Sund skepsis, eller sjuklig misstänksamhet?

februari 21, 2014 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Jag och min kära hustru är normalt sett överens om det mesta. Det kan väl ibland råda delade meningar om det är lämpligt att manspersoner deltar i hemmets göromål, men eljest är vi nog ense, bortsett från lite olika åsikter om sådant som nog kan betraktas som bagateller.

Jag vill ogärna bli lurad. Det vill, i och för sig, kanske inte min hustru heller. (Hon blev grundlurad för ca 40 år sedan och det kan räcka) Vi håller gemensamt telefonförsäljare och liknande skojare i strama tyglar, men i ett avseende tycker jag nog att hon är en aning godtrogen. Det gäller div. TV-program.

Vår första kontrovers ligger en tid tillbaka, närmre bestämt då de s.k. ”Trisslotterna” var en nyhet. Jag har fått mycket skit för denna min misstänksamhet baserad på iakttagelser vid den TV-sända skrapningen i trissens barndom. Påfallande ofta var det kioskägare, kioskbiträden, kassörskor mm. d.v.s., personer som i sitt yrke hanterar lotter, som var i rutan och skrapade.  Det var så frekvent att alla normalfördelning ställdes på ända. Min lite ”snaskiga” teori var denna: Det är, eller var, lätt för en person med lite rymligt samvete att ge ex. den gamla damen sina 60:- kronor som de tre beloppen angav att hon vunnit. Att lotten också hade tre TV-apparater, eller tre klöver och därmed chans på millionbelopp, hade den gamla damen inte noterat. Det kände däremot lottförmedlaren till. Det är inte alldeles otänkbart att lotten slank ner i försäljarens egen ficka.

Sjuklig misstänksamhet? Nja, jag vet inte. Snarare sund skepsis.

Nästa trätoämne är div. ”underhållningsprogram” i TV-rutan.  ”Så skall det låta” mal på, under sin femtioelfte säsong. En viss mättnadskänsla har infunnit sig, och jag är lite besviken att den förträfflige spelmannen Kalle Moraeus ”sålt sina visor” till dessa estrader.

Hur som helst har ni nog sett detta, och vet att de tävlande lagen skall sjunga en melodi med ett givet ord i titel eller text. Ordet ”Sol” dyker upp på remsan och ett av lagen sjunger en låt som inte innefattar någon ”Sol”. Inte en stråle, inte den minsta lilla solglimt. Man kan hela texten flytande och det hela kompletteras med samstämmig koreografisk utsvävning på golvet. ”Jättebra” säger Kalle ”Varsågod och fortsätt” Det är ingen som skall försöka lura i mig att allt inte är förberett in i märgen, och ibland blir det fel ord till de inövade sångnumren.

 Bluff och båg! ”Du är så misstänksam och negativ” deklarerar min lagvigda.

”Parlamentet” behöver vi inte diskutera. Här har den förträfflige komikern Henrik Dorsin i TV medgett att det mesta är repeterat och inövat. Dorsin är en märklig man. Enastående rolig enligt vissa (inklusive bloggen), en vidrig pest enligt andra.

Jag tycker nog att det är lite småskuret att polisanmäla ”Det är bögarnas fel” för ”hets mot folkgrupp” Tar man det på allvar så får man skylla sig själv.  En smått genial, ironisk text. Tryck här och döm, eller fördöm.

Lika genialt, är Dorsins ”Cornelis”-nummer: ”En gaffel kort”. Det är 9 minuter långt, men har ni tid, Tryck här. Det är värt besväret.

Det finns fler tveksamma TV-program att analysera, men de tar vi nästa gång.

Entry filed under: Media. Tags: , , , , .

Von Bloghsters memoarer – del 11 Utjämnings-jämmer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

februari 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: