbud mot ”utsocknes” födoämne även för privat konsumtion. Det där med tvätt löser vi också: Vi inför ett förbud mot, den till idioti gränsande, metoden att ”mylla ”rentvättad potatis bara för att lura konsumenterna att den kommer direkt ur jorden. Rösta på GAS!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: