Fungerande friskolor: Hästhållningssällskapets Naturbruksgymnasier

augusti 13, 2014 at 4:54 e m 1 kommentar

Det drar ihop sig till skolstart, och våra tankar går med automatik till skolans värld med dess problem och glädjeämnen.

Som vi med sedvanlig precision, tidigt förutspådde, har skolan varit ett hett ämne i valrörelsen. Inte minst kring friskolorna har debattens vågor svallat höga. Kanske inte skolorna som idé, utan under vilka former, och av vem de drivs. Det verkar nu som man från ansvarigt politiskt håll börjar luta åt att de värsta avarterna skall försvinna från marknaden. Det är bra. Friskolekoncerner, vars enda mål är att leverera så mycket pengar som möjligt till ägarnas fickor är naturligtvis inget som för den haltande bildningsprocessen framåt. Inte heller aktörer som såg elevpengen som en möjlighet att räta upp ekonomin, i annan mindre lukrativ verksamhet, och som sedan stod yrvakna och kliade sig i huvudet när elevkullarna minskade på grund av låga födelsetal 16 år tidigare. ”Vad gör vi nu? Vi får göra utbildningen billigare. Kvalitén blir kanske sämre men elevpengen är densamma.”

Det är en ganska mörk bild som tecknas av friskolorna, generellt, så vi känner det som vår plikt att lyfta fram exempel på väl fungerande lärosäten med kompetenta och ansvarstagande huvudmän.

Tidigare har vi besökt två skolor med nya fräscha idéer. Vi lovade att återkomma med reportage från ett besök på en tredje friskola som bedriver verksamhet i grannskapet. Det var läge att avvakta en tid, till dess att formerna för undervisningen, och dess innehåll, fått lite fastare konturer i en turbulent tid.

Nu har vi nåtts av beskedet att planerna nu ligger fast, för åtminstone 3-4 veckor framåt, så vi verkställer besöket.

 

I gränstrakterna mellan Smedby och Valdemarsvik hittar vi huvudkontoret för ”Hästhållningssällskapet” (HS). Detta är en drygt 200-årig organisation vars ursprungliga affärsidé är att bistå med rådgivning vid uppfödning av remonter. Nu kan man kanske tycka och tro att behovet av hästar inom krigsmakten inte är speciellt stort i dagsläget, så vår första fråga till VD Hans ”Halle” Matsson blir: ”Kan man inte betrakta er verksamhet som lite passé? Är inte hästen utmönstrad i militära sammanhang?” Här blir Halle lite skarp i blicken och replikerar: ”Kan tyckas så, men vi i sällskapet har alltid drivits av en obändig vilja att se framåt. Har ni inte hört talas om miljömål och klimathot? Vi är ganska övertygade om att det kommer att bli förbud mot fossila bränslen vid krigföring och då står vi rustade med kompetens för rådgivning i hippologiska spörsmål. Förutom kavalleri och hästdraget artilleri verkar beridet infanteri vara ett möjligt scenario. Kanske kan också marinen vara i behov av hästkrafter, om nu bara pållarna tål sjön och inte blir sjösjuka.

I väntan på detta lyft för verksamheten har vi slagit oss in i friskolebranschen för att ha något att göra och kanske också få lite friska elevpengar att dryga ut hushållskassan med.

Naturligtvis sneglar på vi vad tonåringar tycker är skojigt. Jord och skog är inte så populärt längre, så de inriktningarna sköter vi numera lite med vänsterhanden, mest för syns skull. Näringen får ta huvudansvaret, medan vi tar hand om elevpengen.

Men små söta djur är omtyckta. Därför satsar vi helhjärtat på gymnasial Naturbruksutbildning med inriktning mot kaniner, ormar, ödlor och vandrande pinnar. Vi tror att kaninhoppning och ormtjusning kan bli attraktiva inslag i en utbyggd landsbygdsturism.

Vi tittar också på omvärldens nu så populära idrottsgymnasier. Skidor, fotboll, skytte, friidrott m.m. Tyvärr verkar det mesta redan upptaget, och vi vill inte plagiera, utan strävar efter att även i detta sammanhang vara lite unika. Det mesta pekar på att vi kommer att starta upp en gymnasial idrottsutbildning med inriktning: Slungboll. En gammal hederlig gren som vi med viss nostalgi minns från vår skoltid.

För att eleverna inte skall tycka att skolarbetet blir enformigt och monotont flyttar vi runt verksamheten mellan olika orter. Nya stimulerande miljöer i stort sett varje månad. Vi startar och lägger ner olika inriktningar i rasande takt och ibland vet inte ens lärarna vid terminsstart att vi introducerat nya spännande saker och flyttat till annan ort.

Just i dagarna har vi nya djärva grepp på gång. Elevbostäder, som mönstrats ut på grund av mögelangrepp, skall bli flyktingförläggning. Lite färg på väggarna så är allergiproblemet löst.”

Innan vi hinner ställa den berättigade frågan, varför boendemiljö, som tidigare ansågs otjänlig, nu plötsligt duger åt flyktingar, reser sig Halle hastigt och kastar sig in i bilen, för färd till ett möte med ”Förvanskningsutskottet” (FU)

Efter detta abrupta avsked återstår inte annat än att resa hemåt. Mäkta imponerade. Så här bra kan det bli, med en utvecklingsbenägen, engagerad och kompetent huvudman, som endast har en sak för ögonen: Eleven och utbildningen i centrum.

Entry filed under: Politik och samhälle, Skola. Tags: , , , , , , , .

Orkeslöst Pärlor från musikarkivet

1 kommentar Add your own

  • 1. edvinflastrom  |  augusti 15, 2014 kl. 1:10 e m

    Om man ska kunna stoltsera med ökande befolkningssiffror så kanske man får göra lite avkall på de nyiflyttades boendestandard……?

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

augusti 2014
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: