Mat-ess-sill

november 15, 2014 at 6:50 e m Lämna en kommentar

Vi handlar normalt förnödenheterna i GK, men vid speciella tillfällen styrs färden mot Mönsterås. Det är när ryktet går att man sett den handmålade skylten som upplyser om att det säljs sill, lök och potatis från en skuta i hamnen. Då skyndar vi dit. Det är en ytterst trevlig skutskeppare som under enkla men trivsamma former säljer varor enligt ovan. Potatisen och löken är god men det är inte matjessillen. Den är inte god, den är formidabel. Helt underbar. Bloggen som tillhör den omdömesgilla skara som inser att matjessill är en Gudagåva, har aldrig smakat en bättre variant. Fast och fin i hullet och en kryddning som är så där perfekt lagom. Att krydda lagom är en konst och inte så sällan överdrivs densamma. Man kan misstänka att många inspirerats av Per Morberg som efter att med en nonchalant gest vräkt i en halv burk peppar, ganska raskt slänger i lika mycket till. Personligen har jag annars inga problem med Morberg, men jag känner personer som mår illa när han smörjer sås i håret. Det tycker vi är känsligt i överkant.
Åter till sillen. Man möts med jämna mellanrum av larmrapporter om att diverse varelser minskar och far illa av miljöstörning. Torsken är till och från utrotningshotad, gädda och abborre är här och var en bristvara, och ålen är rödlistad. Detta är illa, men går till nöds att leva med. Skulle däremot sillen försvinna vore livet inte längre värt att leva och döden skulle hälsas som en befriare i en usel och torftig värld.
GRIS kommer med kraft att värna sillens fortbestånd i en frisk och produktiv Östersjö, med ett lönsamt yrkesfiske i en levande skärgård. Vi kommer också att arbeta för ett starkt reducerat bestånd av snabbgående motorbåtar, vattenskotrar och lättklädda badjävlar som ökar frekvensen malignt melanom och som därigenom belastar en ansträngd sjukvård, helt i onödan. Däremot kommer ägare av långsamtgående snipor i trä med inombordsmotor att premieras med skattelättnader. Samma sak gäller innehavare av segel-ekor av traditionellt typ, samt inhemska sportfiskare som håller ögonen på utländska rovfiskare i vår vackra svenska skärgård.
Rösta på GRIS, för minskat svineri i skärgården.
PS. Vi lägger inte förbudet mot snabbgående båtar och solbad, formellt till vårt valmanifest, ännu. Vi tvekar för en gång skull, av taktiska skäl. Är det kanske dumt att byta en handfull röster från yrkesfiskets representanter och ägare till allmogebåtar, mot ett större antal uteblivna röster från solbadare och vattenskotervandaler? Att i dagsläget gå ut med planerna på förbud kan vara otaktiskt, så vi kanske skall hålla detta hemligt så länge. Å andra sidan skulle en tidig lansering ge väljarna möjlighet att i god tid, innan nästa val, inse att vi har rätt och ge dem möjlighet att tämligen snart inrätta sig efter kommande lagstiftning.
DS.

Entry filed under: Betraktelser, Mat och Gastronomi. Tags: , , , , , , .

Prövningar Adjö, Kalmar FF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör sällskap med 39 andra följare

Kalender

november 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: