En epok går i graven

mars 27, 2014 at 10:44 e m 3 kommentarer

Med viss bestörtning läser vi i ”Termometern” att årets ”Hembrygdsfest” i Gröna Köpingen ställs in. En gammal trevlig tradition, efterlängtad av många, upphör av olika skäl.
En orsak är att gamle ordföranden, Astor Määsk, avsagt sig uppdraget, och det har visat sig svårt att hitta en efterträdare.
Den kanske största, och tråkigaste orsaken är att antalet besökare minskat kraftigt de senare åren. Från glansdagarna på 50-60 talet har besökarna reducerats till en liten rännil jämfört med den flod av entusiaster som unisont reste sig från parkbänkarna och försökte ta sig till gamla Hembrygdsparken för fortsatt festande. De flesta lyckades och det hela utmynnade i en trivsam folkfest, som till största delen höll sig inom lagens råmärken, övervakade av en ordningsmakt som då fanns på plats. Lite fyllegurgel blev det ibland, men det var sällan som någon behövde läkarvård.
Vi söker upp förre ordföranden Astor Määsk för att få hans syn på den ledsamma utvecklingen. Vi hittar Astor tillsammans med några kamrater på bänkarna nere vid hamnen. Klockan är strax efter halv tio och det anländer hela tiden nya likasinnade, med lila påsar i händerna.
”Nå Astor. Du har avgått som ordförande. Vad är skälet till detta?” ”Det finns flera orsaker. Jag börjar bli lite till åren och orkar inte lika mycket numera. Tiden har svårt att räcka till. Sedan vi startade den omåttligt populära brännvinsprovnings-föreningen ”Munstänkarna” går mycket tid till denna verksamhet. Vi har förfinat ritualen vilket skapat visst merarbete. Visserligen provar vi fortfarande bara en sort åt gången men vi har kompletterat med intag av mat för att se hur dryckerna passar till. Vi äter numera inte bara rå falukorv utan prövar också lite elegantare och mer påkostade rätter. I dag skall vi prova ”Kosken” till kokt varmkorv med bröd. Det kanske också blir en mosbricka om stålarna räcker. Maten får dock inte hamna i förgrunden. Vår förening arbetar fortfarande under vår devis som vi lånat av Karin Boye: ”Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst”
Största orsaken till nedläggningen av ”Hembrygdsdagen” är det minskande intresset för detta gamla hederliga hantverk. Förr hade vi en stor åskådarskara som törstade efter kunskap i Öl-bryggandets ädla konst men nu sätter sig de flesta i en buss till utlandet och återvänder med bagaget fullt av Tyskt och Dansk öl. Drickandet har förflackats och det finns ingen stolt hantverkstradition längre.”

Astor visar tecken på sorgmod vid minnena från den gamla goda tiden. Vi lämnar honom i fred och kan i ögonvrån notera hur han sköljer ner en kokt i papper med en rekorderlig klunk Koskenkorva.
Visst är det tragiskt att gamla fina traditioner försvinner och ersätts av modernt trams. Det ryktas om att det finns en sammanslutning som provar vitt och rött vinblask, under tveksamma former. Man vrider och vänder på kupade glas, luktar på eländet och gurglar som om det vore munvatten mot karies. Och värst av allt. Man spottar ibland ut vinet i en skål. Vidrigt!
När GAS kommer till makten blir det slut på detta oanständiga slöseri med våra naturtillgångar. Intet skall spillas och förslösas.

Entry filed under: Diverse. Tags: , , , .

Genial idioti? Begriplig handgriplighet

3 kommentarer Add your own

 • 1. Emil Blyg  |  mars 28, 2014 kl. 6:33 e m

  Äntligen en nyhetssida präglad av oanad intellektuell spänst. Gissar att det är den vitamindryck som rikligen inmundigades i saltkällaren som sent omsider börjat verka.

  Gilla

  Svara
 • 2. Gröna Köpingen  |  mars 28, 2014 kl. 8:19 e m

  Bäste Emil. I den mån man kan tala om spänst så gäller det inte kroppen längre. Den vitamindryck du talar om, hade på den gamla goda tiden, en förunderlig effekt på både kropp och själ och det gläder mig att du tycker att den fortfarande har positiv inverkan på det förstnämnda .Mvh. Bosse Bloggare

  Gilla

  Svara
 • 3. Gröna Köpingen  |  mars 29, 2014 kl. 5:50 f m

  Det blev fel. Skall naturligtvis vara ,” Sist nämnda”

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: