Gott Nytt År!

december 1, 2013 at 3:09 e m Lämna en kommentar

”Nu har tokfaen blivit fullständigt galen” tänker ni. Nja, kanske inte riktigt. Än.

Vi tänker naturligtvis på att 1:a advent innebär starten för det nya kyrkoåret. Nu måste vi kanske erkänna att vi normalt inte har stenkoll på det kyrkliga, men informationen om att en av Mönsteråsbygdens stoltheter, Andreas Landin skulle sjunga i Mönsterås kyrka drev oss att tillfälligt överge GK-Kapellet. Vi svek denna helg Hosi-Anna Davidsson och hennes skönsjungande damer i GK:s kyrkliga syförenings kör ”Stickflickorna” men vi fick i gengäld lyssna på annan vacker körsång och ovan nämnde Mönsterås-son. Kyrkan var halvbesatt men borde fyllas till sista bänk när Landin gästar hembygden. Det är ett elände att hålla händerna i styr. Det sitter i ryggmärgen att applådera men det får man inte. Jo. efter sista numret, och det kändes befriande.

Vi skall fortsätta på den positiva vägen och ge dagens officiant en eloge. Normalt har vi lite svårt för lismande liturgi, men det slapp vi i dag. Alf J. gör ett alldeles utmärkt jobb.

Vi brukar påstå att det var bättre förr och kanske minns vi med viss saknad de mästrande domedagsorden, förmedlade av någon respektingivande prost, som från predikstolen läste lusen av församlingsborna. Det var ord och inga visor och man höll sig lugn flera dagar efteråt. Nu skall det vara så jämlikt och tjusigt och prästen skall rent fysiskt befinna sig på samma nivå som församlingen.

Körsång är vackert, likaså orgelmusik, och det är nog detta som driver oss att då och då uppsöka kyrkorummet. Lite rofyllt att sitta där och minnas gamla tider. Ex. barndomens julböner som aldrig ville ta slut. En djävulskt lång väntan på hemfärd till väntande julklappar.

Något annat som kan tänkas mana till ett och annat pass på träbänkarna är lite medlidande med prästerskapet. Tänk så deprimerande att stå där söndag efter söndag och tala inför i stort sett tomma bänkar, eller i alla fall bara för ett fåtal, rent fysiskt, gamla döva öron. Hasa er dit någon gång, och gå inte ur Svenska kyrkan. Det pratas mycket om förstörelse och dålig förvaltning av gamla kulturellt, värdefulla byggnader. Kyrkorna skall vi värna om, oavsett vår religiösa status. Det är vår skyldighet mot våra fäder och kommande generationer. Tänk om kyrkklockorna skulle tystna. Jag blir alltid lite gråtmild när ex. helgmålsklockorna ljuder över hembygden. Det är så vackert. Väcker minnen och erinrar om tider som varit.

Förr, på den gamla goda tiden, upplyste helgmålsringningen om att arbetsveckan var slut lördag kväll, klockan 18. En dags välbehövlig vila väntade. För de lite yngre drängarna och pigorna blev det kanske en svängom till dragspelsmusik i något vägkors och eventuellt lite fylla och slagsmål.

Söndag med bakfylla och kyrkobesök. Var det lite avstånd till Guds boning så gick en hel del av vilodagen åt till färden t.o.r. med häst och vagn. Sen var det snart måndag igen, med vardagens slitsamma sysslor.

Vi kanske skall reservera oss en aning: Allt var inte bättre förr.

Ps.

Detta nyårsfirande var fritt från Champagne, raketer och smällare. Vad som serverades till oblaterna vet vi inte men det var nog inte ”Bubbel”, utan rödvin, enligt gammal god sed.

Ds.

Entry filed under: Religion och livsåskådning. Tags: , , , .

Positivt Von Bloghsters memoarer – del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: