Övernaturligt?

oktober 22, 2013 at 9:24 e m Lämna en kommentar

Vi har tidigare deklarerat att vi inte är imponerade av sådant som betraktas som ”Övernaturligt”. Vi tror inte på spöken, osaliga andar, spågummor, eller idioter som vill lura i folk att de kan prata med hundar och katter.
Tyvärr har vi också svårt att ta till oss det religiösa budskapet. En fråga i all enkelhet: Varför föddes Jesus så sent som för 2000 år sedan? Vem hade hand om ruljangsen innan dess?
Nästa undring. Ett startfält i olympisk final på 100 meter. I blocken gör flertalet korstecken, och ber förmodligen: ”Gode Gud, hjälp mig vinna”. Endast en man vinner. Han tackar Gud. Vad har de andra gjort för ont? Varför fick inte också de en hjälpande hand? Kan någon förklara?
Det finns många fler bibliska underligheter. Hav som delar sig och fem bröd och tre fiskar som räcker till att utspisa fem tusen män plus kvinnor och barn. Om detta kunde sättas i system i stor skala skulle mycket av världssvälten få en elegant lösning.
Här erinrar vi oss en, som vi tycker, lite smårolig historia. Det är tidigt 1900-tal och ortens präst håller husförhör i ett småländskt bondehem. Prästen citerar Matt.14:13-21 men råkar vända på budskapet ”Tänk vilken Gudomlig nåd att kunna utspisa tre människor med fem tusen bröd och fiskar” En dräng i sällskapet mumlar lite halvhögt. ”Det är väl ingen konst. Det klarar jag också.” Prästen inser sin fatala felsägning, blir högröd i ansiktet men fortsätter som om inget hänt. Han memorerar i bakhuvudet: ”Det där skall du få igen för, drängdjävel”
Nästa år, samma plats, samma sällskap. Prästen drar sitt bibelcitat men nu ”rättvänt”. ”Tänk vilken förunderlig nåd att kunna utspisa fem tusen män med två bröd och tre fiskar.” Han vänder sig mot drängen och frågar med viss sarkasm. ”Är du karl att klara av det?” Drängen replikerar blixtsnabbt. ”Det reder sig nog. Jag har mycket kvar sen i fjol”
Detta var en parentes. Vad vi ville komma till, är att vår övertygelse om att det inte finns övernaturliga fenomen har fått sig en liten knäck.
Vi betraktar organet ”Termometern” som sinnebilden för korrekt och saklig information. En rubrik i fredagens tidning gör oss konfunderade. Den lyder: ”Mördad försökte ringa efter hjälp”
Hur är detta möjligt? Ett ockult fenomen? Eller är det trots allt fråga om ett osannolikt slarvfel vid rubriksättningen i denna hedervärda publikation? Vi kanske kan få ett tillrättaläggande av Eva i nästa lördags-krönika.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , .

Trist Älgbrist Kommunala oegentligheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

oktober 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: