Tveksam marknadsföring?

juni 6, 2014 at 9:58 e m Lämna en kommentar

Vi har tidigare lovat en mer positiv framtoning i våra blogginlägg. Det löftet skall vi försöka hålla. Kan man utan att framstå som en kverulant ställa ett antal frågor beträffande sådant som vi står undrande inför? Det borde väl vara OK?
I Torsdagens ”Termometern” kunde vi läsa att Reklamombudsmannen uttalat sin förkastelsedom över en reklamaffisch, anbringad i en av ortens klädbutiker. En bild förställande en kvinna med bar överkropp och jeans på den nedre kroppshalvan ansågs av anmälaren vara ”en sexistisk objektifiering av kvinnokroppen där hennes nakna överkropp och bröst inte har något med jeansens funktion och utseende att göra” osv.
Man tar sig för pannan. Att det finns sysslolösa privatpersoner som ser det som sin livsuppgift att klaga över petitesser, är en sak, men RO borde ha andra och viktigare saker att lägga händerna på.
Ta krafttag mot den riktigt kvinnoförnedrande reklamen. Vi tänker här på reklam för diverse kosmetiska produkter som är extraordinärt fånig. Man tycks tro att de kvinnliga reklamkonsumenterna är fullblodsidioter hela högen. Än värre är reklamen för klädesplagg där anorektiska benhögar står och kråmar sig som om de drabbats av outhärdlig klåda och kraftiga störningar i motoriken. Här kan man snacka om förnedring, om man tror att detta är något som tilltalar kvinnor, med förståndet i behåll.
Vi tycker nog att de barbröstade jeansen är en skitsak, och vi beger oss till en av Gröna Köpingens modebutiker för att de skall få ge sin syn på saken. Hur agerar denna butik i liknande frågor?
Vi träder in i en av GK:s fashionabla Kläd- och modebutiker, ”Lyx-shop”, som är, just som det låter, en butik för lyx och flärd, som tilltalar en kräsen publik.
”Nå, hur ställer ni er till det aktuella fallet i vår grannort”, frågar vi den kvinnliga butiksägaren.
”Man har väl aldrig hört maken till trams. Detta är ju en helt suverän typ av reklam som vi själva nyttjat under lång tid.
VI har en affisch med en dam, som vi inte namnger. Dock kan avslöjas, att hon gjort sig känd som en erotisk mångfrestare, med vidlyftig manlig bekantskapskrets. Trots att hennes ansikte är dolt, är överkroppen bekant för ett stort antal män. När de ser reklamaffischen blir deras spontana reaktion: ‘Vilken djävla tur att hon har dessa jeans på sig så vi inte behöver se underkroppen också’. Vi har sålt mängder av de aktuella jeansen, inte bara till män, utan också till kvinnor, eftersom vår modell ofta gästar ortens kallbadhus och bastu.
Man kan väl knappast se denna reklam som sexistisk, utan snarare tvärt om. Att en kvinna, som haft oturen att födas med attribut som knappast kan betraktas som fulländade, får komma till tals och visa upp sina behag, eller snarare obehag, på ett sätt som gynnar kommersen, kan vi med bästa vilja i världen inte uppfatta som stötande. Tvärt om. Det speglar naturens mångfald, och skänker tröst och skapar köplust hos en bred allmänhet, med likartade problem.”
Kloka ord.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , .

Blondinballes blogg Bluesfestivalen m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

juni 2014
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: