Kommers, i tid och otid

februari 8, 2014 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Det är ganska trevligt att försöka sätta sig in i andras tillvaro.

Hur har en präst det på jobbet? Hur känner sig en frisör i benen efter en arbetsdag? Hur dåligt samvete har en kvälls-tidningsredaktör när han försöker somna i kvällningen? Lite roligt att spekulera.

Hur har en kassörska det under en arbetsdag?

Jag var och handlade häromdagen, det var i samband med omslag i vintervädret. Det ägde rum i en av GK-s lite större matvarubutiker. Man måste handla där nu, eftersom de mindre, trivsamma affärerna, med ”Asplunds” i täten, inte finns längre.

Det var ganska lång kö, så jag noterade, i brist på annan sysselsättning, konversationen mellan expedit och kunder under den rundliga tid det tar att handla när rabattkort skall letas fram ur fickorna och det råder delade meningar om vilka varor som innefattas under erbjudandet: ”Köp tre betala för två.”

”Usch, vad ruggigt och kallt det är i dag. Kunde det inte få vara milt och skönt?” Kassörskan svarar något ohörbart och när kunden till slut lyckats betala med det tredje kortet som visade sig ha täckning är det dags för nästa.

”Usch vilket väder. Fy tusan. Du har det bra som får sitta här inne i värmen.” Kunden har kontanter så denna gång det går lite snabbare.

”Fy tusan vilket väder man fryser ju häcken av sig. Tycker inte du att det är kallt, halt och besvärligt?” Kassörskan håller för säkerhets skull med och betalningen går ganska smärtfritt eftersom det fanns täckning redan på det första betalkortet.

”I dag var det kallt och ruggigt. Fy så otrevligt. Jag hade tänkt gå hem och laga en värmande champinjonsoppa. Förra veckan hade ni extraerbjudande på burksoppa. Gäller inte det längre?” ”Nej tyvärr. Det gällde bara den veckan” ”Ja, men jag kan väl få handla för samma pris. Jag hade inte möjlighet att komma hit förra veckan.” Diskussionen fortsätter en god stund och kunden ger sig inte förrän kassörskan får understöd av butikschefen. Kunden försvinner från kassan med en rivstart och under den surmulna reträtten försummar hon inte att meddela omvärlden ”att det minsann finns andra butiker att handla i.”

”Det var väldigt kallt och halt idag!” En gammal dam med kraftig hörselnedsättning skriker så att hela butiken blir medveten om väderleken. Röstläget beror förmodligen på att hon själv inte kan bedöma volymen. ”De har sandat dåligt på trottoarerna. Tycker du inte det?” ”Jo” ”Vad sa du? Håller du inte med?” ”Jo, det är dåligt sandat, Det är inte roligt för er lite gamla, med rullator och dåliga ben.” ”Sa du att det inte är roligt med oss som är för gamla??? Du skall veta hut slyna! Jag vet vad såna som du går för. Fy för dagens ungdom. Tatuerade är ni också, och så har ni ringar i näsan. Usch och fy! Oförskämd människa. Får jag tala med chefen!” Den gamla damen rulla iväg utan att betala.

Så fortgår det till det är min tur. Alla, precis alla, för det ”dåliga” vädret på tal och jag undrar hur den stackars expediten orkar höra eländet dagarna i ända. Hur står hon ut med tjatet? Hur klarar hon att inte bli förbannad på korkade och oförskämda kunder?

Hur skulle man själv klara uppgiften? Förmodligen inte så bra. Sejouren i kassan skulle nog inte bli så långvarig om inte lagstiftningen ändras så att det blir tillåtet att vara handgriplig.

De butiksanställda är värda allt beröm för god serviceanda och tålamod. De allra flesta. Det är förmodligen inte heller någon sinekur att sitta vi rullbandet en hel dag. Det behövs nog en del liniment till värkande axlar efter arbetsdagens slut. Det som, jämfört med hårt fysiskt arbete, ter sig lättsamt är nog ofta minst lika påfrestande.

Nu kommer något, som jag vid närmre eftertanke vill ta med i GAS Valmanifest. Något som förbättrar tillvaron för affärsanställda och sparar pengar åt både butiksägare och kunder.

Den nya punkten i valmanifestet blir: Begränsa öppettiderna i handeln.

Om någon glömt att köpa bröd och kaffe innan helgen är det beklagligt. Det är inte så roligt att betitta ”På spåret” utan en kopp bryggmalet. Om någon är i akut behov av sanitetsbindor är det också bra om det finns att tillgå. Likaså toapapper, ost, basturökt skinka eller vad tusan som helst. Men ingen behöver köpa en TV eller dator en helg. De generösa öppettiderna i handeln är fullständigt idiotiska och kostsamma.

Efter GAS makttillträde kommer den lagstadgade öppettiderna att se ut så här. Vi börjar med livsmedel. Alla måste äta och det är mänskligt att glömma att köpa något av vikt. I varje kommun kommer en (1) butik att få tillstånd att ha öppet på sena kvällar och helger. Prisbilden skall vara minst tredubbelt hög för att konsumenterna bara skall handla när det är absolut nödvändigt. På så sätt behöver bara en (1) stackars butiksanställd jobba helger och kvällar och övriga kan njuta en välbehövlig vila.

Affärer för kapitalvaror behöver över huvud taget inte ha öppet sena kvällar och helger. Drabbas jag av begär till en fåtölj i konstläder kan jag ge mig till tåls tills det blir vardag.

Vad blir då vinsten med detta? Jo, men det är väl solklart. Först och främst får merparten av personalen möjlighet till ett normalt familjeliv kvällar och helger. De behöver inte sitta ensamma i kassan sena kvällar och vara rädda för att någon påverkad stolle skall trakta efter växelkassan.

Den stora vinsten gör vi konsumenter. Det är väl ingen som tror att nuvarande öppettider och service är gratis. De kostar stora pengar i form av övertid och helgkompensation eller vad det nu kan heta. Vem betalar det? Vi konsumenter naturligtvis, i form av dyrare varor.

En omläggning kan inte ske på frivillighetens väg. Har ”Allt-Gott” öppet till 21.00 så måste av konkurrensskäl även ”Coupé” och ”Brutto” ha samma tider. Ökar någon sina öppettider ytterligare måste de andra följa efter. Ingen vågar vara sämre än den andre.

Här krävs lagstiftning. Förbud mot helgöppet och sena kvällar. Vi i GAS kommer att införa detta i GK vid vårt makttillträde efter valet.

Rösta på Grön AnSamling! Att lägga sin röst för GAS, är rätt och slätt, att handla rätt, i rättan tid!

Välkomna till urnorna i september. Vi bjuder på enkel förtäring, som vi i god tid inhandlat innan stängningsdags, fredag.

Ps

Nu tänker förmodligen någon, att affärerna behöver ha generösa öppettider för att kunna konkurrera med ”Näthandeln”. Inga problem. Vi skall inte ha någon näthandel. Detta oskick är det första vi förbjuder efter vårt maktövertagande, och skulle EU sätta sig på tvären löser vi problemet med en lag som ålägger speditionsfirmor av olika slag att vänta med leverans av varorna någon månad eller två. Då tröttnar kunderna, och den enda näthandel som blir kvar är när några skötar och ryssjor byter ägare i skärgården.

Ds

Entry filed under: Diverse. Tags: , , .

Von Bloghsters memoarer – Del 10 Lokalhistoria i GK med omnejd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: