Otympliaden

mars 1, 2014 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Olympiska spelen i Sotji är slut, och den fosterländska glädjen över alla medaljer är marginell, jämfört med vår monstruösa belåtenhet med att glappkäften Nortug fick gå obehängd ut från den Ryska skidstadion.

Skadeglädje är inte vackert, men i detta fall är den både legitim och befogad. En del anser att Petter är lite charmigt självgod. Det tycker inte vi. Vi vill själva vara bäst i den grenen.

Det blir lite tomt i rutan ett tag, men snart vankas en mer än god ersättning. Någon gång på vårvintern rullar de traditionelle ”Otympliga spelen” igång här i Gröna Köpingen. Det är första gången de anordnas så det är ingen tradition än, men de skall bli.

Olympiader är väl kanske trevliga, men i grunden en ganska odemokratisk och elitfixerad verksamhet som i dagens samhälle rimmar dåligt med alla gamla slagord som: ”Alla kan, bara de får chansen. Ingen är för dålig. Ingen skall känna sig utanför och mindre värld”.  I olympiska sammanhang, är man fullständigt värdelös om man kommer fyra och sämre.

I ”Otympliga spelen” har alla chans att nå framgång eftersom både duglighet och oduglighet premieras, beroende på tävlingsgren. I grenar med inslag av fysisk verksamhet gäller det att vara så klumpig och otymplig som möjligt, medan det i andra moment kan gälla att vara duktig.

Det senare gäller i vår första gren: ”Otympliga spelen i Sushi”. Här är tävlingsramarna ganska vida. Det är inte längre ett måste att fisken är rå, så det är fritt fram för inläggningar efter egen smak. Vi tror nog att vi redan nu kan dela ut Sill-främjandets hedersbetygelse ”Guldfisken” till ”ARNES” på Kuggås. Grattis! Vi kanske skall reservera oss i viss grad, för vi har dåligt grepp om eventuella övergångar, utsocknes, under ”Silli-Season”, så vi vet inte med vilken lag de ämnar ställa upp.

En gren som har förutsättningar att bli ett paradnummer för Gröna köpingen är ”Fyrmanna- Grogg”. Här spekuleras det redan vilt om uppsättningen på lagerbänken. Tyvärr har en del av de gamla säkra korten vandrat vidare, men det finns goda och vinst-törstande ersättare. Att i dagsläget namnge de fyra tävlande är ogörligt, eftersom Otympliga kommittén ännu inte spikat formerna. Blir det Rom och Cola? Eller Gin och Tonic? Kanske rent av Renat och Cola? Oavsett vilken spelform det blir har GK stora vinstchanser. Beslutas det om Gin och Tonic kan bloggen tänka sig att ställa upp.

De intressenter som inte platsar i laget, går med automatik över till ”Super G”.

I en gamla klassiska gren, där det gäller att vara sämst, ”Kasst med liten ball” får nog GK slänga in handduken. Det finns inga kandidater med rimliga vinstchanser, så här går nog segern till utsocknes som är sämre, men bättre rustade.

En varm och isfri vinter ser ut att hålla i sig, så arrangörerna har strukit skridsko från programmet. I stället för Is-lopp blir det en variant av ”Lopp-is” där det gäller att göra den sämsta affären. En f.d. Mönsteråsbo var med i ”Antikrundan” och visade upp loppis-fynd, inköpt för 20: – och nu värderat till ca 50000:- Om säljaren träder fram kan vi nog redan nu utlova en guldmedalj.

I den specielle Loppis-grenen ”Special-Shalom”, där en hög prisbild premieras, kan nog ”Hjulet” inte hävda sig, utan segern går med stor säkerhet till Oskarshamn.

En gren där det i dagsläget är svårt att sia om utgången är ”Konstig Åkning”. Det är ännu inte klart om det blir Cykel, Bil eller Häst och vagn. Blir det bil, så seglar nog någon Taxirörelse upp som en het kandidat. Vi tänker inte på ”Hasses”, utan andra aktörer som ser det som sin viktigaste uppgift att undvika körningar. En egendomlig inställning i detta yrke, men som innebär goda chanser till medalj.

I den spektakulära grenen ”Stört-Hopp” bör GK ligga bra till. Ålderdomshemmets seniorlag har efter ett intensivt träningsläger på hög höjd, vid ättestupan vid Kervershäll, visat en frisk och frejdig, dödsföraktande inställning till de kommande tävlingarna. Synd bara att medaljutdelningen blir postum.

De speciella ”Otympliga tävlingarna för kommunanställda” kan nog bli spännande. GK har knappast vinstchans men med lite tur kan det kanske bli en plats på pallen. Segern i den individuella tävlingen förefaller gjuten för ett kommunalråd, norrut. I lagtävlingen har GK:s chanser tyvärr minskat dramatiskt, i och med att flertalet kvinnliga tjänstemän numera förefaller smidiga och lediga och verkar minst sagt lätta på foten. Vi vill inte peka ut enskilda individer, men personal- och socialcheferna verkar ha sabbat GK:s chanser till en tätposition.

Vår vänort Mönsterås har nog goda möjligheter att ta hem spelet. De har, i en del frågor, visat ett otympligt och stelbent paragrafrytteri, som borde kunna räcka långt.

Vi tycker att Otympliga spelen är en fantastisk idé. Här kan i stort sett alla vara med, om man inte varit så dum att man tränat för mycket, levt för sunt och ätit för nyttigt.

Tänk vilken härlig känsla för en stackars mobbad tjockis, med hängbuk, att få vagga fram, och med handräckning äntra prispallen och möta publikens jubel. Detta är demokrati och stor idrott som passar under den stolta GK-devisen: ”Det viktigaste i livet är att segra. Utan att ha kämpat väl”.

Entry filed under: Sport. Tags: , , , , .

Ohälsocentrerat Von Bloghsters memoarer – del 12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: