Ut-brottsligt

mars 9, 2014 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Listeria-utbrott har drabbat fosterlandet. Bara under oktober och november i fjol konstaterades 41 fall, mot bara 25 under hela 2012. Tre dödsfall har rapporterats. Berörda myndigheter är oroade, och man tror sig ha spårat smitta till någon form av smörgåspålägg.
Även vi i GK är fundersamma, särskilt nu när vår gamle, synnerligen nitiske hälsovårdsinspektör Magnus, la ner verksamheten härförleden.
Vi beger oss till kommunlokaliteterna för att få ett förhoppningsvis lugnande besked av Magnus efterträdare, hälsovådlighetsinspektör, Bo Thulism.
”Nå Bo. Hur är läget på bakteriefronten här i GK. Finns det anledning till oro, eller rent av panik”?
”Nej, inte alls, Vi tror oss, på goda bakteriella grogrunder, ha läget under kontroll. Allt tyder på att det är smörgåspålägg som orsakat utbrotten i riket och vi har här i GK tagit det förmodligen rätta greppet genom att förbjuda s.k. Basturökt skinka. Vi skall vara ärliga och erkänna att vi inte vet att det är just denna produkt som orsakat problemen, men blotta benämningen ger så obehagliga associationer att vi anser ett förbud är befogat.
Hur hygieniskt och läskande är det med skinkor som rökts i en miljö där nakna, svettiga flagellanter suttit och piskat sig blodiga med björkris, i samband med intag av Koskenkorva och Lapinkulta? Detta har inget med god livsmedelshygien att skaffa och vi tror att problemet är ur världen när basturöken skingrats.”
Bloggen lämnar Kommunhuset, efter detta lugnande besked, och vi känner stor tillfredställelse med det faktum att Magnus verkar ha fått en fullgod, lika nitisk efterföljare.
Vi, livsmedelshygieniska amatörer, dristar oss att komma med ett tips som komplement till div. förbud. Ett tips som är osvikligt och gynnar folkhälsan.
Listeriabakterien dör vid 72 grader Celsius. Ett hundraprocentigt skydd får man genom att bara äta stekt eller kokt kött och kokta grönsaker. Undvik allt hälsovådligt, o-processat grönt krafs, som ex. sallad och groddar.
Rökt ål, rökt och gravad lax, hamnar i en gråzon, men eftersom det är frågan om delikatesser som man näppeligen kan undvara, utan att riskera sitt välbefinnande, innebär intag en kalkylerad risk, som är väl värd att ta.

Entry filed under: Diverse. Tags: , .

Skolkrisen Körkarlen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: