Glädjechock

april 18, 2014 at 7:36 e m Lämna en kommentar

Vilken chock! Vilken fantastisk glädjechock. Helt enormt.

Bloggen har, under åtminstone senare delen av livet, intagit en skeptisk hållning till alla påstådda fenomen i själsliv och andevärld. Inklusive diverse Gudomligheter, trots att det är påsktider. Inte minst bedragare som påstår att de kan prata med djur skapar lättare illamående.

Denna övertygelse har fått en allvarlig knäck. Sistliden natt hade jag en dröm så fantastisk att den rest frågan om det trots allt inte finns övernaturligheter, som man skall ta på allvar. I en dröm, så knivskarpt kristallklar, återvände Nils Norrälv till Gröna köpingen, och med klockren stämma sjunger han en sång på melodin ”När vi gräver guld i USA”, vars text jag hinner memorera efter uppvaknandet, tack vare att jag hade papper och penna på sängbordet. Jag tror att jag i huvudsak memorerade rätt. Detta var en extraordinär musikalisk upplevelse som jag aldrig glömmer.

Varför sjöng vännen Nils, just denna, tämligen mediokra fotbolls-VM-melodi, kan man med fog undra?

Förmodligen är det den exempellösa framgången för Mönsterås-monster-hitten, där personalen på en livsmedelsbutik besjunger flytten till nya och större domäner, som har gett eko även i himmelska höjder. Tryck här för ett smakprov.

Det är inte bara i Mönsterås som merkantil flytt skapat diskussion, och delat befolkningen i ”för och emot”. Tyvärr har tankar på storskalighet och decentralisering fått visst fäste även i GK, och vår merkantila föregångsman Algot Krämer, har planer på flytt till GK:s ytterområde, sedan ett större lastbilsgarage blivit hyresledigt. Med smärre tillbyggnader får man en fyrkantig låda med platt tak, där livsmedel skall tillhandahållas under spartanska, men rationella former. Ungefär som ”Lidl” (som förmodligen är en förkortning av ”Lidande”) Dessa tankar är inte populära bland äldre människor som har svårt att förflytta sig längre sträckor, men det tilltalar trafikanter med bil och körkort, körkort som de inte borde ha, eftersom de inte kan parkera när det är lite trångt.

Vi på bloggen är odelat negativa till idén. Vi anser att all handel skall ske centralt, i små trivsamma butiker utmed Storgatan i Gröna Köpingen. Att handla skall inte bara vara en procedur för att rafsa åt sig livsmedel, för att hålla svälten från dörren. Att handla, i riktiga butiker, rymmer andra och högre värden. Tänk så trivsamt att titta in i den lilla butiken, dra fram en stol till affärsdisken och med handelsmannen dryfta händelser som engagerar: ”Hur skall det gå för lilla Estelle? När kommer vår Konungs nästa klavertramp? Är det nyttigt att banta med 5:2?” Detta är stunder av gemensam trevnad. Hjullagren i rullatorn hinner svalna, och handelsmannen får en stunds vila från basturökt skinka och kroppkakor. Apropå kroppkakor har den Öländske handlare, som gästar ICA i vår grannort Mönsterås, en gång i veckan en reklamskylt som skapar viss förvåning. Skylten upplyser om att man i Arontorp saluför ”Kroppkakor och mat” Kroppkakorna är goda, men jag iakttar numera en viss försiktighet, sedan jag uppmärksammat skylten.

Vi publicerar nedan Nisse Norrälvs text, som vi minns den, och vi kan avslöja att även vi, efter bearbetning och komplettering, har planer på Youtube-lansering. Det skulle sprida Nils Norrälvs rykte över världen, och öka hans chanser till ett postumt Nobelpris i litteratur. Vår oumbärlige support är för närvarande lite jäktad på sitt dagliga arbete, så vi får se när han har tid med en Youtube- insats.

Här kommer Nils Norrälvs kväde. Håll till godo och sjung med på en välkänd melodi.

När de gräver grund där den ej ska va.

Skall vi nu vandra flera mil, vi pensionärer utan bil
Stäm upp er röst som kallar
Butiken skall va nära vårat hem, för vi har ont i vänster lem
Våra protester skallar
De säger: ”Vi är äntligen på väg. Säger det är dags att ge sig av”
Usch vad luften nu känns kvav
Till alla er. Skall vi nu försaka
Kött både rökt och rått?
Om ni flyttar bort, har ni inte något alls förstått?
Tänk alla vi som kostat på slanten, på chips och annat gott
Köpt varor från New Deli, från Scan, från Danmark och Moskva
Men om ni flyttar bort, ja då får det faktiskt va.
 
Man säger ”Det är trångt parkera här, svängen blir rätt svår och ganska tvär
Och våra kunder klagar”
Vi tar liten plats, vi utan bil, rullatorn rullar på i egen fil
När extrapris vi jagar
Vägen till butiken blir för lång, om detta har vi tjatat gång på gång
Nu blir det tomt i våra magar.
Till alla er som vill trotsa tanten, som med rullator går
Jag hoppas ni förstår att hon börjar handla på Domus
Om ni flyttar ut, och där gräver grund till varuhus.
 

PS. Fyrkantiga hus med platta tag är förmodligen billiga att bygga, jämfört med byggnader med ”riktiga” tak. På sikt jämnar det ut sig. Trots klimatförändringen får vi då och då vintrar med rikligt snöfall, och då kostar det ansenliga summor att skotta bort tung snö, så att taket inte rasar in. Rasar det in blir det jäkligt dyrt. Fortlöpande krävs också ett kostsamt underhåll för att laga vattenläckor. Vatten rinner fortfarande neråt. Inte genom, utan utmed taket, om det får chansen. Platta tak passar inte i Nordiskt klimat. De duger i nederbördsfattiga, torra regioner. DS.

 

 

 

 

Entry filed under: Ekonomi och näringsliv. Tags: , , , , , , .

Veta hut Allvarlige Alvars naturruta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2014
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: