Kraftigt intrång

mars 30, 2014 at 9:16 e m Lämna en kommentar

De blå ringarna under ögonen börjar sakta blekna bort. Vi har inte varit i slagsmål. Färgförändringen beror på sömnbrist. Denna i sin tur är orsakad av att ett gäng Greenpeace-aktivister, lyckades ta sig in på Kärnkraftverket i Oskarshamn, utan bekymmer. De orsakade ingen större skada, frånsett kostsam driftstörning och en mängd poliser som slapp göra något annat. Hade det varit ett gäng terrorister som tagit sig in lika lätt och elegant, med lite granater i ryggsäckarna, hade utfallet blivit ett annat. Det är detta som hållit och sömnlösa.

Hugos pojke försäkrade att det aldrig var någon fara, och det får vi väl tro på. Hans far var en rekorderlig karl, en egenskap som vi hoppas gått i arv. Likväl känns det lite läskigt.

Man kanske kan tycka att det går att strunta i vad som händer i Oskarshamn med omnejd, men det är ju så att ett storskaligt haveri även skulle drabba oss i vår lilla Gröna idyll. Vi hoppas att det reder sig. Vi ser inte O:ettan som något större hot eftersom den aldrig är i drift. Det är kanske värre med O:2 och O:3, som snurrar något varv, då och då.

Hur ser det ut på kraftsidan här i GK? Fungerar de tre turbinerna vid Fastbränsle-verket tillfredsställande? Finns det någon risk för sabotage med allmän ödeläggelse som följd?

Vi har inte besökt verket sedan hösten 2012 så det kan vara dags för ett nytt samtal med säkerhetsansvarige, ingenjör Helmer Skälmer.

”Nå Helmer. Hur ser det ut vad beträffar säkerheten här på Värmeverket?” ”Jo tack, det fungerar utmärkt. Vi har haft en del problem med vår äldsta turbin, F:1 men både tvåan och trean fungerar utmärkt. Säkerheten är tillfredställande nu när vi höjt får-nätet runt anläggningen. Vid något tillfälle har nidingar försökt ta sig in i F-ettan men vi lyckades stoppa tilltaget innan de kom till skott. Det är en extrem miljöorganisation, ”Gröna Khmererna”, som försöker att ställa till oreda i driften. Vi vet inte varför. Här bedrivs en grön, miljövänlig energiproduktion eftersom vi till största delen eldar med ”Grot” (grenar och toppar, från skogsavverkning). På senare tid har vi börjat bränna en mindre mängd hushållsavfall. Det kanske är detta som stör miljöextremisterna. Men, som sagt. Vi försöker hålla dem borta, för vi vill inte ha fler ”sopor” på anläggningen, skämtar Helmer Skälmer.

Vi tackar för oss och vänder hemåt. Detta lät lugnande och betryggande.

Under reträtten noterar vi att den aggressiva vakt-katten inte syns till längre. Han kanske har ersatts av elektroniska vakande ögon.

Entry filed under: Energi och miljö. Tags: , , , , , .

Begriplig handgriplighet Mello-dramatiskt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: