Kontant

juli 9, 2014 at 11:50 f m Lämna en kommentar

Förre rikspolischefen och Landshövdingen m.m. Björn Eriksson kan man ha synpunkter på. Det har många haft. Positiva som negativa.

Efter dagens (onsdag) inlägg under ”Reagera och debatt” i ”Termometern” införlivar vi för alltid Björn E i den skaran som vi tillerkänner ett gott förstånd. Han vill starta ett kontantuppror under mottot: ”Vem vill köpa mazariner med plastkort”.

Hela Gröna Köpingen, med GAS/CNP i spetsen, sällar sig mangrant till upprorsmakarna.

Vi skall inte återge de kloka orden i detalj utan hänvisar läsarna till organet ifråga. Vi kan dock kort redovisa Björns syn på de förödande effekterna av ett kontantlöst samhälle: Bussar som man inte får åka med om man saknar kort. Offentliga toaletter med kortbetalning. Små näringsidkare som inte har råd med dyra kortbetalningsmaskiner m.m. Och värst av allt: Banker som inte hanterar kontanter. Samhället är inne på en väg som leder käpprätt åt fanders. Det handlar i varje fall inte om ett koncept som gynnar landsbygd och småskalighet.

Vi är hjärtligt trötta på argument där man lyfter fram säkerheten som ett argument mot kontanter. I en värld där det finns tekniska lösningar för allt, och lite till, är det mindre än skitsak att säkra kontanter för busschaufförer och näringsidkare m.fl. på ett sådant sätt att inte ens det mest obegåvade ”Buset” skulle komma på idén att försöka sno åt sig växelkassan. Detta svepskäl är kvalificerat tjurbajs.

Sanningen är naturligtvis att kontokort och internetbetalning är billigt och effektivt för bankerna. Man kan avskeda någon stackars kassörska och tjäna ännu en slant.

Avslutningsvis en eloge, och en tacksamhetens tanke till ”Häradsbanken” i vår vänort Mönsterås som lovat att behålla kontanthanteringen i överskådlig tid. Heder åt kloka beslutsfattare.

Nästa gång skall vi besöka ”Sockenbanken” i Gröna köpingen för att få en kommentar från bankir Henning Penning, beträffande det kontantlösa samhället. Vi avvaktar tills att våra reportrar Bo Åsefur och Eva Bergfast- Andersson har en stund över.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , .

Köpta Gröningar? Tycke och smak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

juli 2014
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: