In-brottslighet

mars 5, 2014 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Polisen får mycket skit. Från media, Leif GW, från allmänheten. Orsaken är att man tycker att de uträttar för lite och att buset oftast drar det längsta strået. Orättvist? Kanske. Kanske inte. Låt oss titta på lite statistik. Vi erinrar oss ett gammalt ordspråk, lanserat av någon gammal Brittisk minister: ”Lögn, förbannad lögn och statistik” Men. Alla statistiska beräkningar kan nog inte avfärdas som bluff och båg.

Låt oss titta på inbrott. Här ligger uppklarningsprocenten i Sverige på ca 4 %. I Finland kan man peka på 25 % i samma verksamhet. Än en gång ligger vi i Finskt lä. Trots övervägande västliga vindar.

Vad som är orsaken vill vi inte spekulera i. Vi vill inte komma på kant med ordnings- och övermakten. Det får Leif GW sköta.

Vi är lite nyfikna om siffrorna ovan, även gäller för Gröna Köpingen (GK), så vi tar kontakt med lands- och kommunfiskalen Bengt ”Bengen” Byhling som vi hittar i sin husvagn, uppställd utanför den numera nedsläckta Polisstationen.

”Bengen” sitter vid sitt trivsamma kampingbord och intar förmiddagens snutfika, bryggkaffe och kanelbulle. Plastmuggen får knappt plats på det pappersbemängda fällbordet. Vinterhalvåret, med mörker och dimma, har lett till mängder av ärenden som rör cykelfärd utan belysning. Detta är prioriterat, och tar en stor del av Bengens arbetsdag i anspråk.

”Nå, Bengt. Har du någon kommentar, ev. förklaring, till varför så få bostadsinbrott leder till åtal så, att rättmätigt straff kan utdelas?”  Bengt gör en resignerad gest mot skrivbordet. ”Har du hört talas om prioritering” replikerar Bengen med viss sarkasm i stämman.” Hur skulle du känslomässigt hantera ett fall där en cykellyse-lös skolgosse blir påkörd och kanske dödad bara för att vi jagat någon småtjyv som försett sig med kontanter och guld i någon villa med dåliga lås. Tycker du att ett människoliv är mindre värt än lite stålar och krimskrams?”

Vi måste naturligtvis ge ett nekande svar, men framhärdar i vår åsikt att inbrott är ett stort trauma för de drabbade. Ett trauma som kanske skulle lindras i viss mån om den skyldige fick skaka galler och tjuvgodset återbördades till sin rätta ägare. ”Visst, visst. Naturligtvis ett begripligt önskemål. Men än en gång. Prioritering”.

”Jag har ett litet tips som jag kan förmedla. En omständighet som gör ett inbrott mera prioriterat är om gärningsmannen kommer till skada i samband med inbrottet. Då måste vi sätta in stora resurser både vad gäller personal och materiel för att lösa fallet. Vid en sådan händelse har vi plötsligt två målsägande och brottet blir i ett slag dubbelt så allvarligt.

Därför ett tips så här mellan fyra ögon: Ge faen i att sanda trappan när det är halt. Med lite tur halkar busen och bryter benet. Skaffa en bitsk hund. Man blir inte så rapp i steget med en Pit-Bull i smalbenet. Glasrutor av en kvalitet som ger skärskador är också gångbart. Visserligen blir du åtalad för benbrott, hundbett och de skärskador som drabbat gärningsmannen, men det kanske det kan vara värt om brottet blir uppklarat”.

Vi tackar konstapel Byhling för tipsen, och vänder hemåt för att såpa in trappan och reta upp den onödigt fridsamma stövartiken.

Entry filed under: Lag och rätt. Tags: , , , .

Von Bloghsters memoarer – del 12 Skolkrisen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: