Lördags-knotet

november 8, 2014 at 12:29 e m Lämna en kommentar

Vi läser med glädje de bloggar som har anknytning till Gröna köpingen och dess vänort Mönsterås. Någon av dessa har varit oroväckande tystlåten en tid tyvärr, någon annan, dessbättre men Jonnys ”Mönsteråsbloggen” är trivsamt frekvent. Vi läser gärna Mönsteråsbloggen, även om vi inte håller med om allt. Ibland har Jonny fel så det stänker om det, men vi har överseende med detta.
Jonny har lanserat ett nytt koncept, ”Torsdagsknotet” där han inför helgen ondgör sig över allehanda företeelser. Det tycker vi är trevligt. Att jämt gnälla och gny över omvärldens ”orättvisor” är lite tråkigt och enahanda. Då är det ett trivsamt och bra grepp att ransonera gnället till en enda veckodag. Just torsdag, är kanske ett tveksamt val. Denna förtjusande veckodag, med ärtsoppa och varm punsch, vill vi inte skall komma i vanrykte.
När punchen ändå är på tapeten vill vi beklaga oskicket att servera denna dryck iskall. Det är ett grovt brott mot vett och etikett. Punch skall serveras varm, med eller utan ärtsoppa.
Sistliden torsdag ondgjorde Jonny sig över vad han tyckte var nepotismiska (kan man säga så?) strömningar på olika nivåer i samhället. Det ligger säkert en del i detta, men behöver det vara osunt i alla lägen? Att en son till en anställd i en viss firma får sommarjobb på företaget är väl inte så konstigt och behöver inte betyda fel man på rätt plats. Vetskap om faderns duglighet kan väl ses som en viss garanti för att avkomman kanske är hyfsat kompetent för det aktuella jobbet. Ett urvalskriterie så gott som något. Att en representant för Pingstkyrkan väljs in i KD är än mindre förvånande. Kristdemokraterna låter onekligen som ett parti med lite religiös anstrykning och skulle de rekrytera medarbetare ur diverse ateistiska sammanslutningar funnes större anledningen att höja på ögonbrynen.
Att Postverket inte aktivt söker personal är lättbegripligt. Det skickas allt färre brev så behovet att nyanställa är minimalt. Avsked är nog mer aktuellt.
Att man väljer kända namn och ansikte som programledare i ”Allsång på Skansen” är än mer förståeligt. Personligen tittar jag inte längre och kan inte avgöra de aktuellas kompetens och lämplighet. Jag fick nog när Lasse Berghagen med sjuklig glättighet krumbuktade sig i rutan. En sak är säker. Om man till lekledare skulle välja ”Kalle Karlsson i Bröthult”, en för allmänheten fullständigt okänd storhet, skulle tittarsiffrorna rasa i botten, hur kompetent denne anonyme än må vara.
På ett plan måste jag instämma i Jonnys kritik. Hur i helvete rekryterar man personal till SVT och Sveriges Radio? Det finns utomordentligt kompetenta och trevliga medarbetare på både TV och Radio, flertalet faktiskt. Men, en sak skulle jag vilja veta. På vilka grunder har man anställt medverkande i P3:s ”Morgonpasset”. Det skulle vara oerhört intressant att ta del av dessas meritförteckning.

Vänskapskorruption låter inte trevligt, men om man genom släktskap, goda kontakter, gott rykte och gott uppförande får ett jobb så är väl detta inte så svårartat.
Men ibland går det riktigt snett. Det är väl ingen som på allvar tror att vår vördade Monark hade haft nuvarande jobb om han inte varit Gustav VI:s barnbarn.
Att Mona Salin var dotter till Hans Andersson var en för bloggen överraskande nyhet, för vi vill minnas att Andersson var en relativt hygglig karl.
Den som inte har kontakter, kan kanske genom duglighet och skicklighet också komma i åtnjutande av ett arbete. Men det gäller att ha kompetens och inte sätta sig på tvären i alla lägen. Detta är inte detsamma som undfallenhet. Man skall visa vad man duger till på ett konstruktivt sätt. Då kommer jobben, oavsett bakgrund och släktskap.
Vi minns med fasa hur man i skolans värld utmålade ”ett ifrågasättande förhållningssätt” som elevens bästa egenskap. Detta är kvalificerat dravel och en delförklaring varför det gått åt fanders i den Svenska skolan. Mönstereleven är naturligtvis den som är flitig, väluppfostrad och som gör som han/hon blir tillsagd. Detta kräver naturligtvis att ordergivaren är kompetent och vuxen sin lärarroll.
Nu halkade vi in på ett sidospår igen. Vi tar skolan en annan gång
PS. Begreppet ”Knot” är inte så vanligt i dagens språkbruk, men varför inte? Det låter trevligare än ”gnäll”. Många tror nog att Knot är en fisk. Det är det också. DS.

Entry filed under: Betraktelser. Tags: , , , , , .

Valmanifestet 2018 Löpsedel-nytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

november 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: