Von Bloghsters memoarer – Del 10

februari 7, 2014 at 8:30 f m 4 kommentarer

Min Broder Loke fortsätter med sin terapeutiska behandling enligt ”Sätermodellen”, för att han, i likhet med Tomas Quick/Sture Bergvall skall minnas händelser i sitt tidigare liv, saker som kanske bör komma upp till ytan. Hittills har Loke inte behövt ta på sig några mord eller andra hemskheter. Det enda han minns är falskspel och tveksamma fruntimmeraffärer plus att minnen från barn och ungdomsåren har klarnat betydligt. Senast redogjorde Loke för sin tidiga skoltid och nu har minnena från de övre tonåren trängt sig på. Vi tror oss veta att Loke nu skall berätta om sin tid i realskolan, och åren därefter.

”Realskolan var en rolig tid. Hur mycket vi lärde oss kan väl diskuteras. Någon lustigkurre myntade uttrycket ”Arealskolan” eftersom den gav en ”ytlig” bildning, men det är nog en aning orättvist. Det var naturligtvis till största delen självförvållat om allt inte fastnade, men man kan kanske också påstå att delar av lärarkåren inte var några pedagogiska fantomer. Det fanns något exemplar som i dagens skola hade fått respass omgående. Men många var bra. Riktigt bra. Vi lärde oss trots allt en del, även av de pedagogiska krymplingarna. Kanske berodde det på att vi mestadels satt och höll käften och lyssnade och antecknade. Alla var skrivkunniga, eftersom man på den tiden lärde sig det i grundskolan. Vi tror inte att kravet på nödvändig kunskapsinhämtning störde vår kreativitet och utveckling till självständiga, tänkande individer. Vi hann vara kreativa på fritiden. Med råge.

Detta var den tid, innan man hittat på att en elevs främsta egenskap är ett ifrågasättande förhållningsätt. Vi lyssnade och tog till oss, efter en grovsortering av informationen. Var det något som vi inte trodde på så frågade vi naturligtvis men utan att vi betedde oss ohövligt och provokativt.

Ej heller var det system uppfunnet, där eleverna skall sitta i små grupper och diskutera vad man ville syssla med, och hur undervisningen skall läggas upp. Vi förlitade oss på att äldre, mer erfarna hjärnor, listat ut vad som var bra och matnyttigt. Vi slösade inte tid på ineffektiv skendemokrati, eftersom vi förstod att man som tonåring saknar erfarenheten att lägga scheman och producera läroplaner.

Fritid, och för den delen också skoltid, bestod till stor del av flickor, dessa förtjusande varelser som man ägnade merparten av tankeverksamheten åt, men också praktiska övningar i stegrande grad. Den tidigare nämnde pedagogen, som borde ha skilts från sitt ämbete, var så blind och döv att han, medan han satt och snurrade på sin jordglob (vi hade mannen i geografi), inte märkte att de mer försigkomna satt och småhånglade i bänkarna. Även undertecknad, som här lade grunden till sin framgångsrika yrkeskarriär.

Skoldanserna var populära och på den tiden gick man i närkamp på dansgolvet till ömsesidig belåtenhet. Hade några stått och skakat och viftat med armarna på behörigt avstånd från varandra hade nog dessa blivit utkastade i tron att de var berusade, vilket vakthavande lärare inte tillät.

Lärarkåren var annars, över lag, inga Godtemplare, och en manlig lärare var upphov till en lokal, s.k. ”gåta”.

Vad är det för skillnad på NN och Storgatan?” Jo, Storgatan går förbi hotellet, men det gör inte NN.”

Bakgrunden är att NN, och för den delen även en del kollegor, regelmässigt intog sin lunch på Hotellet, där maten sköljdes ner med pilsner och ”två vita och en brun”. Nåja, ingen skada skedd. Den enda påverkan som märktes var på andedräkten.

Så småningom stod vi där med den gråa mössan efter godkänd realexamen. Innan denna var ett faktum, fick man genomgå skriftliga och muntliga examensprov, och den som gick bet fick smyga ut bakvägen och slokörade anförvanter fick spendera blommorna på andra.

Nu får alla vita mössor. Antingen det är välförtjänt eller inte.

Nu var vi vuxna, och skoldanserna ersattes av Folkparker, Folkets hus och krogar. Vi redogör bara för våra förehavande i nöjesvärlden och sparar det tidiga yrkeslivet till senare tillfälle. Själva dansandet var väl i stort sett oproblematiskt. Likaså transporten dit. Det var värre att komma hem, för ganska tidigt upptäckte vi vilken välgörande inverkan alkohol hade på självförtroende, dansförmåga och utseende. Inte bara det egna utseendet utan även flickornas, där de stod uppradade utefter väggarna och trånade efter ett ”Får jag lov.” De snygga och välskapta var det lite strid om, så man fick vara på alerten för att inte hamna på efterkälken. Hann man inte, så fanns det för det mesta någon hyfsad att fördriva tiden med i väntan på nästa möjlighet med snyggingarna.

Det fanns ett klientel som ingen alkohol i världen kunde få att se bättre ut. De s.k. ”Panelhönorna”. Minusvarianterna som hade skäggvårtor och luktade armsvett. De stod hela kvällen och suktade efter en dans, men oftast förgäves.  Det fanns väl en och annan lurk, som också luktade armsvett, och öl, som på vingliga ben kryssade fram på golvet och ibland förbarmade sig över de ratade, men de dansanta övningarna var nog inget att stå efter. Inte ens för Panelhönsen.

Jag, Loke von Bloghster, var redan då en godhjärtad människa. Jag brukade faktiskt då och då ägna panelhönorna lite uppmärksamhet och jag somnade alltid gott på lördagsnätter, de gånger jag var ensam, i förvissningen att jag för en stund satt guldkant på tillvaron för en ömkansvärd medmänniska.

Alla hade inte samma medmänsklighet och empati. I krogsvängen fanns en kvinna som utmärkte sig. Fördelaktigt utseende och dansant, egenskaper som hon var mer än väl medveten om. Hon hade en egendomlig hobby. Tack vare sitt fördelaktiga utseende och dansförmåga var hon eftersökt. Också av de manspersoner som kanske normalt hade det lite knöligt med motsatta könet. Lite halvfula, halvfeta och halvfulla. Lyckades denne inverterade ”Don Juan” hinna förts så tackade hon med glädje, ja.  Vi som kände till hennes ”hobby” och var lite observanta, kunde notera med vilken inlevelse damen ålade och slingrade sig i armarna på, låt oss kalla honom, ”Halvan”. Denne blir naturligtvis både uppmuntrad och upphetsad. Det blir ett antal danser med samma ritual och när Halvan också blivit uppbjuden på en av ”Damernas” tror han, smått extatisk, att saken är klar. Dansbandet ”Totex” meddelar: ” Nu spelar vi kvällens sista dans”. Halvan stegar fram till skönheten, i fast förvissning om ett Ja, och fortsatta fröjder framåt natten.

”Ha, ha haha ha ha ha ha. Är du inte riktigt klok? Skulle jag dansa ”sistan” med dej din stolle. Nej, vet du vad. Gå hem och mjölka korna. Ha haha ha ha ha haha. Djävla idiot!”

Halvan är inte längre i livet. Han flyttade från orten och hittades efter en tid i vasskanten. Han var inte sportfiskare.

Denna upplevelse fastnade i mitt minne och jag bestämde mig för att aldrig behandla en dam på det sätt som denna kvinna, för sitt höga nöjes skull, förnedrade manspersoner. Det vore kanske något för kvinnorörelser och feminister att titta på.

Entry filed under: Memoarerna. Tags: .

Replik på Jonnys kommentar Kommers, i tid och otid

4 kommentarer Add your own

 • 1. Willy Nilsson  |  februari 7, 2014 kl. 4:41 e m

  Hej!
  Detta känner jag igen, har upplevt en del av det i Mönsterås Realskola, där jag gick 1952-1956. På den tiden var det 3:an som hade hand om muntrationerna; det förekom årligen en revy, där 3:an skämtade med lärarna och speciellt eleverna i 4:an! Alla i 3:an var väl mer eller mindre inblandade i ”manuskriptet”, som emellertid måste genomgå censur innan vi fick släppa fram skämten. Fick personligen utan svårighet igenom formuleringen : ”Arealskolan ; skolan för ytlig bildning!” Det var första gången sedan 1955 jag sett uttrycket i tryck, nu i detta Ditt inlägg.
  Raskt över till :” Vad är det för skillnad på NN och Storgatan?” Jo, Storgatan går förbi hotellet, men det gör inte NN.”
  I detta var inte jag inblandad, vet inte vem som stod för det, men ”vår” variant var: ”Vad är det för skillnad emellan Storgatan och rektor Schlyter?”
  Svaret skulle vara att Storgatan gick förbi Systembolaget , men det gjorde inte rektor Schlyter!
  Lärarnas intag av mat och spiritusa på hotellet var ökänd, men jag fullföljer inte med några namn, det får räcka med ”stackars ” Sten Schlyter. Tror alls icke att hans ättlingar tar illa upp. Rektor Schlyter hade ett ont öga till mig, och tvärtom ; erkänner utan omsvep att det var jag som började. Lyckades med ”bedriften” att få C i uppförade två terminer i sträck, men skärpte tydligen mig och briljerade med ”A ” i avgångsbetyget. Kan verifieras!
  Nåväl, detta skämt om rektor Schlyter fick vi inte ta upp i revyn. Vår klassföreståndare, magister Stig Sandin, skrattade högljutt när vi farmförde vårt förslag! Tror förresten att Stig Sandin var nykterist, i varje fall påstods han vara det.
  Han slog skrattande ifrån sig med båda händerna, men jag tror att han innerst inne, inte skulle ha något emot att vi använt oss av det.
  I en av mina garderober hänger fortfarande en liten grå mössa, för liten nu, jag tycks ha blivit tjock om hu´vet.
  Mycket mera finns att tillägga, men detta får räcka!

  Hälsningar!
  Willy Nilsson

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  februari 8, 2014 kl. 7:55 f m

  Hej Willy! Tänk va fantastiskt att två så snarlika händelser kan äga rum på två skilda platser. Mönsterås verkar i mångt och mycket vara väldigt likt Gröna Köpingen. Hälsar Bosse Bloggare

  Gilla

  Svara
 • 3. Willy Nilsson  |  februari 9, 2014 kl. 10:42 f m

  Hej!
  Du har rätt, ”Hasse Bloggare”, det förekommer många likheter!
  Sitter här och funderar, om jag skall ha samvetskval för att jag nämnde rektor Sten Schlyter vid namn! Jag brukar inte namnge personer i mina inlägg, i varje fall inte om det är något negativt.
  Några stavfel slank visst med också, men eftersom det dessvärre blivit så att rättigheten att skriva fel numera är betydlig större än skyldigheten att skriva rätt, kanske jag är ursäktad !
  Grå söndagsmorgon, gråare än den lilla mössan i garderoben!

  Hälsningar!
  Willy

  Gilla

  Svara
 • 4. Gröna Köpingen  |  februari 9, 2014 kl. 12:03 e m

  Hej Willy. Lite gråmys är inte fel. Man riskerar inte malignt melanom när solen håller sig borta. Tycker inte att du skall ha dåligt samvete för din namngivning. Han har inte möjlighet att känna sig kränkt. Mitt eget samvete är lika rent som den studentmössa man aldrig fick, beroende på att jag aldrig använder det. Då håller det sig fräscht och fläckfritt.

  Hälsningar Bosse Bloggare

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: