Edvins kängor

april 22, 2014 at 11:46 e m Lämna en kommentar

Vi håller koll på bloggen ”Edvins kängor”, där denne skribent med ojämna mellanrum kommenterar vad som sig tilldragit haver, i när och fjärran. Rolig läsning, för Edvin är engagerad, och skräder inte orden. Lite okristligt språk ibland, men det kan vi stå ut med. Vi är inte alltid överens. Edvin tror inte på forskarnas larmrapporter om klimatförändring, orsakad av mänsklig aktivitet. Hoppas han har rätt.
Nu senast ifrågasatte Edvin i stort sett all forskning och utmålade alla i vita rockar som kostsamma parasiter i samhällets päls. Man hittar nog ett och annat stolpskott innanför laboratoriernas väggar, men det uträttas nog en del nyttigt också, till glädje för mänskligheten.
Det där med ullstrumporna var kanske lite överkurs, eller underkurs, hur man nu ser det. Ull är ett fantastiskt material och till skillnad från syntetiskt skit så värmer ett par ullstrumpor även när de är våta. Nu var det kanske inte det forskningen gällde, utan om de var obehagligare att bära än en torr variant.
Den gamla sinnrika uppfinningen ”Vadmal”, som är ett tyg tillverkat av ull, har samma fantastiska egenskaper. Varmt och skönt, även när det är blött, och tyst. Nu menar vi inte att tyg håller på och pratar utan att det vid kontakt med vegetation i ex. jaktsammanhang kan orsakar skrapljud som varnar det tilltänkta bytet. Vadmal är tyst. Ett fantastiskt material, som fallit i glömska och numera inte är helt lätt att få tag i. Dessutom ganska dyrt, men det är ”Gore-Tex” också.(Dessutom börjar detta läcka efter en tid.)
Apropå tyst, erinrar vi oss en liten historia: Den gamla damen träder in i porslinsaffären och ber expediten att få titta på en gräddsnipa. ”Skall det vara en med pip?” ”Nej, den skall vara alldeles tyst.”
Detta tycker vi, med vår enkla humor, är lite småroligt, men det krävs lite fantasi, så man ser scenen för sitt inre öga. Tror man att den lilla tanten försöker göra sig rolig blir det inte ett dugg skoj. Nej, det är ett troskyldigt svar på en missuppfattad fråga. Då blir det roligt.
Så lättroade är vi. Det är en tillgång, i en värld med så mycket elände att gråta åt. Exempelvis klimatförändringar och antibiotika-resistenta bakterier som kräver intensiv och kompetent forskning för att man skall få fram verksamma medel som ersättning.
Kanske kan man i framtiden sila av någon verksam substans ur ett par blöta ullstrumpor. Strumpor som kanske vistats i Edvins kängor. Man vet aldrig vilken framtida nytta man kan ha av till synes meningslös forskning.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , , .

Allvarlige Alvars naturruta Självbiografi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

april 2014
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: