Köpta Gröningar?

juli 6, 2014 at 3:53 e m Lämna en kommentar

Sommar, värme, kvällssol vid grillen. Vi har blivit bjudna till goda vänner, för en stunds samvaro med mat, dryck och samtal om livets väsentligheter.
Kvinnorna pratar om barnbarn, heminredning och Ernst Kirschsteiger, och är på feminint manér helt överens om det mesta. Vi av annat kön kan ha lite divergerande åsikter och klyftan ökar alltefter som nivån i glasen sjunker. Det resulterar aldrig i osämja, eftersom de övriga maskulinerna efterhand inser att blogg.red alltid har rätt.
Den charmanta värdinnan dukar fram den ena läckerheten efter den andra. Det är pajer, svampkrustader, lax, fläskfilé (svensk), och inte minst färskpotatis som nu blivit så där härligt fasta till skillnad från de allra första som är vattniga och smaklösa och inte värda sitt hutlösa pris. Att, som sker i midsommartid, sälja färskpotatis för 0,85 kr. är också hutlöst, och ett hån mot odlarna. Vi begriper att det är handlarna som är ansvariga med idiotiska lockpriser men det ger fel signaler. Är inte böndernas möda värd mer än 85 öre kilot?
Vi gör en parantes och skänker Jonas Alströmer, den gamle hedersknyffeln, en tacksamhetens tanke. Utan denne föregångsman inom sund livsmedelsimport hade vi varit hänvisade till ris, bulgur, pasta och annat djävulens påfund.
Betänk uppstekt färskpotatis, guldgula, flottiga (smör naturligtvis) pudrade med en faktiskt ätbar grönsak, dill, som vi därför kallar krydda istället. Det är en sund och nyttig kost.
Bordet rymmer mer läckerheter, men vi kan nöja oss med att konstatera att man sätter sig till bords med en välfylld tallrik. Jag råkar hamna bredvid min egen, i och för sig förtjusande, hustru.
Då kommer frågan som plågat blogg red. i decennier: ”Var har du grönsakerna?”
Min kära maka har god syn och hon ser mycket väl att det inte ligger en massa grönt under fläskfilén och laxen
”Var har du grönsakerna?” Vad är det för en fråga? Är det lag på att man måste äta en massa grönt när det finns mer än fullgoda alternativ? Lever vi inte i ett fritt land där var och en håller skörbjuggen stången efter eget skön?
Var är grönsakerna? Jo, de har jag lämnat kvar till de som traktar efter bristsjukdomar av allehanda slag.
Vad är det för lömska vegetariska lobbyister som härjar i riket? Vad betalar man för att folk skall sprida osund propaganda i folkhemmet? Detta måste i folkhälsans namn få ett slut.
Varför frågar aldrig min lagvigda. ”Var har du den rökta ålen, laxen, fläskkarrén?” Jo hon ser naturligtvis att detta ligger på min tallrik, och där vill jag ha det, utan inblandning av sallad och annat onyttigt krafs som kan sprida hepatit A, rakitis och andra farsoter.

Rösta på GAS/CNP så håller vi gemensamt de ”Gröna Khmererna” stången, och hyllar den köttsliga lustan.

Entry filed under: Mat och Gastronomi. Tags: .

Succé! Kontant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

juli 2014
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: