Pärlor från musikarkivet

augusti 20, 2014 at 6:00 f m Lämna en kommentar

Tidigt sextiotal. Det ligger förväntan i luften, som det brukar heta, när man stegar fram till biljettluckan i Folkparken. Skall den lilla snyggingen från Kristdala, med långt ljust hår, vara på plats? Nej inte i kväll tyvärr, men man finner viss tröst i musiken som strömmar från dansbanan. Detta är tiden innan ”Flamingokvintetten” och ”Lasse Stefanz”, och på scenen står Arne Domnérus orkester. Vi dömer inte huruvida det var bättre förr men det var definitivt annorlunda. Det spelades jazz på danserna och nämnda Domnérus avlöstes kanske veckan senare av Putte Wickman.
Ett kärt ungdomsminne är när jag delade korvkö med Jan Johansson i Fliseryds folkets park. Maten var kanske inte så märkvärdigt men att ha tuggat på samma korv som den legendariske pianisten är stort. (Ja inte samma korv, men samma sort.)
Hade man riktig tur så spelade ”Dompan” Art Blakey and the Jazz Messengers paradnummer, ”Moanin”, komponerad av bandets pianist Bobby Timmons. Bengt-Arne Wallin på flygelhorn var inte mycket sämre än Lee Morgans trumpet och Jan Johanssons pianospel sökte sin like.
Vi väljer en inspelning utan rörliga bilder, men med den gamla klassiska sättningen med nämnda Timmons och Lee Morgan, plus Benny Golson, Jeymi Merrit och naturligtvis Blakey bakom kaggarna. En del av er har kanske, av födsel och ohejdad ovana, aversion mot jazz och tycker kanske att detta är skränigt och disharmoniskt. I så fall rekommenderar vi att ni bokar tid hos öronläkaren.
Ta del av en av jazzens klassiker.

Entry filed under: Musik. Tags: , .

Pärlor från musikarkivet Pärlor från musikarkivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

augusti 2014
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: