Fisk och fiskafänge

maj 11, 2014 at 9:15 e m Lämna en kommentar

Laxfisket vid Mörrumsån och öringarna vid Em lockar årligen fiskeentusiaster från när och fjärran att svinga sina flugspön i jakten på hugg, drillning, håvning och tillbakasättning.

Det anses numera inte riktigt fint att slå blydaggen i skallen på den krokade fisken, bära hem, tillaga och äta. Om det gäller utlekt fisk på våren är detta nog riktigt, men detta förbannade ”Catch and release” har gått lite till överdrift.

Därför vill vi slå ett slag för det gamla hederliga, traditionella håvfisket efter Ort i Lillån. Här handlar det inte om någon missriktad snobbism, utan det gäller att förse sig av gudagåvan medan tid är och fylla frysen för att hålla svälten från dörren under en hård och kall vinter.

Vad är nu en Ort undrar den fåkunnige. En gruvgång? Ja, men inte i detta fall. Ort är den korrekta benämningen på en karpfisk (Leuciscius idus) som man också envisas med att benämna Id. En fantastisk sport- och matfisk som på våren vandrar upp i smärre vattendrag för lek. Under dessa omständigheter kan en flink håvfiskare fylla ett antal jutesäckar med den gyllene gudagåvan. Orten, eller Iden om man så vill, är en fantastisk matfisk som inkokt eller stekt är en kulinarisk upplevelse av rang. När alla ben rensats bort återstår 20 % prima fiskkött som med passande dryck är en njutning för kräsna gommar. Detta har Forsaborna, i vår vänortskommun Mönsterås, förstått att uppskatta. Den ideella sammanslutningen ”Forsabygdens Orfiskeförening” har under många år bedrivit en intensiv ORT-kampanj för att skapa förståelse och intresse för denna fantastiska fisk.  Vi nämner inga namn men OJ, GJ, LL, PL, ML, KR, UR, AJ, UR, LJ, CJ m.fl. har stor del i att Orten börjar bli ett självklart inslag på menyn på innekrogar och uteserveringar i Stockholm, Stockaryd, Timmernabben och Hammarglo.

Vår bortgångne sockennationalskald Nils Norrälv var också en hängiven vän av Orten. Detta resulterade i ett antal kväden till denna fisks ära. Dessa har tidigare publicerats i ”Ortfiskenytt” men vi vill på nytt lyfta fram ett litet förtjusande poem som på ett hjärtknipande sätt åskådliggör tillvaron för de som lever under sämre och knappa förhållande, österut.

När man läser Nils kväden går tankarna osökt till storheter som Nils Ferlin m.fl.

Du har tappat din Ort
Du har tappat din Ort och din papperslapp
Du barfotabarn i livet.
Så sitter du åter på Hammarglo-trapp
Och gråter så övergivet
 
Vad var det för Ort? Var den lång var den tjock?
Vad stod det på lappen skrivet?
Att kroka en ort och sen tappa den bort
Det verkar ju rent efterblivet
 
”Den var lång, den var tjock, ja en präktig Ort
Hur kunde den kroken lossa?
Och lappen, det var mitt fiskekort
För fiske i Lillån vid Fåssa”*
 
Att du tappat din Ort och din fiskelicens
Som Forsaborna dig givit
Är det månne en följd av svår demens
Som drabbat dig tidigt i livet?
 
Nu sitter du åter på annan ort
Och gråter så övergivet
Skall du någonsin mer kunna få nåt så stort
Någon mer gång i livet? 

 

*Observera uttalet av Forsa. Det stavas Forsa, men en äkta smålänning och Forsabo använder det korrekta uttalet, ”Fåssa”

Tyvärr har stigningen av lekort varit mager de senaste åren. Vi får hoppas att detta är en tillfällig tillbakagång. Skulle det visa sig att den är orsakad av klimatförändring eller miljögifter så framstår dessa hot plötsligt som fullständigt förlamande. Ett par, tre graders temperaturhöjning kan vi leva med, men skulle Orten försvinna från Lillån står vi inför en ekologisk och ekonomisk katastrof av monstruösa mått. Detta får inte ske.

I år har vi inte full koll på utfallet av havsöringsfisket vid Em, men vi misstänker att en lokal mästare, SN, från Sandvik, också denna säsong landat ett större antal. Denne man är inte bara en skicklig flugfiskare. Han är än mer ryktbar i egenskap av granne med en person som tillhandahåller den mest fantastiska flatrökta ål som går att uppbringa.

Tack ES för stunder i det kulinariska himmelriket!

Entry filed under: Betraktelser, Fiske. Tags: , , , , , , .

Blondinballes första inlägg Ransonering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

maj 2014
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: