Körkarlen

mars 11, 2014 at 9:47 e m 3 kommentarer

Vi i Gröna köpingen vill gärna hålla oss underrättade om vad som händer och sker i vår vänort Mönsterås. Ett bra sätt är att läsa Jonnys: ”Mönsteråsbloggen”. Där ges, så vitt vi kan bedöma, vederhäftig information om vad som händer och sker och vad som har hänt i svunnen tid. Ibland stämmer inte Jonnys historieskrivning med det som vår folklivsforskare Rune Tyhdare luskat fram men det skall inte ligga Jonny till last.

Nyligen visade Jonny ett gammalt foto på Klosterruinen i Kronobäck. Doktor Almblad angavs som fotograf. Detta får mig att minnas en historia jag hörde i min barndom, berättad av en man med sin barndom, förlagd till slutet av 1800 talet. Han har således ganska många år på nacken, och fler blir det inte, för han är död sedan länge. Personen ifråga hade egna gedigna kunskaper om Mönsterås, och umgicks med personer som brukar pekas ut som ytterst bevandrade i Köpingens historia.

Jag kan inte garantera att historien handlar om just dr. Almblad, men jag minns att det gällde en läkare verksam i Mönsterås under tidigt 1900. Det kan i och för sig kvitta. Till saken, efter denna brasklapp.

Detta blev så långt, att jag nu kanske byggt upp förväntningar på något alldeles extraordinärt roligt. Så är inte fallet, men lite småkul, i all sin enkelhet, tycker vi.

Detta tilldrar sig på den tid då man fortfarande åkte häst och vagn. Frun i läkarvillan hade beordrat fram skjuts för något ärende. Mannen på kuskbocken var ny på jobbet och kände inte till invånarnas vanor och egenheter.

Kusken håller in hästen framför trappan. Tiden går utan att resenären uppenbarar sig. Han blir en aning irriterad och ropar: ”Ska ho mä?” Damen stiger, något förnärmad, ut på trappan. Doktorinnan, om jag får be!”, ”Å hundan! När tog ho examen?”

Vi skall inte tillskriva Almblads detta. Det kan ha varit någon annan, och sanningshalten kan vi naturligtvis inte garantera.

Som sagt. Lite småroligt, enligt vår smak. Det är ofta extra trevligt när personer som är lite fisförnäma får på tafsen.

Jonny kanske har hört historien, och kan vidimera, alternativt dementera.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , .

Ut-brottsligt Otympliga spelen, igen

3 kommentarer Add your own

 • 1. Mönsteråsbloggar´n  |  mars 11, 2014 kl. 10:29 e m

  Nej, den hade jag aldrig hört, men bra var den! Tack!

  Gilla

  Svara
 • 2. Willy Nilsson  |  mars 11, 2014 kl. 10:46 e m

  Hej!
  Det finns en hel del historier omkring överläkare Göran Holm vid Oskarshamns Lasarett. Jag vet att på den tiden doktor Holm ”regerade” Lasarettet ställdes ofta diagnoserna på latin, i varje fall på papperet. Muntligen levererade dock läkarna en svensk variant, och detta beteende var tydligen inte främmande för doktor Holm.
  Fröken Märta Karlsson hade förstoppning ; sades ha förtärt potatis som varit frusen. Det kan ha stått ”obstipation” på papperet, men för Märta klargjorde doktor Holm muntligen :”Ni är ju full av skit ända upp i halsen!”
  Snälla, snälla, belasta mig inte nu ; låt mig slippa översätta detta till latin!
  Hälsningar!
  Willy Nilsson

  Gilla

  Svara
 • 3. Gröna Köpingen  |  mars 12, 2014 kl. 7:02 f m

  Hej Willy. Trevligt med kommentarer. Kan du inte försöka med latrin istället?

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: