Valmanifestet: Vänd befolkningsströmmen. Motarbeta större städer. Befolka landsbygden.

oktober 10, 2013 at 7:30 f m 4 kommentarer

Människan är ett flockdjur. Vi är beroende av varandra och av en stark och klok flockledare. Men flocken kan inte bli hur stor som helst. Jag tror att det var PO Enkvist som en gång skrev: ”Vi kan vara solidariska med laget men inte med hela seriesystemet.”

Vi skall inte bli för filosofiska, men vi anser nog att stora befolkningscentra strider mot människans natur. Vi är skapta för att leva i mindre flockar, ungefär som vi ger i en by på landsbygden. Nu invänder någon eller några att man i en större stad kan sluta sig samman i mindre konstellationer där man känner trygghet och gemenskap. Visst. Men varför krångla till det.

Djupt i våra gener ligger ett behov att få vistas i naturen och att röra på oss för egen maskin. Det gör man med fördel på landsbygden. Att bo i Storstaden är en i grunden osund verksamhet.

Hos nästan alla finns ett arv som följt oss under årtusenden. Hos en del tar det sig uttryck i form av vurm för jakt och fiske. Andra vill odla egna grönsaker trots att det oftast är förlustbringande. Jag känner personer som blir lyriska vid åsynen av en mängd kantareller. Personer som inte äter svamp, men trots detta, långt in i ryggmärgen, har en drift att samla. Att jaga, fiska, odla och samla ligger djupt i generna.

All detta uppräknade, och mer till, går alldeles utmärkt att göra på landsbygden. Ett hardrev på Stureplan är mer tveksamt och kantarellerna lyser inte gula, utan med sin frånvaro, på Essingeleden.

Vart vill vi komma? Jo till den logiska slutsatsen att landsbygden i många stycken är ett överlägset alternativ jämfört med storstaden. Vi inom GAS vill genom politiska styrmedel gynna bosättning på landsbygden. Vi vill inte, i likhet med Katos tjat om Kartago hävda: ”För övrigt anser vi att Stockholm bör förstöras.” Det finns med säkerhet en del individer som inte passar på landet och som vi inte vill ha hit, så Stockholm skall få finnas kvar under en övergångsperiod som plattform för en succesiv sanering. Vi skall kanske förtydliga oss. Stockholm har av tradition blivit sinnebilden för urbanisering och avståndstagande till landsbygden. Vi kunde naturligtvis också inkludera platser som Göteborg, Malmö och Kalmar, men vi använder fortsättningsvis Stockholm som en symbolisk beteckning.

Nu anar vi att man är förbannade uti huvudstaden om någon eller några, mot förmodan, läser detta. Då vill vi bara nyttja det gamla klassiska: ”Det var inte vi som började”. Sedan urminnes tider har vi ”lantisar” blivit matade med hur bonniga och efterblivna vi är och hur överlägset intelligenta Stockholmare är i jämförelse med oss på landsbygden. Ett känt exempel är Anna Kinberg Batra Stockholmare är smartare än lantisar”. Hur ofta har vi inte blivit idiotförklarade för att vi slaktar stackars djur istället för att köpa köttet i varuhallarna. Likadant med mjölken. ”Gud så jäla äckliga ni är ni på landet. Klämma ut mjölk ur pattarna på en stackars kossa istället för att köpa den på Coop”. Vi spetsar till det lite, men normalt är storstadsbons kunskap om landsbygden och dess villkor rudimentärt. Vi påstår att lantisar har större kunskap om Stureplan än dess bebyggare har om landsbygdsfrågor.

Innan vi startade upp vår politiska organisation GAS var det nog det politiska mittfältet som gällde för oss. Vi minns med saknad och vemod storheter som Hedlund och Fälldin.

Allt eftersom 4-procentspärren närmat sig har centern i desperat jakt på väljare övergett sina kärnfrågor och med olika medel försökt flörta med storstadsborna. Detta är fel taktik. Vi är helt övertygade om en succesiv tillväxt av förnuft och kunskap ute bland väljarna. Insikten om landsbygdens betydelse kommer att gripa kring sig och ett parti som med kunskap och entusiasm driver dessa frågor kommer att gå en ljus framtid tillmötes. Det blir inget snack om 4 procent längre, utan snarare om 40. Till dess att centerns återgått till sina ideal, utan misspinkade populistiska utspel, kommer GAS att fungera som ett mer än fullgott alternativ. Vi kommer med all vår kraft (och det vill inte säga lite) värna landsbygden och driva de frågor som gynnar en nödvändig positiv utveckling. För hela rikets väl och ve. Inklusive Stockholm.

GASen i botten, för en färd ut på en välmående, blomstrande landsbygd!

Entry filed under: Politik och samhälle, Valmanifestet. Tags: , , , , .

Likhet inför sam-lagen Valmanifestet: Förstatliga skolan och förbjud friskolor med tveksam målsättning

4 kommentarer Add your own

 • 1. Anders Johansson  |  oktober 10, 2013 kl. 8:57 f m

  Jag kan inte låta blia att delge en liten etologisk reflektion i anslutning till början på ditt inlägg. Domesticerade (genetiskt tama) djur som lever i våra stallar, har kvar en stor del av sitt naturliga beteende. T.ex. suggornas bobyggnad inför grisning, försvar av sina ungar mm. Djurskyddslagen ställer krav på att vi skall tillgodse detta naturliga beteende, suggan skall t.ex. ha tillgång till halm för sin bobyggnad. Om dessa behov tillgodoses mår djuret dåligt och försöker ersätta sitt naturliga beteende med någon annan handling, såsom att bita i ett järnrör eller slicka på en stolpe. detta kallas för överslagshandling eller streotypi. Jag är helt övertygad om att människan som jägare och samlare har samma naturliga behov. När vi inte kan jaga eller samla föda på ett naturligt sätt ersätter vi det behovet med andra handlingar. För mig är shopping det ultimata exemplet. Shoppning i sin värsta avart fyller ingen annan funktion än att få individen att må lite bättre genom att ersätta den naturliga handlingen med ett surrogat.

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  oktober 10, 2013 kl. 1:59 e m

  Kloka ord Anders .En liten kommentar bara. Den shoppande individen mår måhända bättre en stund men det är värt att påpeka att det slår hårt mot omgivningen: Äkta make och plånbok.. Det är bättre för ekonomin att plocka kantareller. Inte så att man blir rik på själva plockandet men det förhindrar, som det står i Bibeln, ” Många tillfällen till synd”

  Gilla

  Svara
 • 3. Anders Johansson  |  oktober 10, 2013 kl. 3:51 e m

  Det bibelcitatet beskriver väl snarast nackdelen med arbete och kantarellplockning.

  Gilla

  Svara
 • 4. Gröna Köpingen  |  oktober 11, 2013 kl. 8:04 f m

  Helt rätt. Den synd du tänker på skall vi slå vakt om, men den synd som består i överkonsumtion av kläder , kosmetika och heminredningsdetaljer mm. , s.k. shopping, företrädelsevis utförd av kvinnliga varelser, bör man hålla under skarp uppsikt. Vi inom GAS ställer oss inte helt avvisande till ett förbud

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: